ĐORĐE KUKULJICA

MAESTRALNA PRVA GLAVNA ULOGA NAKON 20-AK GODINA 'Moji konkurenti su Messi, Ronaldo i Hazard kazališta'

Kukuljica je nominiran za kazališnu nagradu Zlatni Studio u kategoriji najbolji glumac, u koju je dospio zahvaljujući ulozi Olivera u Gavellinoj predstavi
 Biljana Gaurina / CROPIX

“Kukuljica je odigrao ulogu sezone. Sigurno igra naizgled nesigurnog malog čovjeka, amatera slikara, neodvojiva od svoje radničke sredine, a svjestan da prava umjetnost ne nastaje zbog novca. Pridavši liku slojevitost iščekivanja i odlaganja rješenja, unutarnji misaoni tijek, borbu, koja se materijalizira kao jedan grč neprimjetan gotovo, oči sužene u pogled za daljinu, dao nam je razlog da s njim suosjećamo.”

ZA NOMINIRANE U SVIM KATEGORIJAMA NAGRADE 'ZLATNI STUDIO' GLASAJTE OVDJE!

Ovim je riječima žiri Zlatnog Studija obrazložio nominaciju za kazališnu nagradu Zlatni Studio za najboljeg glumca koju je dobio Đorđe Kukuljica za ulogu Olivera u Gavellinim “Slikarima i rudarima”.

- Dodati na obrazloženje ne mogu ništa, svaka nova rečenica bila bi gadna floskula, ali mogu zahvaliti cijelom ansamblu predstave, svima koji su radili na njoj, redatelju Sami Strelecu koji mi je dao šansu, Borisu Svrtanu koji je kao ravnatelj stao iza mene i svima koji su vjerovali da ja to mogu. Nije ih bilo mnogo... - kaže Kukuljica koji je nominiran za ulogu u predstavi nastaloj prema tekstu scenarista filma “Billy Eliot” Leeja Halla.

U predstavi glumi rudara čiji će slikarski talent biti otkriven tijekom izobrazbe radničke klase; rudar Oliver je i Kukuljičina povratnička uloga, prva glavna uloga nakon dvadesetak godina, tijekom kojih je nosio tacne, igrao konobare, smotane ljubavnike, Hitlera u štiklama, pokojne ljude... Uglavnom sporedne uloge. Pa kome, osim vlastitoj kreaciji dakako, pridodaje najvažniju zaslugu za ovu ulogu?

- Ne znam kako bih to formulirao, ali postoji nešto što se dogodi samo od sebe, nešto neplanirano dobro, valjda se sve poklopilo, realiziralo, ostvarilo, došlo na svoje... Eto, i lik Olivera iz “Slikara i rudara” je vjerovao u sebe i svoje kolege - podvlači paralelu.

Kako gleda na konkurente u nominacijama za najboljeg kazališnog glumca, na Sretena Mokrovića, Ozrena Grabarića, Marinka Prgu i Milana Pleštinu?

- Cristiano Ronaldo, Lionel Messi, Mohamed Salah, Eden Hazard, vrhunski igrači u velikim klubovima! Jesam li ja Luka Modrić? Ha ha ha, otkrit će nam finale prvog, a zatim i drugog kruga. Kolege su to koji su obilježili moj život u Zagrebu, od Akademije preko profesionalnih godina u kazalištu, do suradnje. Ako upravo mene zadesi Zlatni Studio, razbit ću ga na pet jednakih dijelova i uživati u svojem malom dijelu jer ovu nominaciju doživljavam kao nagradu. Pet dijelova za pet nagrada, za pet kreacija, pet kolega, petero ljudi - najavljuje glumac.

Nominacije je odabrao žiri, no odlučuje publika. Svatko ima pravo glasati putem kupona koji se objavljuju petkom u Studiju i glasovati online na web stranici Jutarnjeg lista. Prvi krug glasanja traje do 24. prosinca, kada će publika pet nominiranih eliminirati na tri. Je li ga strah publike?

- Zbog publike velikim se dijelom ovim poslom bavimo i postojimo, njihova je uvijek zadnja i točna! Živjela publika! - završava Đorđe Kukuljica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 14:47