BOJAN NAVOJEC

Pomažem bakama, trudim se biti dobar tata i plaćam režije

Uzeo je prvi Zlatni Studio za kazališnog glumca, odigrajući ulogu Ivanova u istoimenom komadu
 Darko Tomaš / CROPIX

Od veljače kada sam postao prvi dobitnik Zlatnog Studija u kategoriji najbolji glumac, uživljavao sam se u Shakespeareova Edmunda, državnog odvjetnika, vojno lice, kapetana kviza, medicinskog tehničara, mafijaša, poglavnika, roštilj majstora...

Prva izložba Imao sam prvu samostalnu izložbu, organizirao off program na Bok festivalu, pomogao nekoliko starica da prijeđu ulicu, rado se fotografirao sa slučajnim prolaznicima, uredno plaćao režije i trudio se biti dobar tata - nabraja profesionalne i životne uloge Bojan Navojec, prvak Drame HNK koji je Zlatni Studio dobio za ulogu Ivanova u istoimenoj predstavi u režiji pokojnog litvanskog redatelja Eimuntasa Nekrošijusa te u izvedbi Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu. Odnio je nagradu u kategoriji najboljega glumca za koju su se borili Milan Pleština, Goran Grgić, Siniša Popović i Damir Lončar.

Teško mu je, veli, nabrojati koliko mu je ljudi čestitalo na Zlatnom Studiju jer čestitke još uvijek pristižu sa svih strana.

Čestitke

- Strah me javno govoriti gdje se sam kipić nalazi, da mi ga netko ne bi poželio otuđiti. U svakom slučaju, volio bih da novi Zlatni Studio ode u ruke glumca koji je ponosan na ulogu koju je kreirao, kojom je pomaknuo osobne granice, a možda čak i granice struke. Želim mu da tu ulogu pamti ponajprije po tome, a tek onda po nagradi koju je za svoj rad primio.

Od srca čestitam svim nominiranima! - uputio je ohrabrenje uoči glasanja publike u kategoriji Kazalište, za najbolju predstavu, najboljega glumca, najbolju glumicu te za novo lice u kazalištu. Naš prvak Drame bogate je biografije filmskih i kazališnih uloga. Glumac s više od 40 uloga u kazalištu, više od 70 na filmu i televiziji, rodio se 26. travnja 1976., na dan kada je kršten William Shakespeare.

Vinko Brešan

Cijene li ga danas kao profesionalca na sceni više kazališni šefovi, kolege, redatelji ili državni dužnosnici?

- U duhu vremena kojemu smo svjedoci, možda bi ovo mogli otvoriti kao referendumsko pitanje! - predlaže Navojec koji je nekoliko riječi rekao i o Eimuntasu Nekrošijusu, nedavno preminulom redatelju predstave “Ivanov” jednom od najcjenjenijih europskih režisera.

- Bio je primjer čovjeka koji ne živi od kazališta, nego za kazalište. Njegova se genijalnost očitovala u pomnom promišljanju svakog detalja koji čini predstavu. Zahvalan sam što sam imao priliku raditi s njim, jer bio je sasvim vjerojatno, najveći kazališni redatelj s kojim sam se sreo, a možda i najveći s kojim ću ikada raditi - govori glumac kojem u HNK Zagreb slijedi suradnja s cijenjenim francuskim redateljem Pascalom Rambertom, koji je našoj publici već otprije poznat po predstavi “Zatvaranje ljubavi” koja je svojedobno igrala u ZeKaeM-u s Goranom Bogdanom i Ninom Violić.

Bojana Navojca imamo priliku vidjeti u novom filmu Vinka Brešana, “Koja je ovo država”. Igra državnog odvjetnika RH, i to je prvi put da nakon niza uloga osobenjaka u filmu tumači čovjeka u baloneru koji upravlja represivnim sustavom.

- Pripremajući se za ulogu počeo sam od nekoga tko upravlja represivnim sustavom, a tijekom rada sam shvatio da je sustav više depresivan nego represivan - rekao je o ulozi u filmu u kojem se Sebastian Cavazza pojavljuje u ulozi hrvatskog premijera.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 13:53