BITI U BOLNICI, ALI NE U HRVATSKOJ

DOC. DR. SC. IRENA SESAR, OFTALMOLOG, PREDSTOJNICA KLINIKE ZA OČNE BOLESTI SVEUČILIŠNE KLINIČKE BOLNICE MOSTAR Hitni pacijenti nikad ne čekaju

BITI U BOLNICI, ALI NE U HRVATSKOJ: Naši liječnici iz inozemstva za Doktor u kući pišu o bolničkim sustavima zemalja u kojima žive i radeDoc. dr. sc. Irena SesarRođena u Mostaru, gdje je završila gimnaziju, a Medicinski fakultet u Zagrebu 1995. godinePo povratku u Mostar liječnica 1. gardijske brigade "Ante Bruno Bušić" HVO-aOd 1998. na specijalizaciji iz oftalmologije, a specijalistički ispit položila 2002. u KBC-u Zagreb, gdje je provela i završni dio specijalizacijePotom u Mostaru, osim na Klinici za očne bolesti, radi kao asistent na Medicinskom fakultetu, na Katedri za oftalmologiju. U Zagrebu završava poslijediplomski znanstveni studij Biomedicina i zdravstvo. Doktorsku disertaciju brani 2013. na Medicinskom fakultetu u MostaruUključena u nastavu na Medicinskom fakultetu i šef Katedre za oftalmologiju na Fakultetu zdravstvenih studija. Sudjelovala na brojnim stručnim usavršavanjima i tečajevima u BiH i Hrvatskoj te na nekim europskim klinikama: Ljubljana, Beč i RotterdamSudionica brojnih kongresa i stručnih skupova na kojima je i pozvani predavač. Autor i koautor šest znanstvenih radova i nekoliko poglavlja u knjigama. Mentor oko trideset diplomskih radova. Od 2015. predstojnica Klinike za očne bolesti Sveučilišne kliničke bolnice MostarTekst je originalno objavljen u Doktoru u kući u siječnju 2017. godine.
 Ivan Kelava

Nadležnost u organizaciji zdravstva u Bosni i Hercegovini podijeljena je između entiteta (Federacija BiH) i deset županija, od kojih svaka ima zasebno ministarstvo zdravstva i zavode zdravstvenog osiguranja. Zdravstvena zaštita financira se preko županijskih zavoda zdravstvenog osiguranja, tako da većina stanovništva ima pravo na punu zdravstvenu skrb. Sredstva za financiranje zdravstva prikupljaju se iz obaveznih doprinosa na plaće, mirovine i ostala primanja, po različitim stopama (2-16,5 posto).

Sveučilišna klinička bolnica Mostar vodeća je zdravstvena ustanova u jugozapadnom dijelu Bosne i Hercegovine s približno 2000 zaposlenih, od kojih je oko 370 liječnika. Organizirana je u 22 klinike i zavoda te je nastavna baza Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru. U posljednjih 10 godina ostvaren je izniman napredak i proširenje djelatnosti, tako da danas možemo pružiti i neke od najsloženijih oblika zdravstvene zaštite.

Šaljite nam svoja mišljenja, komentare i fotografije na e-mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

Oko 25.000 pregleda godišnje

Klinika za očne bolesti Sveučilišne kliničke bolnice Mostar ima poliklinički i bolnički dio. Trenutačno imamo 13 zaposlenih liječnika i 25 medicinskih sestara. Poliklinički dio organiziran je kroz opću oftalmološku ambulantu i specijalizirane kabinete: Kabinet za kontaktne leće, Kabinet za ortooptiku i dječju oftalmologiju, Kabinet za glaukom, Kabinet za bolesti mrežnice. Unutar polikliničkog dijela radi dijagnostički centar s nizom suvremenih i specijaliziranih dijagnostičkih aparata: kompjutorizirano vidno polje, optička koherentna tomografija (OCT), fundus kamera za fluoresceinsku angiografiju, ultrazvuk te dva lasera (Argon i Nd-YAG laser) za ambulantne laserske zahvate. Godišnje se u polikliničkom dijelu obavi u prosjeku oko 25.000 pregleda.

U bolničkom dijelu raspolažemo sa 20 kreveta. Godišnje imamo oko 1800 ležećih bolesnika, od kojih je 1700 podvrgnuto nekom operativnom zahvatu. Uglavnom se radi o operacijama katarakte (sive mrene), ali radimo i većinu operativnih zahvata koji se danas rade u oftalmologiji kao što su operacije glaukoma, strabizma, okuloplastična kirurgija, intravitrealna aplikacija lijekova i dr. Unatrag godinu dana počeli smo raditi i vitreoretinalnu kirurgiju na jednom od najsuvremenijih aparata.

U bolnici prosječno tri dana

Za preglede i dijagnostičke pretrage u prosjeku se čeka, ovisno o patologiji, od nekoliko dana do tri mjeseca. Hitna stanja rješavaju se u hitnoj oftalmološkoj ambulanti koja radi u sklopu Centra urgentne medicine (CUM) Sveučilišne kliničke bolnice Mostar. Operativni zahvati čekaju se 2-6 mjeseci, ovisno o dostupnosti potrošnog i ugradbenog materijala. Naime, unatrag nekoliko mjeseci suočeni smo s poteškoćama u nabavi jer se ekonomska kriza u zemlji uvelike reflektira i na zdravstveni sustav.

Svi liječnici imaju pravo prijaviti operacije te se planira tjedni raspored operacija za idući tjedan. Svaki dan se pravi dnevni raspored rada prema operativnom programu i prema užoj specijalnosti liječnika. Na viziti su svi liječnici, tako da svi mogu imati uvid u zdravstveno stanje bolesnika, a u prvom redu onaj liječnik koji je taj dan dežurni. Dežurstvo traje 24 sata, odnosi se uglavnom na hitna stanja te na brigu o ležećim bolesnicima. Prosječno vrijeme boravka na Klinici za očne bolesti je tri dana.

Ponosni na suradnju s Hrvatskom

Specijalizacija iz oftalmologije i optometrije traje četiri godine. Odvija se prema programu koji je odobrilo Ministarstvo zdravstva Federacije BiH. Specijalizant po svršetku specijalizacije mora položiti praktični dio (operacija) i usmeni dio ispita. Licenca za rad traje šest godina i liječnici su se dužni stalno usavršavati, sudjelovati na stručnim kongresima i tečajevima stalnog medicinskog usavršavanja.

Ponosni smo na dugogodišnju i kontinuiranu suradnju s kolegama iz Hrvatske, u prvom redu s očnim klinikama iz Zagreba, kamo uvijek možemo doći i naučiti nešto novo. Također imamo taj privilegij da i brojni profesori iz Hrvatske dolaze u SKB Mostar i na Medicinski fakultet u Mostaru te nam pomažu da se stručno i znanstveno usavršavamo. Većina liječnika oftalmologa s naše klinike iskoristila je određene mogućnosti suradnje i razmjene te u cilju edukacije i podizanja razine struke učila od kolega s vrhunskih klinika u Europi.

Rad medicinskih sestara organiziran je kroz poliklinički rad u kabinetima i ambulantama, a u stacionarnom dijelu kao rad u turnusu. Također imaju mogućnost napredovanja i kroz studij na Fakultetu zdravstvenih studija u Mostaru i odlaskom na edukaciju u Hrvatsku.

Možda rad u SKB Mostar nije ispunjenje nekog američkog sna, pogotovo materijalno. I stručno bismo možda negdje na Zapadu postigli nešto više. Ali ovo je moj grad u koji sam se vratila nakon završenog fakulteta i specijalizacije. Treba naučiti sve što se može i pokušati pratiti ono što vidimo na drugim klinikama, čuti i vidjeti što ima novo u oftalmologiji na brojnim kongresima i vjerujem da smo na dobrom putu.

Šaljite nam svoja mišljenja, komentare i fotografije na e-mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. ožujak 2024 03:10