SMRT POZNATOG CHEFA

DAVID SKOKO ZA JUTARNJI O ANTHONYJU BOURDAINU 'Jako sam ga cijenio... Njegova mračna strana? Kad imaš takav analitički um, ne možeš biti veseljak'

 
 Neja Markičević/Cropix / Jonathan Alcorn/Reuters

Poznati hrvatski kuhar David Skoko, koji je imao čast pripremati jela za Anthonyja Bourdaina kad je 2011. u Hrvatskoj sedam dana snimao epizodu popularne kulinarsko-putopisne emisije ‘No Reservations’, ostao je zatečen viješću o smrti putopisca i kuhara.

Skoko je odmah naglasio da se radi o osobi koju je posebno cijenio, ne samo zbog njegovog odnosa prema hrani, nego i prema ljudima i svemu onome što zapravo čini kulinarsku kulturu jedne zemlje.

‘Bourdaina sam izrazito cijenio posebno zbog stavova koje je imao prema hrani, ali i prema ljudima koji su povezani s hranom u zemljama koje je posjećivao. Jako cijenim što je u zadnje vrijeme radio, dobro je iskoristio svoju slavu za humanitarni rad i dobrobit ljudi. Zadnji put kad je Trump odlučio zatvoriti granice s Meksikom, on je namjerno otišao snimati iduću epizodu u Meksiko. Znao je kako im je teško, a kako su bitni i kako su vrijedni… Ta njegova socijalno politička sijest koja se provlačila kroz sve njegove emisije, prikaz gastronomije i hrane kroz filter ljudi koji je stvaraju… Jednostavno bi donio širu slike od hrane na tanjuru. Koristio je i povijesne činjenice da bi shvatio zašto se jede ili kako se priprema neka hrana, možda su ga više zanimali povijest i sve ostalo oko namirnica’, rekao je.

Nekadašnji voditelj kulinarskog showa ‘Jezikova juha’ dodao je da mu je posebno drago što je Bourdain u Hrvatskoj našao nešto što je prvi put probao:

‘Riblje iznutrice, to je prvi put kušao, to mu je bilo super. Predstavili smo mu zapravo naše viđenje hrane s maksimalno iskorištenim namirnicama.’

Bourdaina je u petak ujutro u hotelskoj sobi u Strasbourgu mrtvog pronašao prijatelj, a CNN je javio da se radi o samoubojstvu. Bourdain nikad nije skrivao da je sedamdesetih konzumirao apsolutno sve vrste droga koje su mu pale pod ruku. S kokainom i alkoholom se dulje vrijeme borio, a imao je i probleme s depresijom.

Mračnu stranu slavni kuhar nije lagano skrivao, a ona je, kaže i Skoko, jasno isplivala u njegovim knjigama. ‘On je bio svjestan svoje okoline. Kad imaš takav analitički um, ne možeš biti veseljak’, rekao je Skoko.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 19:15