IVAN GRGIĆ

BIVŠI PERAČ BRODOVA IZ BIOGRADA REPER JE PO UKUSU RAMBA AMADEUSA 'Nekada me bole prsti, iščašio sam rame, a nema bolovanja niti mirovine od glazbe'

 
 Maja Bačić

Vrlo šarmantno i svježe. I nekako veselo, što reperima uglavnom nedostaje”, komentirao je Rambo Amadeus na YouTubeu prvi samostalni singl Repera iz Sobe. Iza tog umjetničkog imena krije se Ivan Grgić, 35-godišnjak iz Biograda na Moru, koji zagrebačku adresu ima posljednjih 16 godina.

Grgić je svog “Repera” javnosti predstavio početkom ove godine, kad mu je na YouTubeu izašao prvi singl, no on nije u glazbi novo lice. Dio je cijenjenog kvinteta Gadjo Manouche, no tražio je način da se na sceni izrazi i drukčije. Pisao je glazbu zatvoren u malom stanu veličine sobe, no vrlo brzo mu je postalo jasno da publika neće prihvatiti samo instrumentale.

- I onda sam im dodao svoj glas. Kako sam znao da pjevati ne znam, uhvatio sam se ‘repanja’. Tako sam došao i do ovog imena Reper iz Sobe, nekako se to nametnulo dok sam ‘dumao’ o tim tekstovima u svom malom stanu za koje nitko nije ni znao da ih pišem - objašnjava Grgić ‘rođenje’ svog lika kreiranog prošle godine. No žanrovski, najmanje je riječ o rapu, jer Grgićevi singlovi, točnije spotovi kojih je dosad izdao pet (zajedno s onim nedavnim - ‘Da san otkaz’) više su crossover funka, soula i hip hopa.

Feel good glazba

- Reper je zezancija, a ja se volim koristiti različitim formama, baš kao što bih volio naučiti svirati čembalo i uklopiti, recimo, Bachov solo - uzvraća ovaj atipični ‘reper’ uz čije se pjesme ne možete oduprijeti laganom gibanju u ritmu i osjećate se vrlo ugodno. Time je Grgić postigao svoj cilj jer je od samog starta, kaže, želio napraviti ‘feel good’ glazbu. Ne zamara se klikovima na društvenim mrežama, brojevima pregleda ili vrtnjom svojih pjesama na radiopostajama.

- Bitno mi je da sam zadovoljan sobom i bendom, a i time što mi je genijalac poput Ramba Amadeusa komentirao, jer se uopće ne poznajemo. Najvažnije mi je u cijeloj priči da dogovorimo svirku i kao autor složim ‘mjuzu’ tako da bend gušta na stageu, a onda će i publika guštati u tome - odgovora Grgić prilično nekonvencionalno za hrvatske prilike. No, kad dobijete uvid u njegov životni put, takav stav zapravo vas neće iznenaditi.

Prodaja jastuka

U životu je radio sve i svašta. Prije odlaska na studij u Zagreb, još kao srednjoškolac prao je s prijateljem brodove. Ta ‘karijera’ završila je nakon točno jedan dan, nakon što je dobio teškom mukom zarađenu dnevnicu od 24 kune. I on i prijatelj odmah su dali otkaz, a to ‘bogatstvo’ potrošili na burek.

- Onda sam stigao u Zagreb i upisao se na Ekonomski fakultet. Paralelno sam se bavio o glazbom, imao sam veliki interes, ali nisam imao mogućnosti da joj se posvetim. Mijenjao sam različite poslove kao student, bio konobar, radio telefonsku prodaju jastuka. E, u toj agenciji sam dao otkaz kad mi je tamo jedna žena držala predavanje kako se moram osmjehivati dok razgovaram na telefon sa strankama, jer one to osjećaju, iako me ne vide i da taj osmijeh vježbam doma pred ogledalom. A onda je stigla diploma i ja sam se zaposlio u reviziji. Izdržao sam dvije godine pa sve otkantao i otišao svirati na ulicu - priča Grgić. Bilo je to, kaže, prije otprilike osam godina. Svirao je na ulici još četiri-pet, a potom počeo dobivati gaže u klubovima, ušao u Gadjo Manouche i ne može se uopće potužiti da mu nedostaje nastupa.

- Kako živim od glazbe? Uspijevam, teško je, ali uspijevam. Ali lijep je to život kad radiš ono što voliš. Moraš se, istina, puno žrtvovati jer te nema doma, živiš na nekoliko mjesta. Nekada me bole prsti, iščašio sam rame, a nema bolovanja niti mirovine jednog dana. Ali može se, može se, ako se posvetiš tome, želiš raditi - odgovara glazbenik. Njegov je rad prepoznala i izdavačka kuća Menart, pa će se početkom iduće godine na tržištu naći prvi album Repera iz Sobe. Do sada je napisao 11 pjesama, od kojih su dvije nastale u suradnji sa zagrebačkim DD Kolektivom, a surađivao je i s drugim kolegama, bendom, a ukupno bi Grgićev debitantski album trebao imati 13 pjesama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 15:42