TAKO JE TO BILO 1964. GODINE

STUDIO JE ČITATELJIMA OTKRIO KAKO POSTATI ZVIJEZDA: 'OPET NISAM IMALA SREĆE, OVAJ PUT SU TRAŽILI RUŽNU DJEVOJKU' Ispričala je nakon audicije Vesna

 

Sredinom 1964. godine, tada već etabliran izvor pouzdanih informacija i odgovora na stvarno raznolika pitanja, Studio je objavio tekst o tome kako dobiti posao u medijima. Vrli novi svijet privlačio je mnoge pa su se uhvatili olovke i zatražili pomoć uredništva koje se tim svijetom intenzivno bavilo.

- Brojni naši čitaoci pišu nam opširna pisma u kojima traže informacije o tome kako mogu postati televizijski ili radiospiker, glumci ili režiseri. Vrlo često, sudeći prema tim pismima, čitaoci misle da su tu potrebne naročite veze - kaže autor teksta u kojem se podrobno objašnjava kako stići preko prijemnog ispita i studija do nekog dobrog mjesta ispred kamere ili iza nje. Ili mikrofona.

- Da ih umirimo, nije potrebna nikakva veza, nego - škola! - kaže Studio i preporučuje potencijalnim budućim zvijezdama Akademiju za kazališnu umjetnost u Zagrebu kakvu su završili “Ivan Hetrich, Sanda Langerholz, Boris Buzančić, Antun Vrdoljak, Ljubica Jović te niz drugih popularnih lica s malog ekrana”. Dakle, nema mjesta amaterizmu, natjecanjima talenata i pukoj sreći...

Oko upisa, redakcija Studija sve je objasnila, no, kažu, potrebno je još nešto: “Odluka da se počne studij na Akademiji za kazališnu umjetnost ne smije biti donesena olako. No bilo bi pogrešno da vas plašimo težinom studija. Za marljive, odlučne, savjesne i talentirane studente Akademije taj studij neće biti ništa teži od bilo kojeg drugog studija...”.

Inače, u to vrijeme profesor i rektor na Akademiji bio je ugledni redatelj Kosta Spaić.

U istom broju Studio se pozabavio i zgodnim statisticama koje sanjaju o uspjehu na filmu. Vesna i Mirjana, zgodna brineta i atraktivna crnka, reporterima su objasnile da maštaju o tome da upišu studij glume i iako su obje nastupile u pokojoj TV seriji ili u reklamama, “nisu imale sreće s filmom”. Vesna je, tako, imala peh pa je došla na audiciju za ulogu u filmu Branka Bauera “Doći i ostati”.

- Opet nisam imala sreće, ovaj put su tražili ružnu djevojku - rekla je vrlo samouvjereno zgodna Vesna, kojoj se, kao i njezinoj prijateljici, čini se, san o glumi nije ispunio.

Uz preporuke kako postati glumac, redatelj ili TV lice Studio je objavljivao i kratke vijesti, ono što bismo danas nazvali “trač rubrikom”. Tako su kritički pisali o Zagrebačkim ljetnim igrama, gdje je cijela pozornica bila “obučena u staniol” (aluminijsku foliju), što je valjda bilo neprihvatljivo i neugledno. Mnogima se još manje svidio program jer, kako piše kritični tjednik, “poslije objavljenog programa ovogodišnjih ljetnih priredbi cijele bi Zagrebačke ljetne igre mogle ispasti kao da su umotane u staniol”.

Prenijeli su također prijetnju Richarda Burtona svima koji ga ubuduće budu nazivali “gospodin Taylor”. Burton, kažu, tvrdi da nije postao slavan u braku s Elizabeth Taylor i zbog skandala s tom glumicom. A tko mu ne povjeruje, dobit će šakom u bradu...

Najsmješniji trač je ipak onaj da su se Beatlesi ošišali na svojoj turneji po Australiji, kako su objavile neke dnevne novine. Urednici Studija kažu kako se nadaju da će neki list uskoro objaviti i vijest kako se ošišao Arsen Dedić.

U prvom krugu za Zlatni studio čitatelji glasaju za po jednog od ponuđenih kandidata ili ostvarenja u svakoj od 20 kategorija, a potom se zbrajaju njihovi glasovi i kreće se u drugi krug biranja koji završava 19. veljače. U prvom krugu u svakoj kategoriji ostaju po tri nominacije, a čitatelji potom ponovno glasove daju najboljima.

Odluku o pobjednicima donose glasovi čitatelja portala Jutarnji.hr (50%) i kuponi iz Studija (50%).

Tko su pobjednici, doznat ćemo u izravnom televizijskom prijenosu na Hrvatskoj televiziji 27. veljače u 20 sati.

UPUTE ZA GLASANJE POŠTOM:

Izrežite listić i zalijepite na dopisnicu ili pošaljite u kuverti. Glasati možete do 29. siječnja, slanjem na adresu: Zlatni Studio, p.p. 221, 10000 Zagreb

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 08:58