SNJEŽANA SINOVČIĆ ŠIŠKOV

I ja sam Anka, vladarica svoje kuće u patrijarhatu

Poznatu splitsku kazališnu glumicu iznenadila je nominacija, pogotovo jer je film u kojem glumi tek nedavno imao premijeru
 Vojko Bašić / CROPIX

Nominacija za medijsku nagradu Zlatni Studio u kategoriji najbolje filmske glumice iznenadila je poznatu splitsku kazališnu glumicu Snježanu Sinovčić Šiškov, pogotovo jer je film “Sam samcat”, za koji je nominirana, tek nedavno imao svoju premijeru. No, silno ju je razveselila.

- Hvala stručnom žiriju na nominaciji za koju sam saznala od svojih suradnika. Sebe prije svega doživljavam kao kazališnu glumicu te su moji izleti u druge medije vrlo sporadični, tako da je već i nominacija velik uspjeh, nagrada i potvrda mog rada. To mi puno znači. Uspješno odrađen posao, nagrada, dobra kritika, lijepa riječ, aplauz... To su stvari koje glumcu, kao i svakom drugom umjetniku, jako mnogo predstavljaju jer mu jačaju samopouzdanje i krhku osobnost - kaže za Jutarnji splitska glumica.

Kaže da joj svaka nova uloga predstavlja novi izazov, veliko preispitivanje i novi početak. - Uživala sam radeći na ovom filmu, u društvu tihe i nenametljivo prisutne producentice Zdenke Gold, sjajnih glumačkih partnera - izvanserijskih glumaca i definitivno delikatnu autorsku osobnost scenarista i redatelja Bobe Jelčića. On je redatelj koji dobro poznaje glumca i njegove mehanizme i sjajno ga vodi. Dugo sam pratila njegov rad, nadala se zajedničkoj suradnji i priželjkivala je, tako da sam uistinu zahvalna što je do toga došlo - otkriva.

U osebujnom filmu koji se bavi vrlo teškom socijalnom temom - razvodom dvoje sredovječnih ljudi i bitkom za skrbništvo oko djeteta - Snježani Sinovčić Šiškov pripala je uloga Anke, koju su kritičari i javnost već prozvali “naša žena”.

- Anka i ja živimo potpuno drugačije, njena dnevna rutina dijametralno je suprotna od mene. Bobo Jelčić postavio je čvrst okvir tog lika, ali mi je dao i prostor za istraživanje i ‘čačkanje’ po sebi, maštanje, igru i kreaciju. Potom smo vrlo precizno radili na stilu igre. Tako je nastala Anka, ‘naša žena’, koju svi poznajemo i imamo u svom iskustvu. Kao žena i majka, ona je u simbiozi matrijarhata i patrijarhata. Apsolutna je vladarica svoje kuće, ali u vrlo patrijarhalnom okruženju. S te je strane Anka jedna vrlo moguća ja - objašnjava glumica.

Kaže kako svakog lika kojeg glumi obilježi svojom osobnošću, ali isto tako i likovi obilježe nju. Proteklih tjedana vrlo je aktivna u kazalištu. Tek je završila predstavu “Paralelni svjetovi” po tekstu Mire Gavrana, a već radi na obnavljanju legendarne splitske predstave “Ol’ smo za jedan dan” po tekstu Marka Uvodića, kojeg mnogi nazivaju i “drugim Miljenkom Smojom”. Kaže kako joj je život trenutačno dosta rastrgan između različitih poslova, jer priprema i ulogu u predstavi po tekstu Arthura Millera “Kušnja”, u nas poznatiji i kao “Vještice iz Salema”, u kojoj glumi Elizabeth Proctor, ženu nepravedno optuženu za vještičarstvo. Nagrada Zlatni Studio bila bi tako kruna ove vrlo uspješne i produktivne godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 08:45