BITI U BOLNICI, ALI NE U HRVATSKOJ

IVANKA BENČIĆ, GLAVNA SESTRA ZAVODA ZA KIRURGIJU PROBAVNOG TRAKTA KBC-a SESTRE MILOSRDNICE Hrvatska ima prve školovane enterostomalne terapeute

BITI U BOLNICI, ALI NE U HRVATSKOJ: Naši liječnici iz inozemstva za Doktor u kući pišu o bolničkim sustavima zemalja u kojima žive i radeIvanka Benčić, glavna sestra Zavoda za kirurgiju probavnog trakta KBC-a Sestre milosrdnice, Zagreb, rođena je 1. prosinca 1970. godine u Zagrebu. Osnovnu školu i Srednju školu za medicinske sestre završila je u ZagrebuNakon srednje škole zapošljava se na radnom mjestu medicinske sestre u Koronarnoj jedinici Klinike za unutarnje bolesti KBC-a Sestre milosrdnice u Zagrebu te vrlo brzo, nakon godinu dana radnoga staža, postaje vođa tima u sestrinskom dijelu službe. Upisuje Zdravstveno veleučilište, studij sestrinstva, na kojem diplomira 2007. godineOd 2008. radi u postintenzivnoj jedinici internističke skrbi i hitne službe kao v. d. glavne sestre. Stječe nova znanja iz područja skrbi hitne medicine te rukovodi timom medicinskih sestara i koordinira ostale pomoćne službe2010. izabrana je na dužnost glavne sestre Klinike za kirurgiju te je na toj dužnosti do 2014., stječe status medicinske sestre specijalista u internističkoj djelatnosti2015. i 2016. godinu provodi na Univerzitetnom kliničkom centru u Ljubljani u školi za enterostomalne terapije (WCET program)2015. preuzima dužnost glavne sestre Zavoda za kirurgiju probavnog traktaMentor je učenicima Škole za medicinske sestre za praktične vježbe iz područja zdravstvene njege kirurškog bolesnika2015. na Univerzitetnom kliničkom centru u Ljubljani upisuje edukaciju za zvanje medicinske sestre enterostomalnog terapeuta s licencom WCET-a (Svjetsko udruženje enterostomalnih terapeuta).Tekst je originalno objavljen u Doktoru u kući u lipnju 2016. godine.

Na Sveučilišnom kliničkom centru u Ljubljani provela sam 2015. i dio 2016. godine na edukaciji za zvanje medicinske sestre enterostomalnog terapeuta s licencom WCET (Svjetsko udruženje enterostomalnih terapeuta).

Univerzitetni klinični center Ljubljana (UKCL) javni je zdravstveni zavod, osnivač je Republika Slovenija i to je najveća zdravstvena ustanova u Sloveniji. Ima 2175 bolničkih kreveta i 7778 zaposlenih. Od toga njih 2175 radi na području zdravstvene njege. Unutar UKCL-a osnovana je 1997. godine Savjetodavna služba za zdravstvenu njegu. Enterostomalni terapeut je medicinska sestra/tehničar s regularnom naobrazbom koja nakon završenog specijalističkog programa enterostomalne terapije dobiva nove kompetencije i autonomiju, odgovornost u segmentu skrbi za stome, rane - fistule i inkontinenciju. To znači da se brine o pacijentima sa stomom i fistulom, pacijentima kojima zbog dugog ležanja prijeti pojava dekubitusa te o onima s kroničnim ranama.

Šaljite nam svoja mišljenja, komentare i fotografije na e-mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

Obrazovanje

U svijetu je od 1968. godine počelo kontinuirano ciljano školovanje za program enterostomalne terapije, a 1978. godine sada već brojne medicinske sestre ET organiziraju se u udruženje World Council of Enterostomal Therapist (WCET), što je profesionalna svjetska udruga ET terapeuta s višestrukim ulogama i funkcijama. ET medicinska sestra brine se o redovitom osobnom obrazovanju, obrazovanju zaposlenih na području zdravstvene njege, pacijenata i njihove rodbine te surađuje sa stručnim društvima koja djeluju na tom području i aktivno se uključuje u pripremu javnih natječaja za materijale vezane uz njegu stoma, kroničnih rana i inkontinencije.

Danas s velikim veseljem i ponosom možemo reći kako Hrvatska ima prve enterostomalne terapeute školovane po WCET certificiranom programu.

Moja profesionalna karijera medicinske sestre počela je radom na odjelima intenzivne kardiološke i hitne medicine. Tijekom dva desetljeća rada u pozivu medicinske sestre usavršavam se na ovim vrlo intenzivnim i turbulentnim radilištima. Stječem vrlo specifična znanja iz širokoga medicinskog spektra intenzivne i hitne medicine. Imenovanjem na dužnost glavne sestre Klinike za kirurgiju (2010.) počinju moje osobne i profesionalne aktivnosti na području enterostomalne terapije, doslovce kao pionira u toj vrlo specifičnoj djelatnosti pri Kliničkom bolničkom centru Sestre milosrdnice.

ET terapija

U odluci o pokretanju aktivnosti za stjecanje novih znanja i vještina iz područja ET terapije motiviralo me moje osobno iskustvo liječenja maligne bolesti. Svojedobno sam i osobno prošla kroz višekratni proces operacijskog liječenja, uključujući i svu ostalu problematiku koju donosi i sistemsko liječenje maligne bolesti. Dimenzija tegoba, problema s kojima se kao oboljela osoba nosite, na različitim razinama, poprima puno jasniju i oštriju sliku. Uviđam kako bi dublja znanja iz područja zdravstvene skrbi te organizirana skrb u sestrinskom dijelu znatno pomogla u bržem i kvalitetnijem oporavku u svakom segmentu života.

Intenzivirala sam kontakte s našim kolegicama, enterostomalnim terapeutima iz inozemstva. Napori su rezultirali uspostavljanjem dobre profesionalne, a potom i osobne suradnje s medicinskim sestrama ET terapeutima iz susjedne Slovenije. U Republici Sloveniji već nekoliko desetljeća postoji etabliran program školovanja medicinskih sestara u enterostomalnoj terapiji. Sudjelovala sam na svjetskim kongresima u organizaciji WCET-a (Svjetsko udruženje enterostomalnih terapeuta) i ECET-a (Europsko udruženje ET) te stekla uvid u način kako je organiziran ovaj specijalizirani sestrinski kadar. Takav vid edukacije i stjecanja novih znanja donosi kontinuirano poboljšanje razine zdravstvene skrbi. Medicinske sestre dobivaju informacije iz prve ruke i izvora - koji ima konkretna iskustva u ET programu i provode ga u svojim matičnim zemljama. Takav vid organizirane suradnje dovodi do veće kvalitete i sigurnosti bolesnika u kontinuitetu i nakon otpusta bolesnika iz ustanove.

Suradnja sa Slovenijom

Naša sada već višegodišnja suradnja sa Slovenijom u konačnici je rezultirala time da se, uz mene, još jedna kolegica s naše klinike uključila u program školovanja po WCET-u za zvanje certificiranoga enterostomalnog terapeuta. Cijeli tim organizacijskog odbora UKC-a Ljubljana bio je sjajno sinkroniziran. Posebno bih naglasila značajnu ulogu medicinske sestre ET terapeuta te velikog i nesebičnog čovjeka - Vanje Vilar. Kolegica Vanja imala je važnu ulogu od prvih koraka i kontakata u uspostavljanju interaktivnog lanca učenja i usavršavanja na relaciji UKC Ljubljana, WCET te KBC-a Sestre milosrdnice.

Teorijska nastava obuhvaća 160 sati, a kliničke vježbe isto toliko. Osnovni cilj programa je dodatno podignuti razinu znanja i vještina dipl. med. sestre (u Hrvatskoj je to bacc. ili prvostupnik) na području zdravstvene njege bolesnika s inkontinencijom, kroničnom ranom te stomom za izlučivanje ili za hranjenje. S usvojenim novim znanjima i kompetencijama medicinske sestre/tehničari osposobljeni su za djelovanja u kliničkim okolnostima, rehabilitacijskim centrima i patronažnim službama.

Upravo su kolege iz Republike Slovenije mnogo puta naglasili kako upravo mi u Hrvatskoj imamo doista visoku razinu zdravstvene skrbi koju pružamo našim bolesnicima unatoč svim teškoćama u sustavu.

Hrvatska i bolnica u kojoj radim već čitav niz godina zahvaljujući iznimnom entuzijazmu kolegica neumorno i neosporno svakoga dana provode postupke koji su uz bok svjetskim ustanovama ovakvog tipa.

Šaljite nam svoja mišljenja, komentare i fotografije na e-mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 18:55