NINA VIOLIĆ

PRVAKINJA DRAME 'Odigrala sam sočnu ulogu kakvu glumice dobiju rijetko: moja Milena psuje, loče i ne da se ukrotiti!'

 

Prvakinja Drame Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu Nina Violić nominirana je za kazališnu nagradu Zlatni Studio, za najbolju glumicu, za ulogu Milene u predstavi “Ciganin, ali najljepši” u režiji Ivice Buljana i prema romanu Kristiana Novaka. Junakinja predstavlja svijet međimurskih marginalaca koji se sukobljava s romskim i svijetom migranata i otvara pitanje ima li žena iza 45. godine pravo na novi život, na ljubav.

- Milena se bori za ljubav, prkosi sredini u kojoj živi, loče, psuje, ne da se ukrotiti, a istodobno je nježna u ljubavi s mladim Romom. Na takve ženske uloge nismo navikli čak i kad govorimo o svjetskoj literaturi, takve “sočne” uloge uglavnom su namijenjene muškarcima, a iz života svi u obitelji imamo barem jednu Milenu, zato je ta uloga meni bila važna, jer donosi neku veliku istinu koju rijetko ili možda nikad ne viđamo na sceni - govori Nina Violić za koju je u obrazloženju žiri istaknuo kako hrabro i nadahnuto igra ulogu osamljene žene.

Granice i gluma

“Ciganin, ali najljepši”, prema mišljenju Nine Violić, predstava je koja kao najvažniju poruku donosi to da što god činili, koliko god iskreni prema sebi bili, najteže je pobjeći od svojih strahova.

Mladi glumac Filip Vidović, laureat prvog Zlatnog studija u kategoriji Novo lice u kazalištu, našao se s Ninom Violić u partnerskoj ulozi Sandija, Roma u koji se lik Milene zaljubljuje.

- Nije mi bilo nimalo komplicirano raditi s mlađim kolegom, bilo mi je lijepo i inspirativno - kaže danas jedna od malobrojnih glumica koja osjeća slobodu sa sobom i svojim tijelom na sceni. Koliko uloga, iz njezina iskustva, glumac mora proći da bi se oslobodio i shvatio da je i golo tijelo scenski instrument, kao i vrhunski kostimirano.

- To nije samo pitanje iskustva, nego pitanje na koji način se želiš baviti ovim poslom i gdje si spreman i kako rušiti svoje granice da bi rastao kao glumac - odgovara Nina Violić, koja je odigrala i Ženu u zelenome u “Peer Gyntu” Henrika Ibsena redatelja Erika Ulfsbyja, s kojom zagrebački HNK konkurira za najbolju predstavu odigranu u razdoblju od 1. prosinca 2017. do 1. prosinca 2018. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 01:30