FILM 'COMIC SANS'

Snimanje je bilo luda avantura, a slomljen nos nismo bili predvidjeli

 Nova uspješnica redatelja Nevia Marasovića ušla je u završnu utrku u kategoriji najboljeg filma u 2018.

Alan (Janko Popović Volarić), Zagrepčanin viških korijena, uspješan je grafički dizajner. No, kad je riječ o emotivnim odnosima, sasvim je druga priča.

Nije baš u dobrim odnosima s bivšim djevojkama, ali ni sa svojim ocem, slikarom i hedonistom Brunom (Zlatko Burić) s kojim nenadano mora na zajednički put na Vis... Tako počinje priča filma “Comic Sans”, još jedne uspješnice mladog redatelja Nevia Marasovića, koja je ušla u finale Zlatni Studio u kategoriji najboljeg filma.

Podudarnost

- Iskreno nisam išao za tim hoću li ući u finale ili ne, ali sam počašćen što sam ponovno nominiran. Drago mi je i jer smo ušli u finale Zlatnog Studija opet u istom sastavu - Nataša Janjić u konkurenciji za najbolju glumicu, Janko Popović Volarić za najboljeg glumca, samo što je prošle godine bio film “Goran”, a sada je “Comic Sans”. Zanimljiva je to podudarnost, ali i dokaz da su dobri glumci u pitanju, koji nisu slučajno osvojili Zlatnu arenu - odgovara Marasović koji se inače, iako to sada nije spomenuo, također okitio prošle godine Zlatnom arenom za režiju “Comic Sansa”. Ove godine konkurenti su im “Osmi povjerenik” i “Aleksi”.

- Super je to konkurencija, dragi filmovi, dragi kolege i bit ću sretan tko god da osvoji nagradu - poručuje Marasović.

Od svoje premijere do danas “Comic Sans” prošao je vrlo uspješan festivalski put, čime je redatelj očekivano izuzetno zadovoljan.

- Primljeni smo odlično i u regiji, gdje je film postao hit, ali i van tog područja. Najzanimljivija mi je svakako bila projekcija u Indiji na Guwahati International Film Festivalu u Guwahatiju, premda nismo bili u natjecateljskom programu, već u programu World Cinema. Ondje smo shvatili da u filmu imamo univerzalni humor koji je zaobišao kulturološke razlike. Upravo su mi zato bila najdraža pitanja indijske publike koja nam je zahvalila na prekrasnom filmu o najdubljim osjećajima i duševnim stanjima i, što mi je još nevjerojatnije, prepoznala tipičan europski cinični humor - objašnjava Marasović.

Film je pripremao nekoliko godina, a sniman je u ožujku i travnju prošle godine. Snimanje se malo otegnulo jer je na setu ponovno nastradao Janko Popović Volarić. Prvi put je to bilo u “Goranu”, kada je morao prema scenariju uskočiti gol u snijeg, pa se pošteno izrezao. Sada je glumcu nastradao nos, što je bio slučajan peh, a ne scena predviđena pričom.

Mali budžet

- Sve u svemu bila je to luda avantura i utrka najviše s vremenom, jer smo imali stvarno mali budžet od tri milijuna kuna, dakle za jedno milijun i pol kuna premalo. Obično moje filmove dok su samo u scenariju nitko ne shvati, već tek kada on stigne u kina, a tada je prekasno za budžet - ističe Marasović. No, manjak novca nije spriječio ekipu producentske kuće Kinorama da ostvare taj naum i jedan dan snimanja odvoje kako bi se snimile scene na Jabuci.

- Do tamo je stvarno nemoguće doći. Svi su nam Višani rekli: ‘Ma tako nešto ste si samo vi u Zagrebu mogli zamisliti’. Ali uspjeli smo. Kapetan nam je poslije rekao kako smo imali ludu sreću jer ni on u svom životu nije doživio tako pitomo more oko Jabuke, pa smo na kraju uspjeli u svom naumu. Mislim da je “Comic Sans” prvi i jedni film koji ima snimljene scene tamo, jer su uvjeti stvarno krajnje nemogući - zaključuje redatelj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 10:11