ANJA ŠOVAGOVIĆ DESPOT

Mi, žene iz kazališta, najjače smo društvo u svim kategorijama Zlatnog Studija

 

Iznimno mi je draga nominacija baš za ulogu Florence u “Famoznoj” jer je igram u divnoj predstavi s ekipom snova. Publika nas nagrađuje gromoglasnim pljeskovima na otvorenoj sceni, a i ‘standing ovations’ česta su pojava na kraju predstave, kaže Anja Šovagović Despot, koja je nominirana za predstavu inspiriranu životom stvarne i netalentirane sopranistice, koju je kod Histriona režirao Krešo Dolenčić.

- Iza netalenta Florence Foster Jenkins do krajnjih svojih glumačkih granica, odlučno stojim. S obzirom na to da se radi o komediji, to više mi je čast što je žiri prepoznao i moj komičarski nerv jer sam tijekom karijere uglavnom igrala dramske role. Komedije sam, zapravo, gotovo uvijek radila s Dolenčićem jer je on vjerni uživatelj mojih tzv. duhovitih iskoraka, da ne kažem ispada.

Krešo i ja imamo isti smisao za humor, koji često nailazi na nerazumijevanje okoline, ali u ovoj se predstavi, na svu sreću, sve poklopilo. I sjajni glumci Marija Sekelez, Vanja Matujec i Zoran Gogić, operna primadona Ivana Lazar i iznimno talentirani mladi kolega Fabijan Komljenović, bez kojega moja interpretacija ni približno ne bila tako glasovno glamurozna i nadarenošću beznadna - tumači glumica.

Lik u oblaku

Specifičnost je uloge da je za nju Anja Šovagović Despot morala naučiti falšati

- Florencine interpretacije ‘Kraljice noći’ ili ‘Carmen’ bile su osebujna autorska djela u kojima nije bilo važno kako se pjeva, nego što je ‘pjevač želio reći’. A ‘Kraljica noći’ u Florencinoj izvedbi sličila je na divovsku puricu s velikim anđeoskim krilima. Njezina ‘Kraljica noći’ nije zla sila tame koja nagovara kćer da ubije oca Sarastra, nego anđeo ljepote i božanske svjetlosti.

Kakav dramaturški obrat! No, glazbeni talent, kakvim ga kritičari zamišljaju, nije imala u potpunosti. Međutim, životni talent, radost i uzbuđenje koje ju je obuzimalo pri svakoj novoj ideji o nastupu koji je pripremala činili su je karizmatičnom osobom koju su i ismijavali i obožavali. Nema umjetnika koji o sebi ne razmišlja i kao o vrhunskom talentu i kao o beznadnom netalentu. No, osebujna osoba, kao što je Florens, jednostavno priznaje da je stvarni svijet precijenjen i život u oblacima puno je ugodniji- nastavlja.

Društvo književnika

Kako komentira konkurenciju u kategoriji najboljih glumica? Publika bira između nje, Ksenije Prohaske, Bojane Gregorić Vejzović, Alme Price i Nine Violić.

- Rekla bih, neskromno, da je ovo najjača konkurencija u svim kategorijama Zlatnog Studija. Sjajne glumice i umjetnice, nominirane za vrlo zahtjevne i velike uloge - nastavlja Anja Šovagović, koja je nedavno primljena u Društvo hrvatskih književnika kao autorica knjiga “Divlja sloboda” i “Kad se ima kome dati”.

- Da, i beskrajno sam se razveselila kada sam čula da je odluka Upravnog odbora bila jednoglasna. Predsjednik Društva Đuro Vidmarović obavijestio me o tome, uputivši mi pritom komplimente što se tiče mojih spisateljskih radova, pa sam dobila i dodatnu motivaciju za pisanje- kaže. U karijeri je dobila oko 25 nagrada različitih naziva i različitih dodjeljivača, što bi joj Zlatni Studio značio u tom kontekstu?

- Florence Foster Jenkins rekla bi da je uistinu “svjesna nekih koji tvrde da ne zna pjevati, ali nitko ne bi mogao reći da za svoje pjevanje nije dobila Zlatni studio!” Bila bih iznimno počašćena, baš poput nje - zaključuje Anja Šovagović Despot.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 21:17