BEBEK I OLIVER

Pjesma je emocija i vrlo je krhka. I zato je pjevaju velikani

Branimir Mihaljević autor je pjesme “Ako voliš ovu ženu” koja je slavila u konkurenciji hita godine
 CROPIX

Materijalne stvari i priznanja nikada ne bi smjele biti razlog stvaranja glazbe, no svakako je prekrasno vidjeti da se nešto što smo stvarali sviđa istodobno i publici, kritici, struci, novinarima i čitateljima.

To znači da je ono što smo napravili stvarno dobro - kaže Branimir Mihaljević, autor pjesme “Ako voliš ovu ženu”, što su je, na stihove Nenada Ninčevića, u duetu otpjevali Željko Bebek i Oliver Dragojević, a lani je dobila nagradu Zlatni Studio za hit godine.

Konkurencija je bila jaka, za nagradu su se borile pjesme “Ne pijem, ne pušim”, “Sve u meni se budi”... Je li se nadao da će osvojiti nagradu?

- Svakako smo to priželjkivali. Iako, imate pravo, konkurencija je bila respektabilna - govori skladatelj godinu dana nakon osvajanja Zlatnog Studija. Gdje drži nagradu?

- Nagradu držim u svojem studiju, s Porinom, Dorom, Zlatnom pticom i drugim nagradama - otkriva Branimir koji je dosad napisao više od dvije tisuće djela, a surađivao je s mnogim pjevačima. Kako određuje kome će dati neku pjesmu?

- Pjesma je emocija i kao takva vrlo je krhka. Treba pažljivo sa svakom pjesmom.

ZA NOMINIRANE U SVIM KATEGORIJAMA NAGRADE 'ZLATNI STUDIO' GLASAJTE OVDJE!

Nekada nisam o tome tako razmišljao i mnoge od njih nisu ostvarile ono što su mogle, a svaka je pjesma u pravim rukama kao zlatna poluga.

Često mi supruga Sandra zna sugerirati kome da uputim pjesmu. Ponekad se dogodi da zamislim nekoga u pjesmi, ali mu se iz nekog razloga ne svidi pa ona stoji u nekoj mapi u kompjutoru mjesecima, ponekad godinama.

Na neke i zaboravim, a onda se pojavi netko za koga je ona uistinu stvorena i dogodi se magija - otkriva skladatelj kojem se magija dogodila i s pjesmom “Ako voliš ovu ženu” koju su otpjevala dva najveća vokala na ovim prostorima. Kako ih je nagovorio da snime pjesmu, jesu li i Oliver i Bebek otprve prepoznali Branimirovu magiju?

- Radio sam na Bebekovu albumu ‘Ono nešto naše’, kada mi je pala na pamet ideja da ih u toj pjesmi spojim u duet.

Odmah sam znao da je to velika stvar. Oliver je odmah, čim je čuo pjesmu, pristao, a Željko ju je toliko intenzivno osjećao da je dugo imao problema otpjevati je bez suza u oku. Nažalost, nikada je nisu imali prilike otpjevati zajedno uživo jer je Oliver saznao za svoju bolest svega nekoliko mjeseci nakon što je ova skladba snimljena - kaže hitmejker kojeg pitamo koje odlike mora imati pjesma da bi postala hit.

- E, da je to tako jednostavno... Mora se dosta toga posložiti, ali svakako tu mora biti dobar izvođač kojem vjeruju dok pjeva odličan tekst na glazbu i atmosferu koja vam odgovara u situacijama za koje je pjesma namijenjena. I još mnogo drugih sitnica od kojih na većinu možemo, ali na neke ipak i ne možemo utjecati - govori skladatelj koji se glazbom bavi cijeli svoj život. Što trenutačno radi?

- Nedavno je izišao Frankin album ‘S tobom’. Dosta sam ponosan na njega. Sigurno su pjesme koje sam napisao za nju u posljednjih godinu dana pridonijele njezinoj nominaciji za Zlatni Studio ove godine.

Dosta toga je u pripremi, a uskoro će izići novi singlovi za Giuliana, Luku Nižetića, Indiru i, naravno, za Bebeka - otkriva skladatelj koji je s nekim pjevačima s kojima surađuje postao i veliki prijatelj.

Branimir je tijekom karijere pisao pjesme za Zlatka Pejakovića, Crvenu jabuku, Mišu Kovača, Tedija Spalata, Severinu, Kemala Montena... S kim mu je bilo najlakše raditi?

- Meni se čini da što je čovjek ostvareniji postaje lakši i otvoreniji za suradnju, tako bih se usudio reći da su najveće zvijezde zapravo i najbolji suradnici - zaključuje višestruko nagrađivani glazbenik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 21:59