ZAGREBAČKI MANHATTAN

NOVINARKA RTL-a 'Pročitala sam što je Bandić potpisao u Dubaiju, znam zašto se gradonačelniku tako žuri s GUP-om...'

 
 Srdjan Vrancic / CROPIX

“Gradonačelniku Milanu Bandiću se žuri s GUP-om jer ima osam mjeseci da riješi prostorno-plansku dokumentaciju, plus još eventualnih šest ako se tako dogovori s investitorom. (Još malo pa je šest već prošlo otkad je bio u Dubaiju i to potpisao, 12. ožujka)”, objavila je novinarka Danka Derifaj iz RTL-ove emisije “Potraga” na svom profilu na društvenim mrežama na kojem je otkrila da je uspjela dobiti na uvid Memorandum o razumijevanju koji je gradonačelnik Bandić potpisao u Dubaiju s poduzetnikom Mohamedom Alabarom iz Eagle Hillsa, a čime se bavila i njezina večerašnja emisija.

Spomenuti memorandum gradske vlasti dosad nisu dale na uvid ni jednom mediju, a ni gradskom zastupniku.

- Taj memorandum nije obvezujući - ponavlja Ivica Rovis, ravnatelj Zavoda za prostorno uređenje grada Zagreba te dodaje:

- Ako je Memorandum neobvezujući u prvom članku, kao što je bio i sam javni poziv, onda to znači da je neobvezujući, a svi rokovi za donošenje izmjena i dopuna GUP-a propisani su zakonom. Teško je definirati rokove u ugovorima kad su oni zakonski propisani. Memorandum je neobvezujuća, zapadnoeuropska praksa, poziv za iskazivanje interesa, a sad smo imali isti takav poziv za blok Badel pa o tome nitko ne piše - govori ravnatelj Rovis.

Pojašnjava da je to način da se uopće provjeri koliki postoji od strane investitora interes za određenu lokaciju.

- Gradonačelnik ionako nema ovlasti potpisati bilo kakav ugovor vredniji od milijun kuna, to je također zakonom definirano, ali željeli smo vidjeti koliki postoji interes. Jer Grad u tom projektu neće tražiti kupca nego partnera, Grad neće to zemljište prodati, nego će s investitorom biti partner, kroz novu tvrtku ili kako se već dogovore, ali Grad će ostati vlasnik zemljišta na kojem će investitor s kapitalom graditi - pojašnjava ravnatelj Rovis. Također dodaje da je dosad pristiglo više od deset tisuća podnesaka s primjedbama na GUP, a kojih će biti daleko više, i kaže da je to dosad najviše ikad pristiglih primjedbi.

Novinarka Derifaj ističe da se “Grad investitoru obvezao na povjerljivost” i da ih “moraju pitati za dozvolu da ga pošalju gradskim zastupnicima bez čijih odluka se ne može projekt provesti”.

Na to je na društvenim mrežama odmah reagirao zastupnik Tomislav Tomašević.

“...Novinarki su rekli da Bandić treba od investitora tražiti dozvolu da Memorandum pokaže gradskim zastupnicima, iako se bez odluke Gradske skupštine ne može realizirati ni metar od njihovog projekta. Kao Klub lijevog bloka smo na zadnjoj sjednici Skupštine tražili po hitnom postupku Bandićevo izvješće Gradskoj skupštini o tome što je dogovorio i potpisao s investitorom.

Tad zbog uskraćenih glasova HDZ-ovih i Bandićevih zastupnika to nije uvršteno na dnevni red, no sad se ta naša točka po redovnom postupku nalazi na dnevnom redu sljedeće sjednice Skupštine 4. rujna. Volio bih sad vidjeti koji će gradski zastupnici dići ruku da ne smijemo dobiti Memorandum koji je Bandić u naše ime potpisao s investitorom!”, poručio je zastupnik Tomašević.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 00:35