IVAN MILADINOV

DODJELA ĆE BITI DINAMIČNA I NEIZVJESNA, PRAVI SPEKTAKL ZA GLEDATELJE Redatelj velike završnice Zlatnog Studija otkriva što je HTV-ov tim pripremio

 
Ivan Miladinov
 Neja Markicevic / HANZA MEDIA

Kako će izgledati dodjela nagrada Zlatni Studio? Brza, dinamična i puna neizvjesnosti - tako je u tih nekoliko riječi sažeto definirao televizijski redatelj Ivan Miladinov veliku završnicu prve medijske nagrade tjednika Studio Jutarnjeg lista koja će ići u izravnom prijenosu na Drugom programu HTV-a 27. veljače s početkom u 20 sati. Miladinov stoji na čelu tog spektakla u koji je uključeno više od stotinu ljudi. Iskusni redatelj, inače sin legendarnog Angela Miladinova, već mjesecima radi na ovom zahtjevnom projektu.

- U Zlatni Studio uključena je uistinu uigrana ekipa. Imat ćemo i nekoliko dana pripreme u studiju Anton Marti, odakle će i ići prijenos, kako bi sve do zadnjeg detalja bilo besprijekorno.

Zagreb, 060218. 
Redatelj Ivan Miladinov, snimljen na Akademiji dramskih umjetnosti.
Foto: Neja Markicevic / CROPIX
Neja Markicevic / HANZA MEDIA

Tajna do zadnjeg

Namjera nam je napraviti vizualno drugačiji spektakl od svih ostalih. Imamo atraktivnu scenografiju Dragutina Broza, sjajnu glazbenu postavu koju predvodi Ante Gelo i jedinstvene glazbene brojeve. To ćemo, naravno, tajiti do zadnjeg kao neki šlag na tortu. A, normalno, svi smo mi tu zbog nagrada i pokušat ćemo na razne načine zadržati tu napetost, ono iščekivanje nominiranih, tako da do zadnjeg trenutka ostane intrigantno. Na meni je da tu atmosferu prenesem i na ekrane, a duljina trajanja showa od 70 minuta garantira da će nam vrijeme proletjeti - objašnjava Miladinov. Cjelokupna ekipa, kako ona iz Jutarnjeg lista, tako i s HTV-a sa svim suradnicima, već prvi dan se složila da je upravo zbog tempa najbolje izdvojiti neke nagrade koje će ići u direktnom prijenosu, dok će ostala priznanja biti obznanjena u prijenosu, a dodijeljena nešto kasnije. A to će garantirati zanimljivost spektakla.

- Devet nominacija ići će uživo, što će nam osigurati da ne redamo samo nagradu za nagradom, što se često zna dogoditi. Vodimo se raznim kriterijima, koja nagrada ide u “live” i zašto, ali, naravno, sve su nagrade podjednako vrijedne i tako ćemo ih i doživjeti - istaknuo je Miladinov. Kada se radi show uživo, a posebno kada je u pitanju dodjela nagrada, uvijek vlada velika tenzija, koju osjeti i iskusni redatelj poput Miladinova.

Zagreb, 060218. 
Redatelj Ivan Miladinov, snimljen na Akademiji dramskih umjetnosti.
Foto: Neja Markicevic / CROPIX
Neja Markicevic / HANZA MEDIA

Prenijeti napetost

- Moram priznati da mi je svaka dodjela nagrada poseban izazov zato što uvijek moraš prenijeti gledateljima tu emociju napetosti, taj “suspens”. S te strane uvijek imam osjećaj kao da to prvi put radim, takav me adrenalin uvijek nosi - otkriva Miladinov. Kad to priča čovjek tako impresivne biografije i s više od 1000 odrađenih televizijskih projekata u karijeri, na prvu ćete biti iznenađeni. No televizijski posao je zarazan upravo zbog svoje nepredvidivosti i adrenalina koji Miladinov spominje. I danas je “slobodnjak”, no još od studentskih dana surađuje s našom javnom televizijom, dakle iza sebe ima više od 25 godina profesionalnog iskustva.

- Stjecajem okolnosti na HTV sam došao početkom 90-ih kako bih asistirao na nekim projektima.

I onda sam nekim čudom sa 22 godine počeo režirati ‘Duoptriju’ Željke Ogreste. Bila mi je to prva samostalna televizijska režija uopće, a mislim da ta emisija i danas dobro izgleda, iako uopće ne mogu percipirati da sam kao takav klinac govorio ekipi što da radi, kao što im i dandanas govorim. Neki su me gledali u stilu ‘ma šta ćeš ti meni govoriti...’ (smijeh), ali sve je prošlo super, a sa Željkom sam i sada dobar - napominje. Projekti su mu se nakon toga samo jedan za drugi počeli redati, počeo je raditi festivale, razne talk showove, dokumentarne filmove. Režirao je, primjerice, “Latinicu”, “Bravo!”, “Sedmu noć”, “Uzmi ili ostavi”, “Kruške i jabuke”, “U istom loncu”, a među posljednjim projektima su mu hvaljena “A-strana” i “Volim Hrvatsku”. U svemu tome, naravno, teško mu je odabrati najdraži projekt.

Zagreb, 060218. 
Redatelj Ivan Miladinov, snimljen na Akademiji dramskih umjetnosti.
Foto: Neja Markicevic / CROPIX
Neja Markicevic / HANZA MEDIA

Najdraži show

- Ako već nešto moram istaknuti, bit će to proslava ulaska Hrvatske u Europsku uniju 2013. godine. Radio sam i prijenos i u suradnji s divnom Dorom Ruždjak Podolski samu priredbu te snimio dokumentarac koji je poslije također išao u Euroviziju - ističe Miladinov, koji je inače i suradnik u nastavi na Akademiji dramske umjetnosti na katedri TV režije. Uspješno je tako nastavio očevim stopama, premda mu Angel Miladinov zbog prerane smrti 1984. godine i nije uspio udijeliti neki konkretniji profesionalni savjet.

- Jedino me usmjeravao da ne odaberem televiziju za životni poziv. Ne idi na to, to je jedino što mi je imao potrebu reći. Često se sjetim njegovih riječi, ali, evo me, i dalje sam tu - zaključio je na kraju Miladinov.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 02:59