80 GODINA POSTOJANJA

Chateau Marmont: Hotel u kojem su zvijezde ljubile, snimale i umirale

 SIPA

ZAGREB - Odlazila sam ondje kao dijete. Sjećam se da su se 90-ih širile priče o tome kako su glumci i rock-zvijezde u Chateauu Marmont demolirali sobe. Te su priče postale fragmenti scena kad sam počela pisati scenarij, a povezala sam ih s likom Johnnyja Marca - objasnila je Sofia Coppola kako joj je jedan od najpoznatijih američkih hotela, Chateau Marmont, poznat i po nekoliko smrti svojih slavnih gostiju, postao inspiracija za film “Somewhere”, koji je na ovogodišnjem filmskom festivalu u Veneciji nagrađen kao najbolji film.

To je priča o holivudskom zločestom dečku Johnnyju Marcu (kojeg glumi Stephen Dorff), čovjeku koji živi prilično besmislen život, odajući se brojnim porocima u jednom od najdražih mjesta za takve stvari među holivudskim glumcima. Spektakularni hotel u lažnom gotičkom stilu zapravo je filmska zvijezda sam po sebi.

Najbolja usluga u gradu

Tijekom svoje 80-godišnje povijesti garantirao je privatnost svojih gostiju do te mjere da su se oni bez ikakve brige mogli u njemu prepuštati silnim ekscesima. Zgrada Chateau Marmont je otvorena 1929., usred najgoreg kraha na Wall Streetu, pa kada većina onih koji su potpisali ugovore nije mogla platiti useljenje u stanove, on je 1931. za 750.000 američkih dolara prodan i otvoren kao hotel koji nudi “najbolju uslugu u gradu i svu privatnost ovog svijeta”.

Upravo tad u Chateau počinju zalaziti zvijezde poput Stana Laurela , Hedy Lamarr , Katharine Hepburn , Grete Garbo, Clarka Gablea , Jean Harlow i drugih.

Skandali bez kraja

Tijekom 30-ih godina hotel je privlačio i imena kao što su Billy Wilder (redatelj “Neki to vole vruće”), Igor Stravinski, Aldous Huxley i Glenn Ford, a u pedesetih je u njemu, i to godinama, svoj penthouse imao i Howard Hughes.

Jedan od većih skandala koji se veže uz hotel dogodio se sredinom šezdesetih, kad se s prozora na drugom katu, “oslobođen” svojim omiljenim opijatom, LSD-jem, survao Jim Morrison , koji je umalo smrtonosan pad ipak preživio, i to tako što se uspio uhvatiti za odvodnu cijev.

No, vjerojatno najveći skandal dogodio se u ožujku 1982., kad je komičar John Belushi umro u krevetu u bungalovu broj tri, i to nakon cjelonoćne orgije narkoticima, nak on što mu je prijatelj u venu ubrizgao “speedball” koji se sastojao od mješavine kokaina i heroina…

Kraj jedne ere dogodit će se u ožujku 2004. godine - svijet je tada ostao bez jednog od svojih najpoznatijih modnih fotografa, Helmuta Newtona, koji je, dok je izlazio autom iz garaže hotela doživio srčani udar…

U rukama velikog gazde

Imre Balazs, jedan od najutjecajnijih američkih hotelijera našeg doba i bivši suprug šefice agencije Ford, Katie Ford (i ljubavnik Ume Thurman ) kupio je hotel 1990. godine i uspio očuvati njegov lažni gotički stil. Ali i “babilonsku” dušu.

O tome je, naime, nedavno rekao: “Prvi impuls kod dobrog hotela je da se u njemu osjećate kao kod kuće, da se u njemu osjećate ugodno, kako biste mogli zaboraviti brige, opustiti se, u kojem je sve baš onako kako vam odgovara. Drugi impuls je da se osjećate kao da niste kod kuće, jer tko do vraga želi biti kod kuće?”

Što slavni gosti vole

Dodao je kako baš kombinacija tih dviju oprečnih stvari omogućava život prepun izobilja, koji obožavaju zaljubljenici u hotele. S jedne strane, tako se osjećaju sigurnijima, jer mogu računati na sve što im je potrebno, a s druge strane uklonjena je neugodna familijarnost. A upravo to djeluje na dušu: to vas oslobađa i tako da vam se čini da se svaka pretjeranost u ljudskom ponašanju bolje, sigurnije i bujnije razvija…”

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 09:25