ZLATNI STUDIO 2019.

Prljavci u Kranjčevićevoj, Massimo na Šalati ili Vojko u Domu sportova: Tko je održao koncert godine?

Čitatelji Jutarnjeg odabrali su finaliste, a pobjednika ćemo proglasiti 2. veljače u live TV prijenosu na HRT-u
Massimo, Vojko V, Prljavo kazalište
 Ranko Suvar, Zeljko Puhovski, Srdjan Vrancic / CROPIX

Čitatelji Jutarnjeg lista su odlučili: najbolja tri koncerta koja su se u našoj zemlji održala od 1. prosinca 2017. do 1. prosinca 2018. bili su nastup Prljavog kazališta na stadionu u zagrebačkoj Kranjčevićevoj ulici, Massimov koncert u Sportsko-rekreativnom centru na zagrebačkoj Šalati te koncert Vojka V. u zagrebačkom Domu sportova.

Ova tri nastupa, zahvaljujući glasovima koji su u redakciju Jutarnjeg lista stigli putem weba i kupona tiskanih u tjedniku Studio, bore se za nagradu Zlatnog Studija u kategoriji najboljeg koncerta godine. Koga su naši čitatelji odabrali, doznat ćemo 2. veljače u izravnom televizijskom prijenosu na gala večeri Zlatnog Studija koju će prenositi HTV.

No, već sada znamo da odluka o tome kome dati glas neće biti lagana, jer svaki od ova tri koncerta specifičan je na svoj način.

Na koncertu na kojem su glazbenici iz Prljavog kazališta u svojem Zagrebu proljetos proslavili 40. godišnjicu muzičke karijere okupilo se 35.000 ljudi. I okolne ulice bile su krcate ljudima koji su plesali uz ‘Zaustavite zemlju’, ‘Marinu’ ‘Korak po korak’ i druge njihove hitove, a dobrog raspoloženja nije manjkalo ni u tramvajima. Bio je to pravi spektakl rock and rolla. ‘Zagreb te zove’, bila je prva pjesma Prljavog kazališta kojom je kultni hrvatski bend započeo svoju slavljeničku večer, a nakon toga s pozornice su se redali hitovi ‘Zaustavite zemlju’, ‘Pisma ljubavna’, ‘Sve je lako kad si mlad’, ‘Crno-bijeli svijet’, ‘Sretno dijete’... Publika, koju su činili pripadnici svih generacija, od prvih je taktova plesala, pjevala, a na tribinama su se viorile Dinamove zastave. Satima prije koncerta zatvorena je za motorna vozila Kranjčevićeva ulica u zoni ispred stadiona NK Zagreb, okupirani su svi okolni kafići, publika je počela stizati i četiri sata prije početka nastupa koji je bio na razini onih kakve rade svjetske megazvijezde.

Massimov koncert na Šalati publika pamti po više od dva sata programa, glazbenicima na vrhunskom nivou muziciranja, tribinama na nogama, dva bisa i činjenici da baš nitko nije ostao ravnodušan na show koji je glazbenik pripremio za nekoliko tisuća ljudi, koliko je s njim pjevalo gotovo svaku njegovu pjesmu.

- Muzika je moj život i moja istina. Hvala, Zagrebe, ostat će nam ova noć u najljepšem sjećanju. Srce mi je puno nakon ovakvog koncerta - rekao je Massimo Savić po završetku nastupa na kojem je besprijekorno izveo svoje velike hitove poput ‘Odjednom ti’, ‘Suze nam stale na put’, ‘Iz jednog pogleda’... Višestruko nagrađivani glazbenik, kojeg glazbeni kritičari uglavnom maze, ponovo je naglasio kako mu je u glazbi ipak najvažnije dokazati se pred publikom.

- Zbog njih, ali i zbog samog sebe, za svaki se koncert, od najmanjeg do najvećeg, uvijek u potpunosti dajem - kazao je Massimo.

Sve od sebe dao je i Vojko V., Splićanin kojem je rasprodani koncert u Domu sportova bio prvi veliki nastup u samostalnoj karijeri. Obožavatelji su ovaj događaj proglasili koncertom desetljeća, a sudeći po atmosferi Vojkova publika mogla je parirati onoj Miše Kovača što se tiče zbornog pjevanja. Na nastupu su izvedeni i reperovi veliki hitovi ‘Ne može’ i ‘Kako to?’, koji su ušli u svaku poru naših života. Novinari su zapisali kako je s Vojkom pjevala publika od 6 do 60 godina, a bilo je tu pankera, rokera, repera - ali i djedova i baka, očeva i majki - čime je reperski šaljivdžija i satiričar dokazao da mu se odmak od kvartovskog repa itekako isplatio. Šala se pokazala kao univerzalni jezik koji razumiju sve generacije, neovisno o glazbenim sklonostima i ukusu.

- Dobra pjesma mora biti istinita, ali zamotana u celofan smijeha, zabave. Isprobao sam mnogo stilova dok sam bio mlad. Radio sam stvari socijalne i gangsta tematike, ali skužio sam da mi leži nasmijati publiku i tu sam se zadržao - rekao je Vojko V.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 14:04