VELIKO POSTIGNUĆE

APSOLUTNI REKORDER PRODAJE Zdravko Čolić ima prodanih milijun albuma, drži rekord pulske Arene, a slijedi i zagrebački spektakl

 
 Goran Šebelić / CROPIX

Vijest da je netko u ovim, za diskografiju izuzetno teškim vremenima prodao milijun primjeraka nosača zvuka zvuči poput novosti koja dolazi iz svijeta znanstvene fantastike. No, kad se dozna da je riječ o albumu Zdravka Čolića, ništa više nije tako nevjerojatno, a posebno priznanje za milijun prodanih primjeraka albuma “Ako priđeš bliže” najveća regionalna zvijezda primila je u utorak u prostorijama Croatia Recordsa u Zagrebu.

Postao fenomen

Podsjetimo, “Ako priđeš bliže” Čolićev je drugi studijski album. Snimljen je u Zagrebu, miksan u Njemačkoj, a ploča je te 1977. godine bila doslovno razgrabljena. Za prva dva tjedna prodano je 50 tisuća primjeraka, što ne čudi ako se zna da su na tom albumu pjesme “Pjevam danju, pjevam noću”, “Glavo luda”, “Zagrli me”, “Jedna zima s Kristinom”, “Produži dalje”...

Čolić je taj album promovirao na velikoj turneji po bivšoj Jugoslaviji, a cijeli spektakl pojačala je baletna skupina Lokice. Na kraju turneje nazvane “Putujući zemljotres” album je bio prodan u 700 tisuća primjeraka.

Također, 1978. godine Čolić je u anketi lista Zdravo pobijedio u kategoriji najdraže ličnosti bivše Jugoslavije, a tijekom koncerta na Marakani snimljeni su i prvi kadrovi filma o Zdravku, nazvanog “Pjevam danju, pjevam noću”.

Što se promijenilo u ovih četrdeset godina?

- Baš ništa - kaže Želimir Babogredac, prvi čovjek Croatia Recordsa, koji je Čoliću u utorak uručio plaketu na kojoj piše “Posebno priznanje za ukupan doprinos diskografiji”.

- Čola je fenomenalan glazbenik, unikatan vokal, čovjek koji voli glazbu, svoj posao i ljude. On je pravi prijatelj, ali i veliki džentlmen. Kad nas je u utorak posjetio u Croatia Recordsu, rukovao se sa svim našim zaposlenicima, a sjetio se i imena kolegice koja je tu radila u vrijeme kad se naša kuća još zvala Jugoton - priča Babogredac koji je jučer ujutro na posao došao s podočnjacima.

- Malo smo zalomili Čola, Tihomir Pop Asanović i ja, a iz restorana u kojem smo ugodno pričali izašli smo jučer oko 3 sata ujutro - otkriva Babogredac. Poput svih Čolićevih prijatelja, dobro zna da je druženje uz dobru hranu i finu kapljicu neizostavni dio susreta s pjevačem koji je u kolovozu u pulskoj Areni srušio rekord jer je s njim njegove hitove pjevalo čak deset tisuća ljudi.

Nije to njegov jedini rekord ostvaren u tekućoj godini: aktualni Čolićev album “Ono malo sreće” - koje potpisuju značajni regionalni autori: Momčilo Bajagić Bajaga, Zlatan Stipišić Gibonni, Zlatan Fazlić, Antonija Šola, Sandra Sagena, Damir Arslanagić, Maya Sar i Miroslav Rus, a za čiju se produkciju pobrinuo Čolićev stalni suradnik Nikša Bratoš - već 47 tjedana, prema podacima top-liste HR Top 40, nalazi se na top-listi najprodavanijih albuma.

Za one koji ne znaju, riječ je o Čolićevu 15. studijskom albumu, prvom zajedničkom izdanju dvije najveće diskografske kuće u regiji, PGP RTS-a i Croatia Recordsa. Hitove s ovog albuma, među kojima su “Mala”, “Kuća puna naroda”, “Tebe čuvam za kraj” i “Šljive su rodile”, Zdravko Čolić izvest će i na koncertu u zagrebačkoj Areni 20. listopada.

Strogi režim prehrane

U Zagreb Čolić stiže u sklopu turneje “Ono malo sreće”, a za taj koncert, kao i za svaki drugi, pomno se priprema.

- Uoči koncerta ulazim u svojevrsnu karantenu. Kako to izgleda? Lagano jedem, pijem uglavnom mineralnu vodu i rano odlazim na spavanje. Sam sebi sam to nametnuo jer u svakom gradu u koji dolazim pjevati ima mojih prijatelja, a ja, kakav jesam, lako bih se navukao i uoči koncerta tulumario s njima, što ne bi bilo u redu prema mojoj publici.

Zato tulume ostavljamo za poslije nastupa - otkrio nam je jednom prilikom pjevač koji će, kako prenosi portal istarski.hr, i u novu 2019. godinu ući u Hrvatskoj. Naime, porečki gradonačelnik Loris Peršurić u utorak je na konferenciji za novinare najavio da će stanovnike Poreča i njihove goste u Novu godinu svojim bezvremenskim hitovima uvesti upravo Zdravko Čolić koji će na Jadran doći u pratnji benda koji broji trinaest članova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. travanj 2024 20:36