NAJVEĆA MEDIJSKA NAGRADA

KAKO SE STVARA ZLATNI STUDIO Očekuje nas glazbeno-scenski spektakl: 'Dočarat ćemo publici različite epohe koje su se mijenjale kroz godine'

Mario Kovač
 Facebook

Do gala večeri Zlatnog Studija, kada će biti dodijeljene nagrade u kategorijama televizije, glazbe, radija, filma i kazališta, preostalo je još 20-ak dana.

Točnije, iz najvećeg televizijskog studija “Anton Marti” 27. veljače u 20 sati krenut će izravan prijenos na programu Hrvatske televizije. Bit će to veliki glazbeno-scenski spektakl, koji je u scenarističkom dijelu osmislio Mario Kovač.

Tradicija

- Osnovna je scenaristička ideja dočarati publici tradiciju tjednika Studio od njegovih samih početaka do danas, pokazati koliko se različitih modnih, kulturnih, svjetonazorskih pa čak i političkih epoha izmijenilo kroz sve te godine. Više od pola stoljeća stalnih mijena Studio je postojano pratio, komentirao i arhivirao pa sam htio na sceni oživjeti taj kulturni vremeplov - otkrio je Kovač tek djelić projekta koji iskusni televizijski profesionalci, među kojima je i on, razrađuju već mjesecima.

Više od toga otkrit će se u danima koji slijede. Kovač je inače scenaristički, ali i redateljski sudjelovao u velikom broju javnih događaja. Bilo je tu dodjela nagrada, poput Porina i Nagrade hrvatskog glumišta, Kiklopa, te ceremonija svečanih otvaranja i zatvaranja festivala, kao što je Ogulinski festival bajke i Animafest, do srodnih prigoda.

- Samo pisanje scenarija razlikuje se od prigode do prigode, nekada teče sasvim glatko i scenarij se piše “sam od sebe”, a katkad zapinje i nikako da krene pa tada strukovno iskustvo dolazi do izražaja, palim “autopilot” te privedem scenarij sretnom kraju - govori Kovač, prisjećajući se i nekih anegdota koje neizbježno znaju pratiti prijenose uživo.

- Ljudi različito reagiraju u stresnim situacijama, pogotovo kad primaju nagrade. Jedanput se jedna gospođa onesvijestila od uzbuđenja, a najčešće su situacije kad se dobitnici ukoče i ne znaju što bi rekli pa imamo neugodnu tišinu koja traje vječno. Na jednoj nagradi čak sam nepredviđeno uletio biti prezenter te dodijelio nagradu dobitniku zato što se pravi prezenter prestrašio i u zadnji tren odustao, samo se okrenuo, rekao “ja to ne mogu” i otišao. Zbunjenoj hostesi uzeo sam nagradu iz ruke i ušetao na pozornicu kao da je tako u scenariju - uz smijeh uzvraća Kovač.

Svestranost

Trenutačno je angažiran i na režiji predstave “Heidi” u Teatru Naranča u Puli, a do kraja godine očekuje ga kazališna režija još nekoliko klasika za djecu (“20.000 milja pod morem”, “Ježeva kućica”, “Knjiga o džungli”…), dovršetak montaže filma za odrasle “Goli i bosi” te dviju knjiga, zbirke poezije i zbirke kratkih priča, nakon čega se, kaže, baca u potragu za izdavačem. Ovaj redatelj, glumac, skladatelj, scenograf, dramaturg, dramski pedagog, DJ, pa čak i kvizaš, sebe prvenstveno ipak doživljava kao kazalištarca.

- Meni je ta vrsta “renesansne” isprepletenosti posla, zanata i hobija potpuno normalna, prirodni multitasking. Naprosto se ne mogu zamisliti da se bavim samo jednom profesijom, samo jednim zanimanjem odjednom. Jedno nadopunjuje drugo te u svemu tome crpim inspiraciju i motivaciju za rad - odgovara Kovač

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 11:26