LUCIJA ŠERBEDŽIJA ZA ZLATNI STUDIO

'BILA SAM ONA KOJA SE PODAJE NACISTU IAKO JOJ JE MUŽ U PARTIZANIMA' Lucija je uvjerljivo dala ženu koja je svjesna da konvencionalni moral relativan

 
 Goran Šebelić / CROPIX

Lucija Šerbedžija, dobitnica dvije Zlatne arene, suvereno je odigrala ulogu Lice, naočite Makedonke koja se za njemačke i bugarske okupacije podaje nacističkom časniku iako joj je muž u partizanima: svjesna je da jedino tako može osigurati sredstva za život ne samo svojem sinu, nego i široj obitelji.

Glumica je uvjerljivo i bez prenaglašavanja dočarala situaciju žene koja igra na nekoliko razboja jer zna da postoje vremena u kojima konvencionalni moral ne znači ništa. Stoji to u objašnjenju žirija Nagrade Zlatni Studio za nominaciju Lucije Šerbedžije kao najbolje filmske glumice, koja je na nagradu predložena zbog uloge koju je ostvarila u filmu “Oslobođenje Skoplja”.

U prvom krugu za Zlatni studio čitatelji glasaju za po jednog od ponuđenih kandidata ili ostvarenja u svakoj od 20 kategorija, a potom se zbrajaju njihovi glasovi i kreće se u drugi krug biranja koji završava 19. veljače. U prvom krugu u svakoj kategoriji ostaju po tri nominacije, a čitatelji potom ponovno glasove daju najboljima.

Odluku o pobjednicima donose glasovi čitatelja portala Jutarnji.hr (50%) i kuponi iz Studija (50%).

Tko su pobjednici, doznat ćemo u izravnom televizijskom prijenosu na Hrvatskoj televiziji 27. veljače u 20 sati.

UPUTE ZA GLASANJE POŠTOM:

Izrežite listić i zalijepite na dopisnicu ili pošaljite u kuverti. Glasati možete do 29. siječnja, slanjem na adresu: Zlatni Studio, p.p. 221, 10000 Zagreb

Izazovna i zahtjevna uloga

Sama glumica kaže kako je uloga Lice bila zaista specifična. Nije ni crna ni bijela, nego se mijenja onako kako se mijenjaju vremena u kojima živi i u skladu sa situacijama s kojima se mora nositi.

- Ova je uloga bila izazovna, zanimljiva, puna soka. U domaćem filmu nema toliko zanimljivih ženskih uloga, a da su višeslojne. Lice je definitivno jedna od tih jer ona nipošto nije jednodimenzionalan lik.

Dugo sam se pripremala za tu ulogu. Bio je veliki gušt glumiti je, a poseban je izazov bio činjenica da sam u to vrijeme hodala na štakama jer sam operirala nogu. Ta uloga mi je bila veliki motiv da se što prije oporavim - kaže Lucija

Najveći izazov bio je jezik, dodaje. Trebala je makedonski jezik svladati kao da joj je materinski, što je bilo teško.

U tome joj je mnogo pomogla glumica Silvija Stojanovska, koja u filmu igra njezinu sestru. Zajedno su dosta radile na tome da Lucija svlada jezik i da zvuči prirodno. O tome koliko su uspjele govori činjenica, kaže Lucija, da su je nakon prikazivanja filma u Skoplju i Bitoli Makedonci pohvalili da zvuči izvrsno.

- Ta mi je pohvala bila posebno draga jer su mi rekli da zaista zvučim kao da cijeli život govorim tim jezikom - priznaje Lucija.

Svi likovi gubitnici

Nominacija Zlatnog Studija za najbolju filmsku glumicu bila joj je veliko iznenađenje. Kaže kako je lijep osjećaj što je netko mislio na tebe i da je već i sama nominacija veliko priznanje.

- To što je netko od svih uloga u sezoni izdvojio baš tvoju velika je stvar i svakom glumcu puno znači - kaže Lucija, dodajući kako je u filmu, koji su režirali njezin brat Danilo i otac Rade Šerbedžija, zanimljivo što su zapravo svi likovi gubitnici, čiji su se životi nepovratno promijenili. Zanimljivo je prikazano, dodaje, kako ne postoji jedna istina, a čovjekova reakcija u određenim situacijama vrlo je individualna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 12:57