ZORAN ŠPRAJC

Ako kojim slučajem opet uzmem nagradu, znat ću se nekako nositi s tim

Urednik RTL Direkta i prvi dobitnik nagrade Zlatni Studio nominiran je za status TV lica
 CROPIX

Nakon što je osvojio prvi Zlatni Studio u povijesti za voditelja godine, urednik i voditelj RTL Direkta Zoran Šprajc ponovno se našao među nominiranima, potvrdivši time status omiljenog TV lica.

- Ako se itko u ovih nekoliko godina nabrao nagrada, onda sam to ja i sad bi stvarno taj teret mogao preuzeti netko drugi, ali ako opet dopadne mene, znat ću se nekako s tim nositi. Svaka nagrada i svaka nominacija je priznanje za neko proteklo razdoblje, a kako se u svakom razdoblju jednako trudim i jednako borim, onda mi je drago da je žiri i ovaj put to prepoznao. Ako prepozna i publika, još bolje. Neće nitko pogriješiti ako umjesto mene i RTL Direkta glasa za neku drugu osobu ili drugu emisiju, a najmanje će pogriješiti ako umjesto mene glasa za moju kolegicu s RTL-a Jelenu Pajić - pomirljiv je Šprajc.

Britki komentari

Najvećim uspjehom u protekloj godini, ali i u impresivnih 20 godina karijere, smatra što je četvrtu godinu zaredom ostao u samom vrhu sa svojom emisijom RTL Direkt, a najponosniji je na ekipu koja se oko njega okupila.

- Vjerujte, doći do vrha je lakše nego na njemu ostati. A ostajemo zato što svaki dan dajemo sto posto od sebe, a onda se u tom davanju poslože i neki zgodni momenti poput intervjua s gospodinom Nitko ili reportaže naših novinara o izbjegličkoj krizi ili o ukidanju autobusa za Lijeve Štefanke. Nema velikih i malih priča, nema važnih i nevažnih gostiju, sve što radimo je bitno i sve je važno - tvrdi voditelj.

S godinama rada, davno je, kaže, izgubio tremu pred kamerama, ali nikad onu od same emisije.

- A ta trema počinje svako jutro kad iznova moraš smišljati i teme i goste koji će publici biti i relevantni i zanimljivi - priznaje.

Naravno, kroz emisije se dogodi i koja pogreška ili nenamjerni kiks.

- Najčešće u brzini znam krivo izgovoriti manje poznate pojmove, imena ili gradove na nekom stranom jeziku, a da li ih netko primijeti ili ne primijeti, ne znam, ali žalim kao da ih svi vide - iskren je Šprajc.

ZA NOMINIRANE U SVIM KATEGORIJAMA NAGRADE 'ZLATNI STUDIO' GLASAJTE OVDJE!

Jedna od njegovih najprepoznatljivijih voditeljskih osobina je sarkazam i britki duhoviti komentari, zbog kojih se svojevremeno znao naći i “na ledu” kod urednika.

- Ne, nisam nikad požalio zbog svojih komentara, ali mnoge mi se takve fore danas čine bezvezne pa bih ih možda drugačije sročio ili ih uopće ne bih sročio - napominje voditelj.

Improvizacija u određenim situacijama sastavni je dio njegova posla u kojem, tvrdi, posebno uživa.

- Improviziram samo u nekoj izvanrednoj situaciji, kad prenosimo neki događaj uživo ili se upravo događa, a informacije i materijali tek pristižu u redakciju. To je najizazovniji, ali meni i najdraži i najuzbudljiviji dio posla - ispričao je Šprajc.

Popularnost kod publike donijela mu je i manje glumačke angažmane, u početku tek da glumi samoga sebe.

- Odlučio sam da mi se ne da više glumiti samoga sebe pa sam, evo, prihvatio rolu policijskog inspektora u našoj seriji “Pogrešan čovjek” i kažu mi da sam bio baš dobar. A i ja sam se baš dobro osjećao pa ako netko još ima kakvu sporednu ulogu, neka se slobodno javi. Puno dajem, a malo trošim - poziva voditelj.

Strast i znatiželja

Kako kaže, cijelu karijeru je prolazio u sazrijevanju i učenju i zafrkanciji.

- Nikad nisam mislio da je to što radim nešto strahovito važno ili da netko drugi to ne bi mogao raditi bolje. I nikad se nisam opterećivao uspjehom, rezultatom i publikom, ali sam uvijek nastojao da sve što radim za gledatelje, napravim tako kao da sam ja taj gledatelj. I važno je da se čovjek na svom poslu dobro osjeća. Jer se onda, eto, i publika dobro osjeća. Mislim da je to jedini način da u ovom poslu ostaneš koliko-toliko normalan - siguran je Šprajc.

Definicija dobrog voditelja po njemu je vrlo jednostavna.

- Znatiželjan s mnogo strasti prema životu, prema ljudima, prema pravdi i nepravdi. Ako toga nema, bolje da vodi šalter u banci - zaključio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 09:26