PRLJAVO KAZALIŠTE

'Australija je veliki izazov, ali ne kao Kranjčevićeva'

Na fotografiji: Prljavo kazalište
 Goran Mehkek / CROPIX

I nakon 40 godina iznimne karijere obilježene brojnim hitovima, albumima, velikim koncertima, jedna od najpopularnijih grupa s ovih prostora, Prljavo kazalište, s istim žarom kao i na svojim počecima, trenutno nastupa u Australiji u jeku svoje velike svjetske turneje. Na najmanjem kontinentu na kojem je trenutno ljeto, već su održali nekoliko uglavnom rasprodanih koncerata, a onaj u Melbourneu zbog iznimnog interesa publike morali su i ponoviti.

Strogi zakoni

Malo slobodnog vremena između nastupa Prljavci su iskoristili za posjet jednoj od najvećih svjetskih turističkih atrakcija - Great Ocean Roadu, gdje su dečki iz zagrebačke Dubrave snimili i spot za novu pjesmu koja će se naći na njihovom novom albumu koji obožavatelji benda mogu očekivati do kraja ove godine. Nakon Australije, Prljavo kazalište očekuju brojni koncerti po Sjevernoj Americi u sklopu njihova World Toura 2108., čije će veliko finale biti 31. svibnja, na Dan grada Zagreba, na stadionu u Kranjčevićevoj. Dečki iz Prljavog kazališta doma se vraćaju u nedjelju, a u Australiji su nastupili u Perthu, Brisbaneu, dvaput u Melbourneu, Adelaideu i taj dio turneje zaključili u Sydneyju.

- Najružniji dio priče s Australijom je 20 sati dug let do tamo, no lokalni letovi između gradova su puno lagodniji, a ni kontrole na aerodromima nisu tako rigorozne, pa ne treba dolaziti satima prije leta. Zanimljivo je da u Australiji koncerti moraju, po zakonu, završiti do ponoći, pa već oko 7, 8 ujutro idemo na novu svirku. Organizacija je odlična, publika prva liga, a naš su nastup u Melbourneu u lokalnim listovima, po žestini, opisali su kao koncert AC/DC-ja. Publika zna sve naše tekstove, pa se uglavnom osjećamo kao doma - ispričao je menadžer i bubnjar benda Tihomir Fileš.

Fantastičan doček

Inače, Prljavcima je ovo treća turneja po Australiji u njihovoj karijeri, a posljednji put tamo su bili 1993. godine.

- Dugo nas nije bilo, ali dočekani smo fantastično. Nastupamo u dvoranama u kojima koncerte imaju veliki svjetski bendovi, u samom centru grada, a tako će biti i u Americi. To je sada ipak jedan viši nivo i puno je lakše odraditi koncerte. Repertoar nam je kao i inače presjek naše karijere od prvog albuma nadalje i na pozornici smo nešto više od dva sata. Sa zadovoljstvom ćemo odraditi sve nastupe u Australiji - napominje Fileš.

Premda je iza njih četiri desetljeća rock’n’rolla i turneja, i dalje s jednakom strašću nastupaju. Ipak, reći će, Australija je ekstreman slučaj.

- Svašta je kod Australije ekstremno, od dužine leta, klimatske promjene, jer ovdje je sredina ljeta i temperature oko 36, 37 stupnjeva, a i deset sati smo u plusu. Uistinu radimo u izvanrednim uvjetima, ali dobro smo se prilagodili. Tek nakon desetak dana osjećamo umor i uglavnom se budimo oko 4 ujutro, pa se međusobno nazivamo i tražimo po hotelu. A onda slijedi druga krajnost - Amerika. Tako da do nastupa u Kranjčevićevoj nema predaha, a na jesen nas čeka Skandinavija, nekoliko nastupa po Njemačkoj, Sloveniji... - otkriva nam Fileš.

Između nastupa vrlo je malo vremena za odmor i razgledavanje, pa se dečki iz Prljavog kazališta u slobodno vrijeme uglavnom odmaraju ili rasprše svatko na svoju stranu.

Dragulj u kruni

- Nemamo previše vremena za odmor, ali hoteli su nam uglavnom u centru grada, pa u razgledavanja odlazimo kako stignemo. Nas je jedanaest na putu, pa se rasporedimo u grupice. Ali cijeli je bend zajedno otišao u izvrstan japanski restoran. Isto tako, posjet Great Ocean Roadu iskoristili smo za snimanje spota koji će publika uskoro imati priliku vidjeti. Koale, klokane i druge jedinstvene vrste vidjeli smo prilikom zadnjeg posjeta Australiji, a trenutno je toliko vruće da sumnjam da bi ih istjerali iz njihovih grmova na 37 Celzijevih stupnjeva - smije se Fileš.

Baš kao i u Australiji, i tijekom turneje po Sjevernoj Americi dečki iz Dubrave nastupat će po najvećim gradovima poput New Yorka, Los Angelesa ili pak Vancouvera i Toronta. No, dragulj u kruni njihove turneje definitivno je stadion u Kraljčevićevoj, prostor koji su oduvijek priželjkivali za nastup.

- Na albumu ‘Crno bijeli svijet’ u pjesmi ‘Zagreb te zove’ spominjemo Zagrebov stadion, pa je to za nas jedna posebna priča. Inače, ‘93. smo dobili Dinamov stadion za nastup, ali nam je tadašnja uprava to oduzela, pa smo iz principa odlučili da u Maksimiru više nećemo i ne želimo nastupati. Punih 40 godina smo željeli Zagrebov stadion i sada će se to končano ostvariti.

U prosincu smo, nakon tri pokušaja, uspjeli nastupiti u HNK, a sad slijedi i ta famozna Kranjčevićeva. To je zadnji prostor u gradu na koji smo se palili tijekom cijele karijere i produkcijski ćemo si stvarno dati truda tako da će to biti koncert za pamćenje. Bit će tu i gostiju iznenađenja, a vrlo lako bi moglo biti i vatrometa - naglašava Fileš, koji je, prisjeća se, svojevremeno u Kranjčevićevoj bio na nastupu legendarnih Dire Straitsa.

Uz Zagrebov stadion koji tek slijedi, karijeru benda obilježilo je nekoliko koncerata o kojima se s jednakim žarom priča i desetljećima kasnije. Naravno, nastup 17. listopada 1989. na tadašnjem Trgu Republike pred 250.000 ljudi povijesni je događaj koji se teško ikad više može ponoviti.

Omiljeni koncerti

- Svakako je tu koncert ispred katedrale, na Dolcu, u Splitu, kao i nedavni Osijek na Valentinovo, teško je izdvojiti. Ipak, nastup na Trgu bio je puno više od koncerta. Puno se toga tada poklopilo, a što je najzanimljivije, u tako velikoj gužvi nitko nije stradao - prisjeća se Fileš, dok Mladen Bodalec ponovno ističe da je imao privilegiju što se od mladosti ima prilike baviti nečim što je u njemu i što obožava. Ponovno mu se ta priča vrti u glavi i sada dok je sa svojim rock and roll društvom na drugom kraju svijeta.

- Priča Prljavog kazališta nakon skoro 25 godina u Australiji itekako je dobra. Publika je nevjerojatna. Svi znaju sve pjesme i detaljno prate sve što smo posljednjih godina radili i prolazili. Vjerujemo da će takvi biti i svi ostali koncerti. No, u Australiji nemamo vremena ni za što, uglavnom je to put i svirka. Ono što mi je pošlo za rukom jest to što sam odmah uspio izgorjeti na suncu. Bit će zanimljivo vratiti se u Zagreb na niske, zimske temperature i snijeg, a sa sobom imamo samo ljetnu odjeću - kroz smijeh priča Mladen Bodalec.

Od 40 godina karijere benda, Bodalec je u Prljavom kazalištu kao pjevač proveo 33, zamijenivši na tom mjestu Davorina Bogovića. Vrijeme mu je, kaže, proletjelo.

Dječački snovi

- Još uvijek je u svima nama ta dječja zanesenost i volja za dokazivanjem. U Prljavom kazalištu ispunili su se svi naši dječački snovi i svjesni smo da nas je bend učinio onim što jesmo. Siguran sam da svatko od nas svako penjanje na pozornicu i dalje smatra velikim izazovom, a to se nastavlja i dalje - tvrdi Bodalec.

Od svih mjesta na svijetu, dvorana i prostora na kojima su nastupali, Zagreb je Prljavom kazalištu ipak najveći gušt i izazov.

- Uvijek smo u Zagrebu nastupali s velikim respektom, a imali smo priliku svirati na mjestima gdje nitko nije. To su svakako Dolac, katedrala, a vrlo specifičan prostor je i stadion u Kranjčevićevoj, gdje već dugo nitko nije nastupao. U svakom slučaju, veseli me respektabilno finale ove naše svjetske turneje. Svirka u vlastitom gradu uvijek je posebno zadovoljstvo. Tu sve maske padaju, posebno kad dođeš pred svoje ljude, obitelj, prijatelje. To je jedno posebno raspoloženje ,gori u žarkoj želji - zaključio je Bodalec.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 13:33