BUDUĆNOST ZDRAVSTVA

ZDRAVSTVU POTREBNE TRI MILIJARDE KUNA Ministar Kujundžić većim porezom na cigarete, žestoka pića, kockanje i mobitele planira skupiti dodatna sredstva

 Darko Tomas / HANZA MEDIA

Hrvatskom zdravstvu trebaju dodatne tri milijarde kuna a ministar Milan Kujundžić kaže da je pronašao 'lijek' za tu dubiozu u povećanju poreza na cigarete, žestoka pića, kockanje i mobitele. Tvrdi da se tim novim porezima ne bi ugrozio standard građana jer bi pušači primjerice 'pušili 17 umjesto 20 cigareta dnevno a ljubitelji žestica pili jedan umjesto dva konjaka'. Dodaje da bi po nekim izračunima to bilo 'nekoliko kuna po kutiji cigareta ili boci alkohola i 10 posto na telefonske račune'. Još donedavno ministar je spominjao i slatkiše ali je u međuvremenu očito odustao od tog poreza.

Šaljite nam svoja mišljenja, komentare i fotografije na e-mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

Zanimljivo je da je u ovom novom pokušaju da 'spasi' zdravstveni sustav ministar najavio nove poreze samo nekoliko dana nakon što je ministar financija Zdravko Marić izrijekom rekao kako 'neće biti povećanja poreza' pa je pitanje ima li Kujundžić podršku svojih kolega u Vladi za taj potez ili 'solira'. Osim toga za javnost je sigurno pak neprihvatljivo da se najčešće preko njihovih leđa 'liječe' zdravstvene dubioze.

“Ova je najava nevjerojatna. Ministar očito namjerava povećati prihode kako bi pokrio rupe u sustavu i to preko leđa građana što će najviše osjetiti oni najsiromašniji. Osim toga s obzirom na to da u sustavu nije ništa učinjeno na racionalizaciji ovi novi porezi, i to u trenutku kad je HDZ rekao da nema novih poreznih nameta može se očekivati povećanje rashoda odnosno dodatna neracionalnost”, kaže dr. Maja Vehovec iz Ekonomskog instituta. Dodaje kako je ovo neozbiljna najava i priznanje da ministar ne zna racionalizirati sustav a i građani sigurno ne vjeruju da će taj potez poboljšati stvari u zdravstvu.

“Ovo je priznanje da se očito ne zna i ne može napraviti ništa a poruka je -sad vi platite. Zdravstvu treba reforma koja će imati politički konsenzus, koja će se raditi u kontinuitetu kroz više mandata, polako i pametno što se do sad na žalost nije događalo”, kaže dr. Vehovec.

Ni bivši ministar zdravstva Siniša Varga ne vidi koristi od novih poreznih opterećenja ako se odnos prema tom sustavu ne promijeni.

“Zakon o obveznom osiguranju već godinama određuje da trećina trošarina na cigarete treba stići u zdravstveni proračun ali zdravstvo taj novac nikad ne vidi. Poučen tim iskustvom podržao bi namjensko povećanje trošarina i poreza na cigarete, alkohol kocku i mobitele ali samo ako bi taj novac bio stvarno utrošen za lijekove, kirurški materija obnovu domova zdravlja i bolnica te edukaciju zdravstvenog osoblja”, drži Varga.

“Svi znamo kakva je situacija u zdravstvu ali uvođenje novih poreza bila bi samo vatrogasna mjera koja neće riješiti problem”, smatra Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata. No, dodaje da je pravi izlaz povećanje broj zaposlenih kao i povećanje plaća jer bi se time odmah dobio stalni i siguran izvod dodatnih prihoda. Upozorava također da 'svatko mora počistiti ispred svojih vrata pa i država' odnosno u zdravstveni proračun mora u zakonskim rokovima platiti ono što je obvezna a to su doprinosi za obvezno i dopunsko osiguranje.

No, ministar zdravstva Milan Kujundžić očito je solirao kada je u intervjuu Novom listu najavio povećanje trošarina na cigarete, alkohol, kocku i mobitele, što nisu dobro prihvatili u Vladi.

Dok je premijer Andrej Plenković boravio na Općoj skupštini Ujedinjenih naroda u New Yorku, nije imao pojma što će njegov ministar zdravstva najaviti. Dogodilo se slično kao i s pravilnikom o uvozu voća koji je bio najavio pa zbog packi predsjednika Vlade povukao ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, zbog čega se čak počela spominjati i njegova smjena. U sličnoj je poziciji sada i Kujundžić, jer se već neko vrijeme spominje kao jedna od najslabijih karika Plenkovićeve Vlade zbog neambicioznosti u sektoru koji vodi, a ovakvo soliranje sigurno mu neće pomoći.

Stoga ne čudi izjava jednog visokog izvora iz Banskih dvora koji nam je jučer poručio:

“O takvoj se ideji u Vladi nije raspravljalo, niti na načelnoj razini, a kamo li na razini konkretizacije. Poreznu politiku vodi i predlaže Ministarstvo financija, a ovakav prijedlog Ministarstvo financija nije ni na koji način spominjalo”, kaže naš izvor blizak premijeru Plenkoviću.

Nakon što se gotovo cijela država na noge digla zbog najave ministra financija Zdravka Marića da će od iduće godine uvesti porez na nekretnine, Plenković je odlučio odustati od uvođenja tog poreza. Također, Tolušiću je naredio da povuče sporni pravilnik o voću zbog kojeg smo bilo na pragu trgovinskog rata sa susjednim zemljama. Nakon ta dva slučaja, kažu naši sugovornici iz HDZ-a, više se nitko od ministara ne usudi ništa raditi i najavljivati na svoju ruku, pa stalno traže dopuštenje od premijera, što je zapravo u jednu ruku i logično, jer je predsjednik Vlade najodgovorniji za njene politike. Plenković sada sigurno nije sretan što njegov drugi ministar, dok je on u New Yorku, najavljuje nešto što uopće nije iskomunicirano u Banskim dvorima, niti na načelnoj razini, kao što nam je potvrdio naš izvor iz Vlade, a već se digla pobuna u javnosti koja je postala i više nego osjetljiva na dizanje poreza. Zato čudi i ovaj Kujundžićev potez koji zapravo ostavlja dojam kao da želi isprovocirati svoju smjenu iz resora koji grca u dugovima, a s kojima se on očito ne zna nositi.

Šaljite nam svoja mišljenja, komentare i fotografije na e-mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 04:01