ISTRA

Istra: gdje se zelena prelijeva u plavu

Dok se vozite istarskim ipsilonom, u blizini ste prekrasne unutrašnjosti poluotoka, krajolika i vizura koji mame uzdahe svih avanturista, ljubitelja sportova na otvorenom i povijesne baštine, hedonista i gurmana

Zelena i plava, skrivena i otkrivena, moderna i tradicionalna, otvorena i multikulturna. Sve je to Istra, najveći hrvatski poluotok koji se često naziva i zelenim zbog predivne unutrašnjosti, krajolika i vizura koji mame uzdahe svih avanturista, ljubitelja sportova na otvorenom i povijesne baštine, hedonista i gurmana. Istodobno ovaj poluotok vrvi malim primorskim pitoresknim turističkim mjestima s bogatom poviješću i raznolikim šljunčanim, stjenovitim, pa čak i pješčanim plažama.

Dakle, kad dođete u Istru, najbolje je da ništa od toga ne propustite. Stoga je najbolje da već na Istarskom ipsilonu iz smjera Umaga prema Puli skrenete na sporedne ceste i prije dolaska na krajnje odredište vidite neke od najljepših skrivenih bisera Istre izvan glavnih ruta. Imate li bicikl sa sobom, još bolje, tek tada ćete otkriti prave mirise, boje i ljepote njezina krajolika.



Već nakon same granice sa Slovenijom, točnije graničnih prijelaza Plovanija i Kaštel, ako želite predah od gužvi i čekanja u kolonama, skrenite u Bujama u smjeru Momjana. Ovaj kraj je kao stvoren za hedoniste. Momjan je jedan od simbola vinskog turizma Istre, a na ovom je području velika koncentracija malih vinskih podruma vrhunskih istarskih brendova, agroturizama te bogomdanih restorana. Tu se nalazi Kabolina vinska stancija, predivan moderni vinski podrum obitelji Kozlović, agroturizam San Mauro koji proizvodi nekoliko vrsta momjanskog muškata, zatim nadaleko poznati restoran Stari podrum odmah do vinskog podruma Kozlović, a sve u čarobnoj okolici. U mjestu konobu Rino ima obitelj Prelac, koja također proizvodi nekoliko vrsta ovog slatkog vina.

Naime, Momjan se nalazi na maloj uzvisini s koje puca pogled na Piranski zaljev, posebno iz zaseoka San Mauro, gdje se nalazi istoimeni agroturizam koji vodi negdašnja plemićka obitelj Sinković, s pisanom poviješću iz daleke 1656. godine. Odmah ispod te uzvisine je dolina ponad koje bdije stari kaštel Momjan, koji je donekle obnovljen, a uz njega se nalazi ovaj gurmanski raj.

Ovaj se kaštel kao utvrda spominje u 13. stoljeću za vrijeme Woscalca, sina moćnog akvilejskog vazala Stephana Devinskog (de Duwino) koji ujedno koristi naslov “Momjanski” (de Mimiliano). Bio je ovo plemićki posjed i kaštel mnogih uglednika. Kada je ova utvrda srušena, zapravo se ne zna. Izgrađena je na visokoj stijeni koja je odvojena od samog mjesta, a u nju se ulazilo preko pomičnog drvenog mosta. Imala je i dvije luksuzne palače. Oko kaštela vodi staza, pa je idealan za razgledavanje.

Tko se želi osvježiti, najbolje da iz Momjana pođe u smjeru Šterne i nakon nekoliko kilometara doći će do slapa Butori, koji je dobro označen te se ispred njega možete i parkirati. Slap je na rječici Arđili, a ispod njega je ponor. Cijelo je područje ograđeno, a stepenicama se spuštate do samog slapa koji će vas oduševiti svojom ljepotom. Tu možete potražiti i osvježenje, ali i niz zanimljivih kadrova. Teško je ovdje ne zaboraviti na vrijeme. Jednostavno vas ponese huka vode, kapljice, zelenilo, kraški fenomen.

Za one koji žele biti aktivni, pa stati autom i biciklirati ili pješačiti, najbolje je da skrenu s Istarskog ipsilona također u Bujama, ali krenu prema Grožnjanu, gdje se mogu odmoriti i prošetati tim fascinantnim umjetničkim gradićem na brežuljku. Na svakom vas koraku mame šarene konobe, kafići, galerije i kušaonice lokalnih proizvoda. Ujedno, ovdje se oni željni akcije na biciklu mogu uključiti na Parenzanu, uskotračnu željezničku prugu koja je nekoć spajala Trst i Poreč, a danas je jedna od najatraktivnijih pješačko-biciklističkih staza u Istri. Dugačka je 78 kilometara, vodi od Trsta do Poreča, i jednako je atraktivna i za bicikliste rekreativce, za istraživače i ljubitelje prirode, ali i za one željne “nabijanja” fizičke spreme. Podloga je odlična, staza očišćena, a svakih nekoliko kilometara čeka vas odmorište. Bilo da njome biciklirate u proljeće, u ljeto, jesen ili za lijepih zimskih dana, dočekat će vas zapanjujući vidici, pogotovo na dionici od srednjovjekovnog umjetničkog Grožnjana, poznatog po brojnim malim galerijama te jazzu i glazbenicima, pa do Livada, svijetu znanih po vrhunskoj gastronomskoj deliciji – tartufu.

Najinteresantnija je upravo trasa od Grožnjana do Livada, odakle se biciklom uz rijeku Mirnu možete vratiti do Grožnjana. Tu se nalaze najatraktivniji vijadukti i tuneli. Posebno na njih treba pripaziti kod Završja i dalje prema stanici Oprtalj. Tuneli su idealno mjesto i za osvježenje za ljetne žege. Većinu puta prati nas šuma, i to ne samo listopadna nego i šuma pinija, koja sasvim drukčije miriše od one na moru.

Ako ste već prešli most na Mirni i idete u smjeru Poreča, odmor možete potražiti na Limskom kanalu i u njegovoj okolici. Spustite se s Ipsilona na izlazu Medaki i krenite u smjeru Vrsara. Tu imate dvije mogućnosti. Ili odmah ići u neki od dva poznata riblja restorana na Limskom kanalu gdje možete uživati u oštrigama i drugim specijalitetima, pa se onda ukrcati na neki od brodova i obići ovaj kanal koji zbog izgleda mnogi nazivaju fjord. Druga je mogućnost odlazak u mjesto Kloštar u smjeru Vrsara, a potom na biciklima kroz šumu Kontija doživjeti pravu zelenu relaksaciju. U Kloštru možete razgledati samostan svetog Mihovila iz 10. stoljeća pa nastaviti dubokim hladom kroz ovaj šumski rezervat sve do dva vidikovca nad Limskim kanalom gdje se možete osvježiti. Na jednom se vidikovcu nalazi koktel bar i špilja gdje možete potražiti osvježenje i promatrati brodice koje plove po fjordu.



Idete li nešto južnije u smjeru Pule ili Medulina, obavezno izađite na izlazu Rovinj ili Žminj i uputite se prema Svetvinčentu. Malo je to mjesto s manje od 200 stanovnika koje će vam ostati u pamćenju jer njime dominira markantni srednjovjekovni kaštel koji je smješten na jedan od najljepših renesansnih trgova u Hrvatskoj. Prvi mali arhitektonski biser. Kaštel Morosini-Grimani, koji je izgrađen početkom 13. st. ima tri kule i glavnu palaču u kojoj su se nalazile sobe za gospodu te stan kapetana. Kule su povezane zidinama kojima su se mogli kretati vojnici. Zanimljivo je da je na vratima, osim pokretnog mosta, postojala i velika rešetka za spuštanje, a u unutrašnjosti je bio i zatvor. Pod zemljom. Uz kaštel se, naravno, vežu i brojne legende, a danas je najpoznatija ona o vještici Mari koja je spaljena upravo u kaštelu 1632. jer je navodno trovala ljude.

Kaštel možete posjetiti, popeti se na njegove zidine, pogledati izložbu starog oružja te se zabaviti u srednjovjekovnom tematskom parku u dvorištu utvrde. Isto tako, u kaštelu možete zaigrati i igru zagonetki Escape Room. Nedaleko od kaštela je i Kuća vještice Mare, u kojoj možete nešto više saznati o lokalnoj povijesti i legendama, ali i uzeti virtualne naočale i sami poći u razgledanje tog čarobnog malog mjesta. U mjestu se nalazi i nekoliko restorana i kafića za sve one željne osvježenja i predaha od puta.

A sada je na vama da oberete svoju rutu, skrenete s puta i, prije nego što stignete na svoje krajnje odredište, odmorite se i istinski uživate u svim ljepotama Istre. Da bi vam početak odmora bio savršen.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 18:59