VALENTINA FIJAČKO KOBIĆ

Advent na moru, Božić kod mame i Silvestrovo kod kumova nakon uloge karijere u ‘Madame Butterfly’

Sopranistica Opere zagrebačkog HNK i članica žirija showa ‘Zvijezde pjevaju’ u predblagdansko vrijeme ima mnoge božićne koncerte, a sinčić Noa već mjesec dana pita kad će Božić i hoće li Djedica donijeti ono što njemu treba
 Privatni album

U adventsko vrijeme imam dosta posla, putovanja, mnoga izbivanja iz kuće, pa se ne mogu pohvaliti nekim posebnim vlastitim pripremama za blagdane.

Sinčić Noa svaki dan, već mjesec dana, pita kad će Božić, kada će doći Djedica i hoće li uistinu donijeti ono što njemu treba, priča nam primadona zagrebačke Opere Valentina Fijačko Kobić, iza koje je doista uspješna godina u matičnom teatru i izvan njega: između ostaloga, čitavu godinu pjeva u najvećem blockbusteru zagrebačke operne pozornice, u Mozartovoj “Čarobnoj fruli”, premijerno je iznijela zahtjevnu sopransku ulogu Cio Cio San u Puccinijevoj “Madame Butterfly” te je u Münchenu pjevala koncertnu izvedbu Gotovčeva “Ere s onoga svijeta” pod ravnanjem maestra Ivana Repušića kako bi kod inozemnog izdavača izašao nosač zvuka najpopularnije hrvatske opere.

Prije Božića sa suprugom Amelom i sinom Noom putuje u Dubrovnik, gdje je čeka adventski koncert s Dubrovačkim simfonijskim orkestrom. Veseli se što će posljednje dane Adventa imati prilike provesti na moru.

Pjeva u Dubrovniku

Budući da ima dosta pjevačkih obveza u prosincu, za blagdane će joj obitelj dati ruku u kuhinji.

- Na Badnjak kuha moja kuma, a za Božić sam doma kod svojih. Budući da imam dvije sestre koje imaju svoje obitelji, puna nas je kuća. Za Božić kuha moja mama, što meni jako odgovara.

Za Silvestrovo i Novu bit ću manje-više u svojem domu. Dva dana prije Silvestrova imam koncerte, pa ne vjerujem baš da ću imati previše snage za kuhanje. Ali bit će u kući sarme, francuske salate i nekih slastica. Na Silvestrovo ćemo malo izaći da vidimo vatromet te poći u posjet kumovima koji imaju djecu, da se klinci igraju, a mi imamo svoj mir - priča sopranistica rođena 1977. u Varaždinu, gdje je u osnovnoj i srednjoj muzičkoj školi svirala obou i pjevala u zboru.

Na Zagreb Classicu s Tomislavom Mužekom

Kako u Varaždinu, dok je bila mala, nije bilo opernih produkcija, za karijeru operne pjevačice odlučila se nakon što je kao tinejdžerica pogledala televizijsku snimku Donizettijeve opere “Ljubavni napitak”. Pjevanje je upisala kao 21-godišnjakinja, na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji, gdje je kasnije diplomirala i magistrirala u klasi Lidije Horvat Dunjko. Na dodatnu je poduku pošla u Beč kod Kammersängerin Olivere Miljaković.

Božići koji su joj iz varaždinskih ranih dana najviše ostali u sjećanju su oni snježni.

- Voljela sam kad je na Božić bio snijeg, kad smo se svi okupili nakon svete mise na obiteljskom ručku. Uspomene su to koje su još prilično žive u mojem sjećanju - kaže pjevačica koja je na sceni Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu debitirala prije 18 godina kao Lauretta u operi “Gianni Schicchi” Giacoma Puccinija, bila je solistica u Osijeku u Splitu, a danas je prvakinja središnje nacionalne kuće s više od 40 uloga u dosadašnjoj karijeri.

s kolegicama Ivanom Lazar i Dubravkom Šeparović Mušović

Superlativi

U protekloj godini, kao operna pjevačica silno vezana i verzirana za Puccinijev opus, najviše će pamtiti izlazak na scenu u interpretaciji japanske gejše.

- Cio Cio San iz ‘Madame Butterfly’ je uloga koja mi je do jučer bila jedan od najvećih izazova karijere.

U Zagrebu je konačni izlazak na scenu prihvaćen iznad mojih osobnih očekivanja, pa bih rekla da mi je Cio Cio San uloga godine. Iako, u svakoj ulozi uživam i pristupam joj kao da je najvažnija.

Nakon premijere bilo je zbilja puno pohvala na račun moje uloge... Ali nekoliko dana poslije, kad sam u nekoliko novina vidjela kritike i sebe imenom i prezimenom u naslovu, a ispred toga same superlative, nisam mogla ostati ravnodušna. Bila je to divna potvrda truda koji sam uložila u ulogu Cio Cio San - nastavlja pjevačica koja je ove godine bila članica žirija HTV-ova showa “Zvijezde pjevaju”, a posljedično je i zapjevala s kolegom iz žirija Miroslavom Škorom.

- Dobila sam poziv da sudjelujem u žiriju showa i u sljedećoj sezoni i jako se tome veselim. Bilo je to jedno lijepo iskustvo za mene, upoznala sam puno zanimljivih i dragih ljudi. Iako sam izašla iz svoje zone komfora, jer pričanje na televiziji nije mi svakodnevica, k tome još u emisiji koja ide uživo, bili su to sjajan izazov i iskustvo - govori o popularnom showu.

s maestrom Ivanom Repušićem nakon ‘Ere’ u Münchenu

Put u Estoniju

Za lanjsku televizijsku novu godinu sudjelovala je u prigodnom programu sa “4 tenora”. Riječ je pjevačima pretežito operetnog i mjuzikl faha, no Valentina Fijačko Kobić ne bježi ni od nastupa s estradnim licima.

- Na sceni popularne glazbe Vanna je jedna od pjevačica s kojom sam najviše nastupala. Upoznale smo se prije desetak godina u Splitu. Taj prvi susret nas je sprijateljio. Evo, i na nadolazećem koncertu u Dubrovniku pjevamo zajedno... Volimo se i družiti i pjevati zajedno. Dakako da postoje i zabavni pjevači s kojima ne bih voljela pjevati, ali opet, nikad se ne zna što život nosi. Iskreno, zapravo mi i ne pada na pamet neko ime za koje bih vam mogla reći ‘s njim ili s njome nikada ne bih pjevala’ - govori primadona.

Sa Stjepanom Franetovićem u ‘Madame Butterfly’

S kojim bi se neopernim pjevačem najradije vidjela u nekom duetu iz njegova žanra?

- Hmmm... a da je netko s kim još nisam pjevala?! Usudit ću se reći da je to Dino Jelusić. Fenomenalan vokal, a žanr koji pjeva izvan je svih mojih iskustava - pohvalila je mladog glazbenika, pobjednika posljednjeg izdanja emisije “Zvijezde pjevaju”.

“Madame Butterfly” bila je operni izazov koji je svladala. Koji je idući?

- Idući izazov? Pa možda bih mogla odgovoriti na ovo pitanje kad bih imala saznanja o tome što će sljedeće sezone biti na repertoaru Opere zagrebačkog HNK. Kako takvih saznanja nemam, na ovo pitanje ne mogu odgovoriti. Za sada želim otpjevati još koju ‘Madame Butterfly’ i uokviriti je u svojim glasnicama - kaže pjevačica koja krajem srpnja putuje u Estoniju.

s Ozrenom Bilušićem u ‘Čarobnoj fruli’

Zagrebački će HNK na tamošnjem festivalu izvesti “Čarobnu frulu”, “Madame Butterfly”, “Donnu di lago” i “Luciju di Lammermoor”. Put je dug, festival je na otvorenom, a estonsko ljeto nije naše.

- Veselim se putu u Estoniju. Nekidan sam gledala kamo putujemo, kako izgleda pozornica... Mudri su Estonci, to je jedan natkriven prostor... Festival je na prekrasnom otoku gdje svi hoteli imaju wellness. Unatoč tome što je putovanje krajem srpnja, osjećam se kao da idem na izlet. Prije toga, već u siječnju, s ‘Erom’ gostujemo u Budimpešti. Imala sam priliku prije nekoliko godina nastupiti u Budimpešti s osječkom Operom i ‘Zrinjskim’. To je bilo prekrasno iskustvo. Publika nas je ispratila ovacijama. Vjerujem da će i ‘Ero’ tamo imati takav uspjeh u siječnju - završava sopranistica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 09:17