ZLATNI STUDIO

ČLANOVI ŽIRIJA OPISALI KAKO SU SE BIRALI FINALISTI 'Bilo je žustre rasprave i dosta smijeha, ali neke su se odluke morale donijeti konsenzusom'

Đelo Hadžiselimović, Predrag Martinjak, Zrinko Ogresta, Vinko Brešan i Vladimir Rončević, naši ugledni članovi žirija, otkrili su djelić napete atmosfere i argumentacije pri odabiru nominacija u pet kategorija
Zrinko Ogresta (gore lijevo) i Predrag Martinjak Peggy (gore desno), Đelo Hadžiselimović (dolje lijevo), Vinko Brešan (dolje u sredini) i Vladimir Rončević (dolje desno)
 CROPIX

Još nas samo četiri dana dijele od završetka prvog kruga glasanja za najveću i najprestižniju medijsku nagradu Zlatni Studio, dodjela koje će se u trećem izdanju održati 8. ožujka. Vrlo brzo znat će se i finalisti iz kategorija glazbe, filma, televizije, radija i kazališta, a kuponi iz Studija i glasovi naših čitatelja na jutarnji.hr pristižu u velikom broju.

A da iza odabira nominiranih zvijezda stoji itekako velik i zahtjevan posao žirija, potvrdili su nam i sami istaknuti članovi, opisujući kako se biralo, dogovaralo, ponekad žučno i iscrpno iznosilo argumente i, na koncu, došlo do onih najboljih od najboljih.

U kategoriji glazbe, između ostalih, koncert godine, pjevača i pjevačicu, grupu te hit godine, birao je i iskusni skladatelj, aranžer i glazbeni producent Predrag Martinjak Peggy.

- Naravno da je izbor bio težak. Više puta smo se nalazili da bismo došli do finalnog rješenja, ali ni onda nije bilo gotovo. Dodavali smo i oduzimali, jer netko je bio koncertno aktivniji, netko se više vrtio na radiju, u obzir se uzimalo i zanimanje čitatelja za određenog glazbenika. Lani smo, recimo, kod hita godine imali neke jednostavno nezaobilazne, a ove godine pak nije bilo toliko neobranjivog hita.

S druge strane, u 2019. svi su poludjeli za arenama, a pjesama se svake godine sve više objavljuje, pjeva se, ima puno malih studija i, iskreno, teško je mladima u moru svega doći do svog komada sunca bez obzira na kvalitetu - iskren je Peggy te kroz smijeh dodaje kako žiri nije imao samo dvojbe nego, nerijetko, i trojbe.

- Na kraju je bilo prilično natezanja i tražili su se jako dobri argumenti da bi netko ugurao svog kandidata na listu, ali jako smo se dobro zabavili i nasmijali - otkrio je Martinjak.

A gdje je “mali”?

U kategoriji televizije Đelo Hadžiselimović, uz čije se ime i danas veže onaj pridjev “odabrao”, ponovno se u našem žiriju našao u ulozi onog koji bira, a uz našu novinarku Tinu Premec, s njime su birali i televizijske legende Božo Sušec i Željka Fattorini.

- U našem slučaju nije bio težak izbor jer Žeža, Božo i ja se dugo znamo i dugo smo radili isti posao te slično razmišljamo. Od ponuđenoga vrlo brzo smo našli što je kome preferencija. Mogu reći da je to bio lak i ugodan posao, ali i dobra prilika za druženje jer uvijek je zadovoljstvo sresti svoje kolege s tolikim iskustvom - ispričao je Đelo. Naravno, Hadžiselimović ima svoje favorite, ali, kako kaže, ne pada mu na pamet otkriti tko su, ali zdušno navija za njih. Osvrnuo se usput i na televiziju nekad i danas.

- Mislim da je televizija nekad bila bolja jer nije bilo tolike konkurencije novih medija. Sad se sve televizije, htjele ili ne, natječu s njima, prvenstveno u najrazličitijimj showovima i nije više, kako je nekad bilo, televizija zabava za cijelu obitelj - zaključio je Đelo.

Kad je u pitanju film te najbolji filmski glumac i glumica, tu se u žiriju našao poznati redatelj Zrinko Ogresta. Izbor je bio težak, a neka su djela, smatra, nenamjerno zapostavljena.

- Prije svega mislim da smo napravili ogroman previd, jer na popis nije uvršeten film “Mali” i žalim zbog toga. Svatko ima svoje mišljenje i argumente, pa u tom izboru ima filmova kojima je mjesto među najboljim hrvatskim filmovima, ali i onih kojima, po meni, tu nije mjesto. Doduše, godina je bila solidna, ima tu nekoliko filmova podjednake kvalitete i naš je žiri vrlo lijepo radio, bez velikih trzavica, no opet napominjem, žao mi je zbog kolege Nuića. Problem je s filmovima koji su, primjerice, od pretprošle godine, ali kasno ulaze u distribuciju, pa se može dogoditi takav previd - napomenuo je Ogresta.

Pristojni

Poznati redatelj Vinko Brešan uhvatio se, kao član žirija, u izbor u kategoriji kazališta, te birao najbolje predstave, glumce te nova kazališna lica. Baš kao i u ostalim kategorijama, ni ovom žiriju izbor nije bio lak.

- Teško je bilo odabrati jer velika je količina zanimljivih stvari koje su se u kazalištu dogodile, a ograničeni smo brojem predstava koje ulaze u izbor. Godina je bila dobra, zanimljiva i sigurno je donijela puno raznolikih stvari u žanrovskom i svim drugim aspektima. Bilo je dosta dvojbi i neodlučnosti, ali kod svakog žirija treba naći zajedničku vrijednost. Svatko ponaosob drugačije bi izabrao, a ovo je neka zajednička odluka. Nismo se svađali, mi smo ipak pristojni, radili smo raspravu argumentima i ovo je zaključak - rekao je Brešan.

Kad su radio i glas godine u pitanju, u žiriju se našla radijska, ali i tv legenda Vladimir Rončević.

- Posao je odgovoran i ne može se lagano. Međutim, ocjenjujući situaciju i koristeći se istraživanjima slušanosti, ali i uvažavajući osobne stavove relativno smo se brzo usagasili konsenzusom, rekli bi političari, pa biranje nije dugo trajalo. Ja sam na Radiju Rijeka počeo raditi davne 1969. i radio mi je pri srcu, iako imam više staža na televiziji.

Mogu reći da dosta slušam i pratim radio i mislim da prati liniju koja je stalno u uzletu. On je brz, moderan i praktičan za slušanje i može se svagdje slušati. Naravno da je bilo puno prijedloga prije finala i svi smo imali svoje favorite. U startu su se neki podudarali, uz, naravno, neke različitosti, ali nakon rasprava ipak smo se dogovorili. No, nije bilo svađa i daj Bože da sva povjerenstva u državi imaju odnose kao naš žiri - naglasio je za kraj Rončević.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 23:05