BITI U BOLNICI, A NE U HRVATSKOJ

DOC. DR. SC. NEVENA SKROZA, KLINIKA ZA DERMATOVENEROLOGIJU MEDICINSKOG FAKULTETA SVEUČILIŠTA SAPIENZA, RIM Melanom ćemo liječiti biološkim lijekovima

    AUTOR:
    • Nevena Skroza

  • OBJAVLJENO:
  • 18.01.2018. u 11:44

Nevena Skroza

BITI U BOLNICI, ALI NE U HRVATSKOJ: Naši liječnici iz inozemstva za Doktor u kući pišu o bolničkim sustavima zemalja u kojima žive i rade

U Rim se, iz obiteljskih razloga, doselila prije 12 godina. Diplomu je stekla pri Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, 1990. godine, a 1995. nakon odslušane šeste godine studija i položenih zakonom propisanih ispita, ponovno je diplomirala na Medicinskom fakultetu Sveučilišta Sapienza u Rimu. Uslijedio je povratak u Zagreb, gdje je od 1998. do 2002. godine specijalizirala dermatovenerologiju na KBC-u Zagreb (Šalata).

Nakon volontiranja u Sveučilišnoj klinici za dermatovenerologiju i plastičnu kirurgiju na Sapienzi, prijavljuje se na natječaj za trogodišnji znanstveno- istraživački studij (tzv. Asegno di Ricerca), koji bodovno odgovara našem doktorskom studiju, na temu “Akne: epidemiologija; genetske i nutricionističke odrednice”.

Od 2008. postaje docentica na Katedri za dermatovenerologiju Medicinskog fakulteta Sveučilišta Sapienza u Rimu. Rad sa studentima na studiju sestrinstva (čiji sam dopredsjednik) Medicinskog fakulteta te sa specijalizantima dermatovenerologije ispunjava me radošću i zadovoljstvom.

Tekst je originalno objavljen u Doktoru u kući u studenom 2014. godine.

Sapienza je najveće europsko sveučilište, na kojem je zaposleno 5000 znanstvenika iz različitih područja, a ima oko 130.000 studenata na ukupno 11 fakulteta. Godišnje se na medicinu upiše 480 studenata (u Italiji je upis na ovaj fakultet još uvijek vrlo atraktivan i ne primjećuje se tendencija pada zainteresiranosti).

U 2013. Center for World University Rankings dodjeljuje mu 62. mjesto na klasifikacijskoj ljestvici najboljih svjetskih sveučilišta.

No, vratimo se kliničkoj aktivnosti koja se odvija u ambulantama i dnevnoj što nije često, imamo na raspolaganju jedno ili dva mjesta na odjelu interne medicine.

Osmosatni dnevni rad podijeljen je u dva turnusa: od 8 do 13 sati (dnevna bolnica opća dermatološka ambulanta, videodermatoskopija, mali kirurški zahvati, fototerapija, fotodinamska terapija) te od 14 do 17 specijalne ambulante za akne, psorijazu, pedijatrijska ambulanta, onkološka ambulanta. Voditelj sam jedinice za male kirurške zahvate, gdje tretiramo uglavnom tumore i pigmentne kožne promjene, te ambulante za akne u kojoj trenutno pratimo oko 1000 bolesnika.

Šaljite nam svoja mišljenja, komentare i fotografije  na e-mail [email protected]

Bolesnici se prijavljuju za pregled putem središnjeg centra prijave, telefonskim pozivom ili osobno na bolničkom šalteru. Za to je potrebno imati uputnicu izabranog liječnika opće medicine, koji može zatražiti i hitan pregled, ovisno o uputnoj dijagnozi.

Naše su liste čekanja za prvi pregled (za opću dermatološku ambulantu) obično 20 dana, ali su svakodnevno dva mjesta slobodna za hitne slučajeve.

Koliko se čeka

Na prvi pregled u dermatološku ambulantu čeka se 20-ak dana. Kirurški zahvati planiraju se s obzirom na suspektnu dijagnozu: do 7 dana biopsije u svrhu dijagnostike te lezije sa sumnjom na melanom; do 30 dana pigmentne promjene; od 30 do 60 ostale tumorske promjene.

 

Nakon pregleda u općoj dermatološkoj ambulanti, ako liječnik procijeni da je potrebna daljnja dijagnostika i terapija, bolesnik se interno upućuje u specijalne ambulante, terapijske jedinice, dnevnu bolnicu ili jedinicu za kirurške zahvate, gdje se svi idući termini dogovaraju direktno s bolesnikom.

Lista za kirurške zahvate formira se s obzirom na suspektnu dijagnozu: unutar 7-10 dana biopsije u svrhu dijagnostike te lezije sa sumnjom na melanom; do 30 dana pigmentne promjene; od 30 do 60 dana ostale tumorske promjene. Godišnje operiramo nešto više od 1000 pacijenata (neki od njih i s višestrukim kožnim promjenama).

 

Klinika ima Referalni centar za psorijazu, što znači da je pri našoj klinici omogućeno liječenje te bolesti tzv. biološkim lijekovima, koji su se do danas pokazali najučinkovitijima, ali zbog iznimno visoke cijene SSN (talijanski zavod za zdravstveno osiguranje) daje posebna odobrenja samo određenim klinikama, koje nakon ispunjenja niza uvjeta mogu koristiti te inovativne supstance.

U tijeku je dobivanje odobrenja i za terapiju melanoma biološkim lijekovima u našem Centru za melanom.

Nadalje, jedan smo od pet centara na nacionalnoj razini udruženih u Italian Acne Board, koji proučava i tretira akne i srodne bolesti.

Za djecu do šest godina se ne naplaćuje

Plaćanje pregleda malo je drugačije nego u Hrvatskoj. Naime, oslobođena su plaćanja uputnice djeca do šest godina, osobe starije od 65 godina ako im godišnja primanja ne prelaze 8000 eura te nezaposleni. Kronični bolesnici oslobođeni su plaćanja uputnica koje su povezane s dotičnom patologijom (u našem slučaju to su uglavnom melanom i teži oblici psorijaze). Prvi pregled plaća se 36 eura, a kontrolni pregledi 25 eura. Za male kirurške zahvate iznos je 50 eura (u što je uključen i patohistološki nalaz).

 

U Italiji postoje brojne privatne klinike, od kojih mnoge imaju ugovor s osiguravajućim društvima, a neke i s nacionalnim zdravstvenim osiguranjem, tako da bolesnik ima na raspolaganju niz mogućnosti za obavljanje dermatološkog pregleda.

Budući da je dermatovenerologija dosta kompleksna grana medicine, gdje je klinički, na koži, često vidljiv samo “vrh sante leda”, neizbježna je uska suradnja s drugim specijalistima. To ostvarujemo tjednim ili mjesečnim susretima s kolegama kliničarima različitih specijalnosti, patolozima, psiholozima i nutricionistima, a sve u cilju unapređenja dijagnostičkih i terapijskih mogućnosti.

Jednako tako radimo na trajnoj edukaciji kolega liječnika opće medicine, pedijatrije i dermatologije na našem području.

Na međunarodnom nivou surađujemo s brojnim znanstvenim centrima, a posebnome raduje i ponosna sam na svaku suradnju s kolegama iz Hrvatske, s kojima održavam kontakte na obostrano zadovoljstvo, te iz ove perspektive mogu reći da u Hrvatskoj imamo zaista kvalitetne znanstvenike i suradnike.

Šaljite nam svoja mišljenja, komentare i fotografije  na e-mail [email protected]

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo