BILA JE OTPISANA

ČUDESNI POVRATAK SLAVNE NEDE ARNERIĆ Diva se potpuno oporavila od nedavnog sloma, a još prije dva mjeseca bila je doslovce na rubu smrti

 
Neda Arnerić
 Marko Todorov / CROPIX

Apsolutna diva glumačkog svijeta ovih prostora Neda Arnerić i jedna od najuspješnijih, ali i najljepših glumica bivše Jugoslavije, čini se, potpuno se oporavila od nedavnog sloma.

Teško razdoblje velike depresije ostavila je iza sebe i polako se, ali na velika vrata, vraća onome u čemu je najbolja.

Štoviše, Neda Arnerić na jesen bi trebala početi sa snimanjem druge sezone hit-serije “Državni službenik” u koju ulazi kao veliko glumačko pojačanje u ulozi guvernerke Srbije. Kako pišu srpski mediji, Arnerić bi najviše zajedničkih scena trebala imati s još jednom glumačkom legendom bivše Jugoslavije, kontroverznim glumcem iza kojeg su teški zatvorski dani, Žarkom Lauševićem.

Zagreb, 161215.
Glumica Neda Arneric na pozornici Zagrebackog kazalista mladih.
Foto: Sandra Simunovic / CROPIX
Sandra Simunovic / CROPIX
Neda Arnerić

- Ako je ponuda zanimljiva i pristojna, sigurno ću prihvatiti ulogu u toj seriji. Volim raditi i uvijek se radujem novim izazovima i ulogama - kratko je rekla glumica za srpski Informer.

Tragedije

Još prije dva mjeseca bila je doslovce na rubu smrti, a veliku tragediju spriječio je njezin brat koji je glumicu pronašao 27. veljače onesviještenu na podu njezina stana na beogradskom Vračaru. Stigao je u posljednji čas jer Neda Arenerić, očito ne mogavši se nositi s velikom tugom i depresijom koja je uslijedila nakon što joj je lani u prosincu preminuo suprug, liječnik Milorad Mešterović, popila 20 tableta za smirenje u kombinaciji s lijekovima za hipertenziju. Nedin brat odmah je nazvao Hitnu pomoć, a nakon dolaska u bolnicu na Odjelu za toksikologiju glumičin tlak bio je gotovo nepostojeći, samo 50 sa 20, i bitka za njezin život počela je iste sekunde.

Prvih dana nije mogla niti samostalno disati, čitavo je vrijeme bila na respiratoru i disala pomoću takozvanih umjetnih pluća. U Vojnomedicinskoj akademiji glumica je na oporavku provela 40 dana, no čini se da je teško razdoblje sad uistinu iza nje. Naime, u istoj bolnici Arnerić je završila i prije tri godine.

Nakon što je 8. svibnja 2016. pala s terase svog stana, i to s visine od deset metara, na metalni limeni krov pomoćnog objekta u prizemlju stambene zgrade, Hitna pomoć prebacila ju je u bolnicu gdje su liječnici utvrdili da se radi o prijelomu petog vratnog kralješka, prvog lumbalnog i dvanaestog prsnog kralješka. Glumica se polako oporavljala, a najveću pomoć i podršku imala je upravo od supruga Milorada Mešterovića, čija ju je smrt dotukla.

Glumica se i nakon izlaska iz bolnice uspješno oporavlja, a nemilog događaja ne želi se više niti sjećati. Jedino o čemu razmišlja je povratak glumi i daskama koje život znače.

- Sad sam odlično. Trebalo bi da budem još bolje. Konačno sam sretna što sve ide kako treba. Zdravlje mi je u redu, i to je najvažnije. Došla sam do wellness centra da se malo opustim. Još ne mogu točno reći kad se vraćam poslu, ali vjerujem da će se i to dogoditi - ispričala je nedavno glumica.

Zvijezda bivše države

Jedna od posljednjih uloga jedne od najvećih zvijezda jugoslavenske kinematografije bila je u filmu “Aleksi” naše redateljice Barbare Vekarić, koji je prošle godine prikazan na Pula Film Festivalu. A upravo u Puli prije 30 godina primila je Zlatnu arenu za erotsku dramu “Haloa - Praznik kurvi” Lordana Zafranovića za koju je svojedobno priznala da je bila uloga s kojom se najviše namučila.

Spomen imena Nede Arnerić publiku zasigurno najviše asocira na kultne srpske filmove kao što su “Ko to tamo peva” Slobodana Šijana s legendarnom erotskom scenom i serije “Otpisani” i “Grlom u jagode”.

A vječna djevojčica srpske kinematografije ili pak jugoslavenska Shirley Temple, kako su je tijekom karijere zvali, počela je svoju umjetničku karijeru još kao dijete. Redatelji su je doslovno obasipali ulogama, a gluma je tako postala smisao njezina života. Glavni Nedini aduti bili su oduvijek ljepota i mladenačka drskost u kombinaciji s iznimnim glumačkim talentom, kojima je utisnula trajni pečat u brojnim kazališnim i filmskim ulogama.

Zračila ljepotom

Neupitni seks simbol ili, pak, kraljica erotike nerijetko je stajalo uz Nedino ime na vrhuncu njezine karijere, no ona sama nikad se nije smatrala previše lijepom, a upravo to činilo ju je još atraktivnijom.

- U početku mi je to što su me smatrali lijepom predstavljalo zapravo otežavajuću okolnost jer su mi uvijek davali uloge lijepih djevojaka. Kad su došli drugačiji zadaci, ozbiljniji, složeniji likovi, kad sam se okušala i uspjela i u tom smislu, onda je izgled pao u drugi plan. Sebe nikad ne doživljavam tako, ali lijepo je čuti kad neki drugi ljudi misle o tebi da si nekakva ljepotica. Ja čak znam da nisam ljepotica, ali možda nešto zrači iz mene. Vjerujem da nije fraza nego istina kako ljepota dolazi iznutra. Ne može šupljoglavo, prazno, samozadovoljno biće biti lijepo - opisala se glumica u jednom od intervjua.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 06:19