DANIELA I RIDJAN

'Mi ćemo biti voditelji dodjele Zlatnih studija! A što drugo, kad nismo nominirani...'

 Krasnodar Peršun

Gala večer na kojoj će biti dodijeljene nagrade Zlatni Studio u dvadeset kategorija na HRT-u 27. veljače u izravnom će televizijskom prijenosu, naravno, voditi “gala” voditelji: prekaljena Daniela Trbović (koja bi, ističe, više voljela da je opisujemo kao seksi, zgodnu i mladu mačku) i njezin kolega Frano Ridjan. U razgovoru za Studio otkrili su kako im pelene i pametni telefoni pomažu u pripremama za dodjelu, odali što bi pitali Piku Bodljića i ukazali na tešku sudbinu televizijskih voditelja (pogotovo onih nominiranih u kategoriji u kojoj bi se i Frano i Daniela voljeli jedne godine naći) jer neki od njih, naglašava britki duhoviti dvojac s HRT-a, nemaju ni za cipele.

Kako se pripremate za vođenje dodjele nagrade Zlatni Studio koja će se održati 27. veljače na HRT-u?

Daniela: Za početak, ubilježila sam si termine proba u pametni telefon. Uskoro ću biti na razini svojeg telefona jer ću dobiti i scenarij. Onda ćemo ga Frano i ja učiniti još boljim. Scenarij, naravno. Telefon će uvijek biti pametniji.

Frano: Jedino za što se trenutačno spremam jest zamjena pelena i desetak uspavanki, ali lagano mališanu već nabrajam kategorije da ih nauči. Počašćen sam što ću biti u društvu dragih kolega i onih koji će mi to možda postati. Posebno se veselim dijeljenju pozornice s kolegicom Trbović. Stajati uz tako iskusnu kolegicu već je samo po sebi velika stvar, još ako mi da nešto reći, užitak će biti potpun.

Znate li što ćete odjenuti za tu prigodu?

Frano: Ne znam. Mislim da će tu odluku donijeti majstorice toga posla na Hrvatskoj radioteleviziji.

Daniela: Da sam mlađa, pitali biste me što ću razodjenuti za tu prigodu. Ovako… Odijeva me, odnosno stajling će potpisati Nataša Svekler, naša sjajna kostimografkinja i stilistica. Znači, potpuno sam opuštena i uopće ne razbijam glavu time. Znam samo da Frano mora biti muževniji i da ću ja biti na višoj razini. Naime, sigurno ću imati cipele s visokom potpeticom.

Imate li tremu zbog prijenosa uživo i kako je se rješavate?

Daniela: Uvijek imam tremu prije velikih događaja, bilo da se snimaju ili su uživo. Nisam paralizirana od straha, više je to uzbuđenje, poticaj… Kao pred ispit. A onda, kad sve prođe, ispit proslavimo i kucajući se. Živjeli!

Frano: Tremu uvijek imam jer je to znak da mi je stalo do onoga što radim. Ona nestane onaj trenutak kada kolege iz režije kažu “vani ste”. Nakon toga sve je samo užitak.

Koji vam je voditeljski zadatak dosad bio najzahtjevniji u karijeri?

Frano: Nije bilo takvih. Mi voditelji “opće prakse”, da parafraziram velikog Arsena, trebamo raditi voditeljske poslove bez obzira na zahtjevnost. Ako se pojavi ta riječ, onda smo promašili profesiju. Koliko god nešto bilo, nazovimo to tako, zahtjevno, ni gledatelje ni slušatelje to ne zanima, oni samo trebaju uživati i biti na kraju zadovoljni.

Daniela: S obzirom na to da sam više od dvadeset osam godina u ovom poslu, teško mi je izdvojiti nešto, sve su to moja djeca. Najljepše je to što nikad nije dosadno. Samo mijena stalna jest pa ponekad poželim da neki projekti i potraju.

Koliko je, kada se neki događaj vodi u paru, važno biti siguran u sposobnosti svojeg voditeljskog partnera?

Daniela: Pretpostavlja se da smo profesionalci i da, što se izvedbe tiče, ne bismo smjeli podbaciti. Ljepše je raditi kad ste s parnjakom i na istoj valnoj dužini, onako… da ste kliknuli. Onda je i zabavno, ugodno i bezbolno i nema situacije iz koje se ne možete izvući. Radujem se Frani!

Frano: To je iznimno bitno. Vođenje u paru najkompleksniji je i najosjetljiviji dio našeg posla. Svi podrazumijevaju da nešto treba voditi voditeljski par, ali da bi to na televiziji funkcioniralo, morate imati ili jako puno povjerenja u partnera/partnericu ili morate raditi godinama da biste izgledali prirodno. Budući da se već neko vrijeme budim ranom zorom s kolegicom, mislim da neće biti previše ozlijeđenih na kraju.

Ove godine, nažalost, niste nominirani u kategoriji Zlatnog Studija za najboljeg televizijskog voditelja/voditeljicu. Imate li kakvu prigodnu poruku za nominirane i dobitnike tog priznanja?

Daniela: Prvi mačići se u vodu bacaju i prolazi sve…

Frano: Meni je drago da nominirana kolegica i Daniela dijele sličnu frizuru, još mi je draže što su kolege iz istospolne voditeljske zajednice pronašli svoje mjesto u ovoj kategoriji, a dobro je da kolega iz satirične emisije s prijateljske konkurentske televizije također ima priliku osvojiti ovu nagradu jer, kao što smo vidjeli u promocijskom članku, nema ni za cipele (smijeh).

Daniela, kada biste nominirali Franu za ovu nagradu, koje biste superlative koristili u obrazloženju nominacije?

Daniela: Baš moraju biti superlativi? Frano je poput tornada, iznimne energije. Spontan je, brz,snalažljiv, duhovit, vedar i šarmantan. I sjajno pleše! Frano, ni mater te ne bi ovako nakitila. Djecu uvijek treba bodriti.

Frano, koje biste komplimente udijelili Danieli da je nominirate za ovo nagradu?

Frano: Nema potrebe za komplimentima kada žena zna svoj posao. A to je barem u našoj profesiji jednostavno - ili znaš ili ne znaš. Britka, često toliko brza da je oni sporiji ne mogu podnijeti, a uvijek tri koraka ispred svih i puno dražesnija nego što mnogi smatraju. Zahvalan sam što imam mogućnost reći da radim u vrijeme tog “bakutanera”(smijeh).

Koliko vam znače nagrade?

Daniela: Kad je dobiješ, značajna je. Inače…

Frano: Ako ne uključuju večeru, ne baš. Što će ti nagrada ako je nemaš s kime podijeliti? Tako, ako koji slučajem Zlatni studio uključuje čokoladni ili kakav ini gastro dodatak, vrlo bih rado jednom zaslužio nominaciju.

Oboje ste televizijske zvi­­jezde. Je li vas slava ikad opila?

Daniela: Kako to mislite - oboje? Dobro je biti ja, recimo, u mesnici ili kod liječnika. To mi dobro dođe jer sam mesojed i svako malo sam na nekom servisu. Inače, nije baš da mi ne daju disati na cesti. Ponekad bih i da me i pogledaju, a kad me i pogledaju, ne prepoznaju me, a kad me i prepoznaju, nisu fascinirani. Dakle, zvijezda sam!

Frano: Ova zemlja još nema televizijskih zvijezda, ta ima nas koliko ljudi ima i jedan relativno pristojan europski grad. Rekao bih samo da smo viđeniji od ostalih sunarodnjaka jer se u našem poslu sve vidi. Šteta. Ne možemo zabušavati kao drugi (smijeh).

Oboje radite u “Dobro jutro, Hrvatska”. Družite li se nakon kraja emisije?

Daniela: Budući da emisija traje gotovo tri i pol sata, a toliko vremena ne provedem u komadu ni sa svojim sinom, izljubimo se i svatko ide svojim putem. No prije toga u garderobi još izmijenimo pokoju, razodjeveni do struka. Svatko sa svoje strane pregrade!

Frano: Nakon nečega što traje malo kraće od “Ben Hura” ne može se reći da se ne družimo dovoljno. Imamo više sati zajedno nego s bližom rodbinom.

Koliko vam teško padaju ranojutarnja buđenja?

Daniela: Buđenje u pet mi uopće nije tlaka. Da je to svakodnevno, vjerojatno više ne bih išla na počinak u jedan ujutro, ali jednom, dvaput tjedno je potpuno bezbolno. A te dane sam već u jedanaest spremna pojesti nešto na žlicu.

Frano: Meni je to super. Nema nadrndanih ljudi, dočekuješ buđenje dana i gotov si dok svi tek započinju kukanje koliko im je do kraja radnog vremena ostalo. Sjajno se probuditi ranije, probajte. Imate cijeli dan ispred sebe za upropastiti.

Koje sve projekte radite uz “Dobro jutro, Hrvatska”?

Daniela: Ja radim samo najbolje projekte. Znate kad se obitelj okupi, zbiju redove, prime se za ruke i vlažnih očiju, pobožno kažu: “Sad će početi ‘Žene, povjerljivo’!”

Frano: Jako sam dugo radio na Hrvatskom radiju, međunarodnom multimedijskom programu Glas Hrvatske, snimao reklame, vodio sportska natjecanja. Previše toga za kratku karijeru. Trenutačno najveći projekt koji radim je projekt - biti tata.

Što najčešće volite raditi u slobodno vrijeme?

Daniela: Radim na tome da u slobodno vrijeme ne radim ništa. Još se trudim.

Frano: Nastojim biti kod kuće. Ondje sam jako rijetko.

Oboje ste roditelji sinova. Daniela, kao majka odraslog sina, koji biste savjet po pitanju roditeljstva dali Frani?

Daniela: Treba upijati i pamtiti gugutanje, geste, riječi i slike i onda ih prizvati kad suživot više neće imati baš nikakve veze s gugutanjem, više s režanjem.

Frano, što biste voljeli pitati iskusnu majku Danielu?

Frano: Kolegice, kada se opet počinje spavati normalno?

Da ste u prilici pisati Studijevoj maskoti, Piki Bodljiću, što biste ga pitali odnosno zamolili u pismu?

Frano: Dragi Piko, možeš li mi reći planira li ijedna televizija napraviti projekt u kojem bi sudjelovali svi živući TV ili radijski voditelji kako bismo odgajali nove generacije gledatelja i slušatelja?

Daniela: Dragi Piko, je li istina da dodjelu Zlatnog Studija uz zgodnu, seksi, seksi, seksi, zgodnu, seksi, seksi, mladu, mladu vodi Franjo Riđan? Ako je to stvarno istina, što mi je teško za povjerovati, onda blago njemu!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 00:36