APSURDNO

SUMANUTI PODACI O LISTAMA ČEKANJA U HRVATSKOJ Kako je moguće da se na isti zahvat u istom gradu u jednoj bolnici čeka 9, a u drugoj čak 794 dana?!

 Goran Mehkek / CROPIX / CROPIX

Siva mrena ili katarakta je zamućenje očne leće. Ona nastaje postupno, poremećajem u strukturi i pigmentaciji leće, najčešće u starijoj životnoj dobi, ali je njezina pojava moguća i u bilo kojem trenutku života. Problem se rješava operacijom. Želite se riješiti mrene? Nema problema. Što radite 22. veljače 2019. godine u osam ujutro? Jer ako se odmah naručite, to je vaš termin za operaciju u KB-u Sveti Duh. U varaždinskoj bolnici na red ćete doći čak 150 dana ranije, ali i tamo ćete na operaciju čekati 648 dana. U Zadru ćete na red doći za 192 dana. No, u zagrebačkom KBC-u termin imate prije Nove godine.

Šaljite nam svoja mišljenja, komentare i fotografije na e-mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

Šarolike liste

Razni problemi sa štitnjačom jedna su od češćih bolesti današnjice. Kako bi se vidjele eventualne promjene na spomenutoj žlijezdi, odlazimo na ultrazvuk. Liječnici kažu da je to odlična dijagnostička metoda koja nam može dati vrijedne informacije o štitnjači. Jednom kad se utvrdi da postoje određeni problemi, potrebno je odlaziti na kontrole, i to svakih 6 do 12 mjeseci. U Puli ste na redu 28. veljače 2018., u Zadru za 265 dana, ali zato u Čakovcu možete već danas odraditi pregled.

Ovakvih primjera je nebrojeno. Liste čekanja za magnetsku rezonancu gušterače idu i do 556 dana u Zadru, u splitskom KBC-u čeka se 436, na Svetom Duhu 398 dana, a u čakovečkom i osječkom KBC-u na redu ste za 27 dana. I za MR dojke je šarolika lista. Od 406 dana u KBC-u Zagreb, 398 dana u KB-u Sveti Duh pa do minimalnih 12 dana u splitskom KBC-u. Iz ovih nekoliko primjera vidljivo je da su liste definitivno preduge, ali i nevjerojatno kaotične. Naime, podatke smo uzeli sa službenih stranica HZZO-a, a one se ažuriraju prilikom svakog upisa bolesnika. Kako bi svi na red došli u što kraćem roku, HZZO upozorava pacijente da se za potreban pregled ili pretragu prijave samo u jednu zdravstvenu ustanovu, ali i da ako su spriječeni doći na pregled, odjave se mailom ili telefonski. No, je li doista moguće da za istu pretragu u nekoj bolnici ne čekate ni dana, a u drugoj ustanovi čekate i po dvije godine?

Pogotovo je nevjerojatno da se to događa u istom gradu. Jer prema podacima ispada da se u npr. holter u KBC-u Zagreb dobije za samo jedan dan, u KB-u Dubrava za 146 dana, a u KB-u Sveti Duh za 234 dana. Stoga je logično da se postavi pitanje jesu li podaci točni ili pojedine bolnice upisuju frizirane podatke.

Jer kako je moguće da liječnici obiteljske medicine ne rasporede pacijente prema javno dostupnim listama čekanja?

Na kraju krajeva, i ako je primjerice lista čekanja u Šibeniku preduga, zašto se pacijenta ne pošalje u Zadar ili Split, koji su realno, dovoljno blizu. Bivši ministar zdravstva Siniša Varga smatra da objavljeni podaci ne odgovaraju stvarnom stanju.

- Trenutno objavljeni podaci, koji očito ne odgovaraju stvarnom stanju na terenu, mogu značiti ili potpunu nebrigu zdravstvene administracije za ovaj uvijek gorući problem ili njihovu aljkavost ili ono najgore - da namjerno ne objavljuju podatke kako bi se prikrilo pravo stanje na terenu i činjenica da su liste čekanja ponovno eksplodirale - smatra Varga. Tvrdi da su za njegova mandata, zahvaljujući “Programu plus”, uspjeli u godinu dana obraditi 150.000 pacijenata više, koji bi, bez tog programa, još bili na nekoj od listi čekanja. Uz to, aktivno su, kaže, nadzirali provođenje programa i kontrolirali da se podaci kvalitetno ažuriraju tako da smo gotovo u svakom trenutku znali kakva je situacija u bolnicama. - Nadam se da će ministar Kujundžić pokušati sanirati štetu koju je napravio njegov prethodnik Nakić i ponovno aktivirati ‘Program plus’ jer se dokazao da koristi pacijentima - zaključuje Varga.

Svjestan problema

Ministar zdravstva Milan Kujundžić svjestan je da su liste čekanja preduge. Da se na isti pregled u jednoj bolnici čeka tjedan dana, a u drugoj, u istom gradu 200 dana smatra u najmanju ruku čudnim. - Činjenica je da se liste moraju urediti i da se vrijeme čekanja mora smanjiti. Napravit će se reda i provjeriti tko koliko radi i zašto netko odradi više posla, a netko manje. Već se na taj način liste skratiti - kaže Kujundžić i odbacuje vraćanje “Programa plus”.

Šaljite nam svoja mišljenja, komentare i fotografije na e-mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 00:59