REAKCIJA LJUBLJANE

SLOVENIJA KRITIČKI O IZJAVAMA NOVOG HRVATSKOG MINISTRA 'Hrvatski šef diplomacije iznio je više neistina, odlučno ih odbacujemo'

 
Goran Grlić Radman
 Biljana Blivajs / CROPIX

Slovensko ministarstvo vanjskih poslova reagiralo je u petak na intervju hrvatskog ministra vanjskih poslova Gorana Grlića Radmana za televiziju N1 u kojemu je početkom tjedna govorio o svom neformalnom susretu sa slovenskim kolegom Mirom Cerarom ovog ljeta prilikom njegova odmora u Hrvatskoj, odbacivši njegove navode vezane na interpretaciju arbitraže, te se osvrnulo na povijest spora o graničnom problemu i ponovilo stajališta službene Ljubljane o tom pitanju.

Reagirajući kritički na izjave novog hrvatskog ministra Gorana Grlića Radmana, osobito one vezane na arbitražu o granici, slovensko je ministarstvo u izjavi navelo da je u njima hrvatski ministar iznio više neistina koje Slovenija odlučno odbacuje, prenijela je Slovenska tiskovna agencija STA.

Što se tiče navoda hrvatskog ministra kako je sadašnji ministar Miro Cerar u svojstvu tadašnjeg predsjednika slovenske vlade u prosincu 2017. godine pred svoj tadašnji posjet Zagrebu "već gotovo pristao" na prijedlog hrvatskog premijera Andreja Plenkovića da se pitanje graničnog prijepora riješi bilateralnim dogovorom na temelju "protokola u 6 točaka" kao pravnim okvirom, što ga je ponudila Hrvatska, a koji je trebao zajedno biti objavljen 19. prosinca, slovensko ministarstvo navodi kako ta interpretacija nije točna.

"Slovenija je u to vrijeme u intenzivnom diskretnom dijalogu nakon proglašenja arbitražne presude tražila rješenje koje bi uvažilo arbitražnu presudu i istodobno bilo prihvatljivo za obje strane, ali se u razgovorima pokazalo da Hrvatska želi bitne promjene toka granice u svoju korist", tvrdi u izjavi slovensko ministarstvo vanjskih poslova, dodavši kako je zbog toga pokušaj dogovora završio neuspjehom.

Unatoč tom neuspjehu hrvatski je premijer Plenković nakon susreta s Cerarom u Zagrebu predstavio spomenuti protokol kao pravni dogovor koji bi poslužio za temelj bilateralnom sporazumu o granici, na što je Cerar odgovorio da je arbitražna presuda konačna i obvezujuća za obje strane, tvrde u Ljubljani.

Što se tiče izjave ministra Grlića Radmana da su sve države EU-a ohrabrivale Sloveniju i Hrvatsku da dođu do bilateralnog rješenja i tako prekinu spor o granici, u slovenskom ministarstvu vanjskih poslova naveli su kako europske države u tom pogledu "većinom inzistiraju na poštovanju međunarodnog prava kao uvjeta ravnopravnim odnosima u međunarodnoj zajednici i na vladavini prava u EU-u".

"Arbitražna presuda o granici je konačna i obvezujuća, donio ju je tribunal neovisnih međunarodnih pravnika i zato ju obje države moraju provesti", navodi se u izjavi slovenskog ministarstva vanjskih poslova, te dodaje da Hrvatska ne poštuje presudu iako bi morala.

Isto tako, navodi STA, slovensko je ministarstvo hrvatskog šefa diplomacije upozorilo da ne stoje njegove tvrdnje glede tužbe Slovenije protiv Hrvatske glede implementacije arbitražne presude u kojoj je teza Ljubljane da Hrvatska u tom predmetu "krši pravo EU-a", te dovodi u pitanje njegovu izjavu da je u tom slučaju "međunarodno pravo na hrvatskoj strani".

"Tužba je podnijeta upravo zbog hrvatskog nepoštivanja obvezujuće presude arbitražnog suda i neposrednih pravnih posljedica tog nepoštovanja s hrvatske strane, što predstavlja kršenje europske pravne stečevine", navodi slovensko ministarstvo vanjskih poslova, a prenosi agencija STA.

Slovenija u tužbi pred europskim sudom zastupa stajalište da je arbitražna presuda "činjenica koju Hrvatska ne provodi", te tako onemogućava Sloveniji da provodi zajedničku europsku politiku na području koje joj je pripalo odlukom arbitara, dok Hrvatska zastupa tezu da je granični prijepor rješiv bilateralno i da granična pitanja općenito nisu stvar europskog nego međunarodnog prava, prenosi slovenska agencija.

Kako prenosi STA, u stožeru slovenske diplomacije kritički gledaju i na to što je hrvatski ministar glede izjava o neformalnom susretu s Cerarom djelovao mimo "standarda tihe diplomacije".

"Miro Cerar kao nekadašnji predsjednik vlade, a isto tako i sada u svojstvu ministra vanjskih poslova, uvijek i u službenim razgovorima i prilikom neformalnih susreta dosljedno i odlučno zagovara vladavinu prava i značenje poštovanja i provođenja presuda međunarodnih sudova. Samo što on pri tome poštuje standarde tihe diplomacije i provjerljive povijesne činjenice", naveli su u kritičkom osvrtu na intervju hrvatskog ministra u slovenskom ministarstvu vanjskih poslova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 17:16