ZLATNI STUDIO

ZORAN ŠPRAJC 'Nema tko nije gostovao kod mene, ali najviše pamtim Severinu, koja se usred bitke za dijete u mom TV studiju slomila i rasplakala'

 
 CROPIX

Koliko mi znači to što sam nominiran u kategoriji za najboljeg televizijskog novinara godine? Nominacije su uvijek lijepa stvar jer znači da si u društvu onih najboljih. A tko će na kraju biti proglašen najboljim od najboljih manje je važno. Ako publika bira, siguran sam da neće pogriješiti i da će svatko od nas nominiranih pobjedniku na kraju iskreno stisnuti ruku - kaže Zoran Šprajc, “alfa i omega” RTL-ova Direkta, televizijskog formata koji kao da je stvoren baš za njega.

Sve atraktivnije

Duhoviti Slavonac karijeru u medijima počeo je u rodnom Slavonskom Brodu u emisiji gdje se glazba birala po željama slušatelja (pa je nerijetko puštao i “narodnjake”, što je, rekao je jednom u šali, ostavilo posljedice na njegov glazbeni ukus), a nakon što je diplomirao na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu 1993. godine počeo je raditi na HTV-u, i to kao student na praksi u redakciji emisije “Dobro jutro, Hrvatska”. Nakon šest godina rada u mozaičnim emisijama prelazi u Informativni program HTV-a, gdje ga najviše zanimaju gospodarstvo i ekonomija, a s vremenom napreduje do jednoga od glavnih reportera i izvjestitelja o radu Vlade RH. Uobičajeno suhoparne gospodarske i političke izvještaje znao je vještom igrom slike, riječi i poneke dosjetke učiniti atraktivnijima. Tako je nastavio i kao voditelj Dnevnika koji je uređivao i vodio punih devet godina (od 2004. do 2013. godine). Prije četiri godine s HRT-a prešao je na N1, gdje je također bio urednik i voditelj Dnevnika N1 televizije. Međutim, “na svoje” sasvim dolazi tek 2015. godine kada prelazi na RTL, gdje uređuje i vodi “late night news” emisiju Direkt.

Što se publike tiče, po pitanju jednog od najdugovječnijih televizijskih urednika i književnika u začetku (prije jedanaest godina objavio je svoju prvu i jedinu knjigu nazvanu “Moja istina o Angelini Jolie”, nastalu na osnovi blogova što ih je pod pseudonimom Jutarnja Špranja pisao za jedan naš portal) nema sredine: ili ga obožavaju ili ga mrze. Na što je urednik koji nikog ne ostavlja ravnodušnim najviše poslovno ponosan u proteklih godinu dana?

- Najviše se ponosim dobrim djelima koja se dogode nakon emisije. Naši gledatelji rado se odazovu na svaki poziv u pomoć koji objavimo, bilo da nekoj obitelji treba učiniti da njihov dom bude dostojan čovjeka ili da nekom dječaku treba donirati koštanu srž... Odaziv naših gledatelja mi uvijek vraća vjeru u ljude. Zapravo, najviše sam ponosan na njih, na naše gledatelje - ističe Šprajc, kojem je teško odgovoriti na pitanje koje je sve teme u 2017. godini obradio u svojoj emisiji.

Svi kod Šprajca

- Ove godine nema valjda teme koju nismo obradili i gosta kojeg nismo imali. Od predsjednice Republike i predsjednika Vlade, do intervjua s najpopularnijim hrvatskim političarem. Za one koji se ne mogu sjetiti o kome se radi, podsjetit ću ih da je to bio gospodin Nitko. U gostima su nam nadalje bili i prvi vjenčani gay par, ali i Željka Markić. Miroslav Škoro i Stefan Milenković, kao i Josipa Lisac i Maja Šuput... Ipak, možda najviše pamtim gostovanje Severine koja se u pravosudnoj borbi za svoje dijete slomila i zaplakala u televizijskom studiju - prisjeća se Šprajc, koji ne zna s kim će proslaviti nominaciju u kategoriji najboljeg televizijskog novinara.

- Slavlje je najbolje kad je spontano pa tko se zatekne, dobro je došao - kaže Zoran Šprajc.

U prvom krugu za Zlatni studio čitatelji glasaju za po jednog od ponuđenih kandidata ili ostvarenja u svakoj od 20 kategorija, a potom se zbrajaju njihovi glasovi i kreće se u drugi krug biranja koji završava 19. veljače. U prvom krugu u svakoj kategoriji ostaju po tri nominacije, a čitatelji potom ponovno glasove daju najboljima.

Odluku o pobjednicima donose glasovi čitatelja portala Jutarnji.hr (50%) i kuponi iz Studija (50%).

Tko su pobjednici, doznat ćemo u izravnom televizijskom prijenosu na Hrvatskoj televiziji 27. veljače u 20 sati.

UPUTE ZA GLASANJE POŠTOM:

Izrežite listić i zalijepite na dopisnicu ili pošaljite u kuverti. Glasati možete do 29. siječnja, slanjem na adresu: Zlatni Studio, p.p. 221, 10000 Zagreb

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 03:16