NA GRANICI

'Tjedno pišem po 5 epizoda, ne uživam luksuz potrage za inspiracijom'

 Biljana Blivajs / CROPIX

Svatko je imao neko iskustvo s prelaskom granice u Bosnu, svatko je barem jedno “nešto prebacio” jer je u Bosni jeftinije. Sve te priče imale su nekakvu humornu notu, kao da nitko tu granicu ne shvaća previše ozbiljno. Onda smo se bacili u istraživanje, “izintervjuirali” neke ljude s obje strane zakona i shvatili da bi serija na tu temu mogla biti jako zabavna te da otvara i prostor za nekakvu političku satiru u podtekstu - pojašnjava Vlado Bulić kako su ih te priče, koje često ljeti slušaju po njegovim selima, inspirirale za nastanak serije “Na granici”.

Najgledanija serija

Govoreći u množini, Bulić priča i u ime Mirne Miličić s kojom je sukreirao tu humoristično-dramsku seriju Nove TV, a isti je tandem potpisao i druge televizijske uspješnice, primjerice “Kud puklo da puklo”. I u ovom je slučaju ta suradnja bila i više nego uspješna. Odmah u startu “Na granici” je postigla iznimnu gledanost te je trenutačno najgledanija domaća serija na ovim prostorima, stoga ne čudi što se probila u finale Zlatnog Studija u kategoriji serije godine.

- Za komercijalne projekte, kao što je ‘Na granici’, uspjeh serije određuje njezina gledanost. Prema mjerenjima gledanosti, ‘Na granici’ je na vrhu u državi od prvoga dana emitiranja. Sve preko toga, pa tako i nagrada, može, super - kaže Bulić.

Na samom konceptu su Bulić i Miličić radili nekoliko mjeseci, a pri samom kraju im se pridružio i Goran Rukavina koji im je svojim redateljskim pristupom jako pomogao oko samog ulaza u priču.

- A kako izgleda razvoj? U seriji koja ima toliko epizoda obično se kreće od ‘građenja svijeta’. Kad serija ima više od 150 epizoda, karakteri, ugrađeni odnosi i kontekst u kojem se radnja odvija su najvažniji jer to mora generirati radnje za 350 scena koliko se tjedno piše pa tako puta puno tjedana zajedno s ekipom od još deset pisaca. To je ujedno odgovor i na ovo pitanje o ritualima, mjestima gdje se piše.

Omiljena scena

Pisci na ovakvim formatima nemaju luksuz ‘potrage za inspiracijom’. Tjedno se piše pet epizoda i taj se ritam drži od početka do kraja projekta. Zato je ritual - doći na posao, popiti kavu i krenuti raditi - objašnjava Bulić.

Dodaje i kako su mu svi glumci odlično “legli” u svoje uloge, a što se tiče omiljenih scena, trenutaka u seriji “na Granici”, tu je konkretniji.

- Najzadovoljniji sam jednom scenom na graničnom prijelazu između postarijeg graničara Tadije i njegove mlađe kolegice Alme. Stari policajac objašnjava mladoj i nadobudnoj kolegici da ‘olabavi malo’ jer su joj svi ti ljudi koje pretresa na granici susjedi. To je nekako i poanta serije, na kraju dana i policija i šverceri sjede u istoj birtiji jer je najbliža sljedeća tek u Udbini - otkriva na kraju Vlado Bulić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 21:54