SLUČAJ POLANSKI

Allen i Almodovar podržali kolegu Polanskog, drugi traže pravdu

Mnoge je iznenadio poznati filmski producent Luc Besson koji nije stao u obranu kolege i dugogodišnjeg prijatelja. Besson, naime, smatra da bi pravda trebala biti zadovoljena i jednaka za sve.

ZÜRICH - Uhićenje francusko-poljskog redatelja Romana Polanskog u Švicarskoj, koji je 1978. u SAD-u trebao biti osuđen za silovanje tada 13-godišnje Samanthe Geiner, podijelilo je političare, umjetnike i zvijezde različitih mišljenja o njegovu slučaju.

Peticija za oslobođenje

Tako su prvaci filmske industrije, poput redatelja Woodyja Allena, Pedra Almodovara i Martina Scorsesea, odmah podržali kolegu i potpisali peticiju kojom izražavaju “zaprepaštenje” zbog uhićenja na temelju naloga starijeg od 30 godina.

Među onima koji smatraju da bi Oscarom nagrađenog redatelja trebalo osloboditi jest i cijenjeni filozof Bernard-Henri Lévy koji je poručio švicarskim vlastima da bi se trebale pozabaviti slučajevima ozbiljnog kriminala.

Obični građani traže pravdu

Mnoge je, ipak, iznenadio poznati filmski producent Luc Besson koji nije stao u obranu kolege i dugogodišnjeg prijatelja. Besson, naime, smatra da bi pravda trebala biti zadovoljena i jednaka za sve, a peticiju za oslobođenje kolege Polanskog nije potpisao.

Autorica francuskog zakona Marie Louise Fort, pak, iznenađena je potporom koju uhićeni redatelj dobiva od političke i umjetničke elite. Ona vjeruje da se, upravo zbog toga, čini da Polanskog podržava cijeli svijet, no sumnja da su “obični građani” na njegovoj strani.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 03:35