HT DONOSI

OTKRIVAMO: Evo kako možete najbrže do vijesti na jutarnji.hr!

Od svih kombinacija brojki i slova s kojima se susrećemo, svatko od nas najviše voli vidjeti u desnom gornjem kutu svojeg pametnog telefona spoj brojke 4 i slova G. To znači da trenutno internetom surfamo uz pomoć četvrte generacije tehnologije širokopojasnog mobilnog komuniciranja.

Skok s 3G na 4G donio nam je dramatična poboljšanja.

Mobitel koji se na internet spaja preko 4G mreže brže će pristupati stranicama zbog smanjenje latencije – vremena čekanja između slanja molbe za preuzimanjem podataka i njihovog preuzimanja. Imat će mogućnost prijenosa veće količine podataka uz puno manje smetnji. A razmjena podataka događat će se po puno većim brzinama nego što je to prije bilo moguće. Mreže treće generacije dopuštaju koriscnima preuzimanje podataka po brzini od maksimalno 42 Mbit/s, dok im 4G mreže omogućavaju ostvarivanje brzine prijenosa do 150 Mbit/s. U većim gradovima preko 4G mreže mogu se ostvariti brzine i do čak 350 Mbit/s.

Prema podacima Open Signala, u Hrvatskoj 77,41 posto stanovništva ima priliku spajati se putem mobitela na 4G mreže.

Streaming servisi poput HBO GO bez brzog interneta ne bi uopće bili dostupni na mobitelima, Deezer ili YouTube video bi se učitavao cijelu vječnost, a preuzimanje jedne epizode Igri prijestolja praktički ne bi bilo ni moguće. Video igre, neovisno o tome igraju li se na mobitelima ili na prijenosnim konzolama traže brzi 4G internet zbog mogućnosti ažuriranja i stabilnijeg igranja s više drugih igrača diljem svijeta.

To naravno nisu jedina poboljšanja koja je donijela 4G tehnologija.

Anketa koju su provele britanska 4G mreža EE i konzultantska tvrtka Arthur D. Little, potvrđuje da tvrtke uz pomoć 4G tehnologije povećavaju produktivnost i učinkovitost. Zahvaljujući velikim brzinama 4G mreže, zaposlenici mogu koristiti puni potencijal usluga u oblaku, pogotovo kada nisu u svojim uredima. Razmjena velikih datoteka s 4G tehnologijom prestaje biti problem, a čak se i cijeli uredi mogu postaviti na mjestima gdje tradicionalne infrastrukture nema.

5G mreža stvorit će mogućnost masovnog komuniciranja strojeva između sebe, što je preduvjet široke implementacije interneta stvari: donosi još veći skok u brzini prijenosa podataka te još manju latenciju prilikom uspostavljanja veze između dva uređaja. Na zajedničkom testu japanske tvrtke NTT DoCoMo i Ericssona iz 2016. ostvarena je zajednička brzina prijenosa podataka od 20 Gbit/s, što je otprilike 60 puta brže od najbrže 4G mreže.

Predviđanja analitičara tvrtke IHS Markit kažu da bi 5G tehnologija mogla povećati vrijednost svjetske industrije za 12 bilijuna američkih dolara.


Po certifikatu P3, najvećem europskom standardiziranom mjerenju, HT ima najbolju mobilnu podatkovnu i govornu uslugu među svim mrežama u Hrvatskoj i jedan od najboljih mobilnih interneta u Europi.


Prilog je napravljen u produkciji Native Ad Studija Hanza Medije i HT-a, u skladu s najvišim profesionalnim standardima Jutarnjeg.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 13:55