TRIJUMF MATURANTA

'DOK SAM PJEVAO, MISLIO SAM NA SVOJU MAMU KOJA NIJE U HRVATSKOJ...' Mladić kojeg šaljemo na Eurosong otkrio nam je detalje iz svog privatnog života

 

- Prvu stepenicu smo svladali. A sada, na krilima ljubavi, letimo na Eurosong u Izrael po pobjedu. Vjerujem da u Tel Avivu s pjesmom ‘The Dream’ možemo osvojiti prvo mjesto. Imamo pravu pjesmu, moćnu baladu s univerzalnom porukom, sjajnog mladog izvođača čiji je vokal svjetsko čudo, efektan scenski nastup...

Imamo viziju o tome kako trebamo izgledati i zvučati na Eurosongu, a upravo ta vizija već je osvojila gledatelje i struku u Hrvatskoj, pokazavši nam da smo odabrali dobar put. Eurosong, unatoč mišljenju mnogih, odavno više nije samo pjesma, nego koncept. A mi taj koncept ove godine imamo - kazao je Jacques Houdek, autor pjesme “The Dream”, koja je u subotu premoćno pobijedila na Dori, natjecanju hrvatske pjesme predstavnice za pjesmu Eurovizije, koje se nakon osam godina vratilo u Opatiju.

Grč u želucu

S Jacquesom smo razgovarali dok je maramicom brisao znoj s čela. Cijeli nastup svog 18-godišnjeg učenika, srednjoškolca Roka Blaževića, zagrebački je glazbenik proživio krajnje emotivno. Dok je Roko na opatijskoj pozornici pjevao pjesmu što su je uz Jacquesa napisali Andrea Ćubrić i Charlie Mason (koji je eurovizijskoj publici najpoznatiji kao koautor pobjedničke pjesme “Rise Like A Phoenix” koju je 2014. godine otpjevala Conchita Wurst), Jacques je u backstageu prvo poskakivao, potom, zadovoljan izvedbom nadarenog splitskog maturanta, skakao, a nakon što je Roko na sceni otpjevao završni ton, njegov mentor je od sreće podignuo obje ruke u zrak i uzviknuo: “To!”.

No, sreća nije potrajala, jer je prema glasovima žirija u subotu navečer ubrzo povela Labinjonka Elis Lovrić (koja je svoju skladbu za Doru, pjesmu pod nazivom “All I really want” napisala nekoliko sati prije zaključenja HRT-ovog pozivnog natječaja).

Jacques je glasove žirija pratio, priznao nam je, s grčem u želucu, no odahnuo je kada je Roko maksimalni broj bodova žirija dobio iz Dubrovnika, Rijeke i Splita, pa je po bodovima struke mladić završio na prvom mjestu, ispred drugoplasirane Lorene Bućan i trećeplasirane Elis. Prema glasovima publike, Lorena Bućan (koja je na Dori nastupala s pjesmom Tončija, Vjekoslave i Ivana Huljića “Tower of Babylon”) bila je ukupno treća, dok je na drugo mjesto skočio Luka Nižetić sa skladbom “Brutalero”, koju su napisali Branimir i Mario Mihaljević. No, Roko je i prema publici bio najbolji, pa je Jacques napokon mogao odahnuti.

- Roko mi je donio moju prvu Doru. Da, prvu! Ja sam Hrvatsku na Eurosongu prije dvije godine predstavljao sa skladbom ‘My frend’, ali Doru tada nisam dobio, jer je nije ni bilo - istaknuo je Jacques, grleći mladog pjevača koji je na sceni nakon pobjede doslovno plakao od sreće.

Kreacija Hugo Bossa

- Hvala! Svima vam hvala! Hvala ti, Bože, hvala! Jacques, hvala! - uzbuđeno je ponavljao mladić, koji je od glave do pete bio odjeven u bijelo. Roku je odijelo za Doru kreirao Marco Falconi, senior head dizajner Hugo Bossa, koji je prije dvije godine za Eurosong osmislio i Jacquesovu kreaciju. Talijanski kreator osmislio je i krila, koja Roku, kaže, nije bilo teško tijekom nastupa nositi na leđima, jer je na pozornici “lebdio” nošen pjesmom. Sama krila osmišljena su u Italiji, prema talijanskom nacrtu napravljena su u Hrvatskoj, a bijelu jaknu, koju je Roko nosio, tjednima su čekali da dođe iz Londona.

Cijeli dojam očito je na kraju gledatelje i slušatelje u Hrvatskoj ostavio bez daha, a pobjednik je posebno zahvalio svom razredniku i svom razredu, jer su mu oni uz njegov glazbeni tim bili najveća podrška.

- Dok sam pjevao pjesmu ‘The Dream’, koju je Jacques napisao specijalno za mene, mislio sam i na svoju mamu, koja radi na Islandu - kaže Roko, pred kojim je odlazak na Eurosong, ali i srednjoškolska matura. Hoće li Roko zbog velikog starta svoje glazbene karijere sada imati problema sa školom?

- Sve se može kad se hoće. A ja vjerujem i želim. Jacques i ja sanjali smo ovu pobjedu, a sad sanjamo o pobjedi na Eurosongu. Osjećam se fantastično. Ovo je ostvarenje mojih snova i fantastičan početak karijere. Nisam mogao ni sanjati o boljem. Dat ćemo sve od sebe i nadam se da nećemo nikoga razočarati - govori mladić koji je još kao dijete iskazivao ljubav prema glazbi, a to svakako dolazi od toga što se njegova cijela obitelj na neki način bavi glazbom.

Susret s Houdekom

Pored pjevanja, Roko zna svirati klavir i orgulje, a jedno vrijeme bavio se i hip-hopom. Prije šest godina priključio se udruzi “Zlatni mikrofon Split” u kojoj je usavršavao svoje pjevanje. Sudjelovao je na brojnim festivalima kao što su Imagine Croatia festival, na kojem je izborio gostovanje na Imagine Belgium festivalu u Bruxellesu, dok je na međunarodnom festivalu Bled Golden Microphone u Sloveniji osvojio drugo mjesto s izvedbom pjesme “Caruso” Andree Bocellija.

Natjecao se u talent showovima Supertalent (2011. godine), RTL Zvijezdice (2016. godine) i Zvijezde (2018. godine) te Pinkove zvezdice u kojima je i pobijedio sredinom 2017. godine. Nakon te pobjede Roko je snimio i objavio svoju prvu pjesmu “Podsjećaš na ljubav”. U RTL-ovim Zvijezdama krajem prošle godine Roko je došao do drugog mjesta, i to pod mentorstvom Jacquesa Houdeka.

Dobitna kombinacija

- Roko me nadahnuo da napišem ‘The Dream’. Ja smatram, ja želim da svijet čuje njegov vokal! Ali, nije me osvojio samo pjevanjem. Roko je dijete, mladić koji sanja! A svi mi sanjamo o ljubavi, svi mi na kraju dana želimo voljeti i biti voljeni. Krila smo mu stavili jer pjeva poput anđela, pa nije čudo da sam pjesmu za takvog izvanserijskog pjevača i mladog čovjeka napisao razmjerno brzo. Malo sam se mučio s refrenom, a onda sam shvatio da mi je refren cijelo vrijeme bio tu, pred nosom - otkriva nam Jacques, pjevušeći A frazu skladbe čiju je atmosferu, otkriva, “vidio” dok je upisivao završnu notu.

- Da, odmah sam vidio Roka onako sitnog na velikoj pozornici, kako dolazi sav u bijelom i pušta svoj predivni glas - nadahnuto govori Jacques, koji nam je povjerio da se Rokov nastup na Eurosongu neće previše razlikovati od onog na Dori.

- Dobitnu kombinaciju imamo, pred nama je sada samo fino ‘brušenje’. Imamo i hrvatsku verziju pjesme ‘The Dream’. Zove se ‘Heroj’, a moći ćete je čuti, mislim, već danas - poručuje Jacques.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 08:48