FRANO RIDJAN

Želim da umjesto iz navike birate iz glasa i čista srca

Lanjskom voditelju naše dodjele nominacija je stigla u kategoriji radijski glas godine. Frano je u svojoj priči pojasnio što su odlike dobrog radijskog voditelja
 Biljana Gaurina / CROPIX

Frano Ridjan lani je uz Danielu Trbović vodio dodjelu nagrada Zlatni Studio, a ove godine nominiran je u kategoriji Radijski glas godine. Što planira dogodine?

- Sljedeće godine neću ništa raditi, nego ću samo doći na “fotosešn” i gledati kolege kako se znoje pitajući se hoće li voditi ili biti nominirani, a ja si zapišem: “Vodio i bio nominiran”. Prvi koji to dostigne ima dva janjca, da se Bonaći ne opusti previše - kroz smijeh govori Frano, ciljajući na svojeg konkurenta Joška Bonaćija s Radio Dalmacije koji je još lani obećao da će u slučaju pobjede okrenuti janjca na ražnju.

No pustimo na tren hranu: koliko Frani znači ova nominacija?

- Znate kako se kaže: kad nagrade dobivate, onda su jako važne, ako ih ne dobivate, onda nisu. Meni je uvijek užitak i čast kada me stave u istu rečenicu s mojim kolegama, a kamoli još na izbornu listu najboljih. Lijepo je to, iako ponekad besmisleno, jer svatko od nas misli da je dovoljno dobar, ali teško je u bilo čemu odabrati najbolje. Nismo roboti da se to može izmjeriti - govori Frano, kojeg pitamo koje odlike mora imati dobar radijski voditelj.

- Kako svjedoči današnje vrijeme, nikakve. Svi mogu raditi naš posao. Jedino je bitno da se samopromoviraju na društvenim mrežama, da se njihova imena u jinglovima čuju 20 puta dnevno, da iza njih stoji organizacija za koju rade i pumpa veličine. Više nije bitno ni znanje, ni osjećaj, a, nažalost, ni dobar glas. Možeš zbog toga razbijati glavu ili nastaviti raditi najbolje što znaš, uvijek će netko prepoznati razliku - ističe voditelj koji je od početka studenoga na porodiljnom dopustu. Kako Frano i njegov sin Mauro provode dane?

- Službeno sam na roditeljskom dopustu i ovo mi je najljepši dio karijere. Mauro je sjajan, izuzetno komunikativan. Kad vidi radio, viče “tata”, “pešemo”, “pjesmu, drugu”... Dani nam prolaze u letanju. Malo je na prilagodbi u vrtiću, onda ga skupim pa idemo na ručak, igramo se dok mama ne dođe. Sviđa mi se ovaj kućanski dio obaveza. Kaže moja gospođa da sam više stvari za kuću napravio u prvih mjesec dana roditeljskog dopusta nego u proteklih 10 godina. Ja sam taj obiteljski tip i to mi je baš super - otkriva Frano. Kako će proslaviti nagradu, dakako, ako je uspije osvojiti?

- Bilo bi mi neugodno osvojiti nagradu ove godine jer sam najmanje radio na radiju u usporedbi s ostalim nominiranim kolegama. Što ne znači da im od siječnja neću biti za petama. Ne predajem se ja lako! Ako ipak kojim slučajem ljudi odaberu mene, svima koji su glasali za mene ispunit ću glazbenu želju, a i nekog vola ćemo morati okrenuti - obećava voditelj koji ima poruku za čitatelje Jutarnjeg:

- Želim da umjesto iz navike birate iz srca i glasate za one koje kad čujete nekad želite izgrliti kao da su iz vašeg dnevnog boravka, automobila ili haustora, a nekad ih želite gađati jer su vam dignuli živce. To je pravi odabir jer i mi možemo imati loših dana. Zamislite kako je tek nama kad na kolegiju puste snimku koliko smo glupavi ispali, a ako pogriješimo, cijela zemlja nam se smije. Ako želite dati meni glas, šaljite kupone, poručuje Frano Ridjan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 06:47