STVORIMO ODRŽIVO ZDRAVSTVO

POMOZITE NAM DA OSIGURAMO 'BUDUĆNOST ZDRAVSTVA' Krećemo sa serijom ekspertnih analiza hrvatskog zdravstva, a cilj je: potaknuti političare na promjene

Glavni saveznici, nadamo se, bit ćete nam Vi, naši čitatelji sa svojim komentarima, mišljenjima, fotografijama…
 Sergej Drechsler / HANZA MEDIA

U Jutarnjem listu odlučili smo pokrenuti složeni multimedijalni projekt „Budućnost zdravstva“.

Već dugo očigledno je kako u Hrvatskoj postoje dva sustava u kojima si mi, hrvatski građani, više ne smijemo priuštiti ozbiljne greške danas jer su problemi toliko duboki da sasvim sigurno u tim sustavima nećemo imati sutra.

Procijenili smo kako je situacija u zdravstvenom sustavu najurgentnija te da kao odgovorni, javni medij moramo moderirati javnu reakciju vrhunskih eksperata, ekonomista specijaliziranih za zdravstvo te, naravno, liječnika.

Već smo formirali stručni tim Jutarnjeg koji će u mjesecima koji dolaze napisati niz provokativnih tema. No, računamo s tim da ćete upravo Vi, naši čitatelji, biti ključni saveznici.

Vjerujemo da ćete kroz ankete, mišljenja, osobna iskustva i fotografije potkrijepiti naše teze o stanju u zdravstvu te i sami date konkretne prijedloge. Pomozite nam razbiti famu o tome da je stanje u zdravstvu izvrsno, ali nam i pišite o primjerima izvrsnosti. Šaljite nam svoje fotografije interijera ili okoliša hrvatskih zdravstvenih ustanova, snimajte obroke koje vam serviraju.

Šaljite nam svoja mišljenja, komentare i fotografije na e-mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

Obećavamo da ćemo one najupečatljivije objaviti. Bit će prilika. "Budućnost zdravstva" projekt je koji će trajati.

Ekspertni tim Jutarnjeg lista prvo će postaviti dijagnozu stanje te, potom, dati vrlo konkretne preporuke.

Predstavit ćemo vam multidimenzionalnu analizu zdravstvenog sustava s pozicija razine i jednakosti pristupa zdravstvenim uslugama u Hrvatskoj. Ne, pada nam, naime, na pamet isključivo docirati o nužnosti ušteda. Želimo predložiti učinkovitije zdravstvo koje će hrvatskim građanima ponuditi kvalitetnije ishode liječenja različitih bolesti na cijelom teritoriju Lijepe naše. Da bi to mogli, ljudi s puno iskustva prvo će nam otkriti što mi trenutačno zapravo uopće ne znamo o hrvatskom zdravstvu jer zaprepašćujuće zanemarujemo temeljne statistike.

Objavit ćemo analize učinkovitosti zdravstva jer bez izrazite troškovne efikasnosti nema niti održivosti. Pogotovo ne u zemlji sa sve starijom populacijom. Naši stručnjaci ponudit će vam i odgovore na pitanja o tome kako uopće provoditi reforme u zdravstvu, posebno ćemo skrutinizirati uloge pojedinih dionika u zdravstvu, kao i procese donošenja novih zakonskih rješenja u Lijepo našoj.

Pojednostavljeno rečeno, maksimalno ćemo pokušati suziti javni prostor najodgovornijima u zemlji za očiglednu inertnost i nečinjenje. Bilo jer dosta širenja fame o tome kako je hrvatsko zdravstvo super jer se za relativno malo uloženog novca dobiva puno, možda čak previše. Dug zdravstva od 8,5 milijardi jako je jednostavna, gola istina koja ukazuje na to da već sada imamo sustav koji se urušava.

Bacimo zajedno rukavicu i hrvatskim vlastima, podjednako kao i hrvatskoj oporbi, u izazovu kreiranja boljeg, održivog zdravstvenog sustava.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 09:45