DIRLJIVA ISPOVIJEST

DARIO ŠIMIĆ O NAJMLAĐEM SINU KOJI IMA DOWNOV SINDROM 'Život nam se promijenio iz temelja. Prošli smo težak put, no postali smo snažniji'

 
Dario sa suprugom Jelenom
 CROPIX

Bivši nogometaš Dario Šimić (44) nikad nije punio medije privatnim skandalima, a uvijek naglašava da je njegova mnogočlana obitelj baza svega. Sa suprugom Jelenom u braku je 19 godina i imaju četiri sina.

Jedan od naših najuspješnijih reprezentativaca prvi put je javno progovorio o tome koliko mu se život promijenio dolaskom najmlađeg Davida (4), koji je rođen s Downovim sindromom.

"Život mi se promijenio iz temelja, kao i ostatku obitelji, ali ne u negativnom smislu, nego upravo suprotno. Prošli smo težak put, no isto tako smo postali plemenitiji ljudi, snažniji kao roditelji, povezaniji kao obitelj", rekao je za Story.

On i supruga kažu da se najviše boje predrasuda. Žele priliku da se djeci s Downom ne zatvaraju vrata zbog činjenice što su rođeni s kromosomom viška.

"Sa svojim sinom smo počeli učiti po programu rane edukacije kad je imao četiri mjeseca. Tada smo znali malo, imali smo opciju - vjerovati ili odustati. Srećom, odlučili smo ranoj edukaciji dati priliku", kaže Dario.

David je u dobi od tri godine počeo čitati po principima rada Hureke. Danas dječak prepoznaje umjetnička djela, planete, zastave, raspoznaje države na zemljopisnoj karti, zna brojati na hrvatskom, engleskom, talijanskom i njemačkom jeziku, govori njegova majka.

Kako bi skrenuli pažnju društvu, roditeljima i stručnjacima na potencijal koji djeca imaju par je osnovao udrugu Hureka koja djeluje na području rane edukacije.

"Vođeni vlastitim iskustvom i iskustvom drugih roditelja, odlučili smo se boriti za budućnost sve djece u Hrvatskoj, kako djece s poteškoća tako i djece urednog razvoja", rekli su.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 15:31