DRAGAN DESPOT

NOMINACIJA ZA ULOGU ALKOHOLIČARA I FILOZOFA 'Od 42 glavne uloge, baš je moja prepoznata. Za ovaj film sam emotivno vezan, vratio me u rodni Mostar'

 

“Mrtve ribe” Kristijana Milića reklamirao se kao film sa 42 glavne uloge. Među te 42, jedna ipak osobito skreće pozornost.

To je uloga Dragana Despota kao Profesora, intelektualca iz malog grada, alkoholičara i filozofa koji bi u nekom drugom usporednom svijetu i usporednom društvu bio jedan od stupova dobre zajednice, a ovako su mu preostali alkohol i čaša. Riječ je o jednoj od najzapaženijih filmskih uloga istaknutog glumca zagrebačkog Hrvatskog narodnog kazališta.

Tim riječima objasnio je žiri Zlatnog Studija odluku da za najboljeg muškog glumca u kategoriji film nominira Dragana Despota.

- Za taj sam film duboko emotivno vezan jer je velikim dijelom sniman u mom rodnom gradu Mostaru. Na lokacijama i ulicama gdje sam nekada davno i sanjario o tome kako ću postati glumac. Uz suptilnu redateljsku palicu jednog od naših najboljih filmskih redatelja Kristijana Milića, uz njegovo bezgranično povjerenje i slobodu koju mi je nudio, u ovoj sam ulozi osobito uživao - kaže Despot i dodaje kako je, osim samog grada kao filmskog prostora koji je uvijek inspirativan i specifičan, njegova posebna, intimna inspiracija za ulogu Profesora bio njegov pokojni otac, koji je bio rudar. I on je imao težak život, koji je ponajviše odredio njegov posao, pa je ponešto od toga unio u lik koji je zaigrao na velikom platnu.

Profesor kojeg tumači zapravo je istrošen životom, ratom, alkoholom i ranjenom dušom, a to je uloga koja je svakom glumcu izazov. Riječ je o slojevitom liku koji sa sobom nosi teret svih životnih razočaranja i sve to treba biti vidljivo osobi koja gleda film. Prenijeti bol i mučninu življenja onome tko gleda nikad nije lako, jer je riječ o emociji koja treba biti utkana u samu srž lika i koja motivira sve njegove postupke.

- U toj dramaturški isprepletenoj konstrukciji prikazana je sudbina više od četrdeset lica koje povezuje Profesorovo samoubojstvo i sprovod. Mnogo glumačkih uloga pružilo je mojim kolegama obilje kreativnih trenutaka koje su redom svi sjajno iskoristili, a mene učinili posebno sretnim što sam radio s vrhunskom filmskom i produkcijskom ekipom - ističe Despot.

Što se tiče nominacije, kaže da je zahvalan žiriju koji ga je nominirao baš za ulogu Profesora.

- Neobično sam počašćen ovom nominacijom i zahvalan na tome da su među mnogim izvrsnim ulogama odabrali baš ovu koju sam ja tumačio - ističe Despot.

U prvom krugu za Zlatni studio čitatelji glasaju za po jednog od ponuđenih kandidata ili ostvarenja u svakoj od 20 kategorija, a potom se zbrajaju njihovi glasovi i kreće se u drugi krug biranja koji završava 19. veljače. U prvom krugu u svakoj kategoriji ostaju po tri nominacije, a čitatelji potom ponovno glasove daju najboljima.

Odluku o pobjednicima donose glasovi čitatelja portala Jutarnji.hr (50%) i kuponi iz Studija (50%).

Tko su pobjednici, doznat ćemo u izravnom televizijskom prijenosu na Hrvatskoj televiziji 27. veljače u 20 sati.

UPUTE ZA GLASANJE POŠTOM:

Izrežite listić i zalijepite na dopisnicu ili pošaljite u kuverti. Glasati možete do 29. siječnja, slanjem na adresu: Zlatni Studio, p.p. 221, 10000 Zagreb

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 03:40