ISTANBULSKA KONVENCIJA

DOMAĆE TRENDSETERICE ZGROŽENE NAKON PROSVJEDA NA SPLITSKOJ RIVI 'Ne razumijem da žena ide protiv žene. Zgrožena sam, bojim ih se'

 
 Vojko Basic / CROPIX

Brojne javne osobe u Hrvatskoj podržale su ratifikaciju Istanbulske konvencije, a među njima i Iva Radić, vlasnica portala Journal.hr, bivša manekenka i majka troje djece.

Nakon jučerašnjeg prosvjeda na splitskoj rivi protiv Istanbulske konvencije, opet je osjetila potrebu da se oglasi o toj temi. Na Instagramu je objavila fotografiju bijelih lampiona puštenih u more sa splitske Matejuške, sa svojevrsnog kontraprosvjeda. Tim činom željelo se upozoriti na 100 žena ubijenih koje su ubili njihovi muževi, partneri ili drugi članovi obitelji.

Svojom je objavom izazvala lavinu reakcija i odobravanje.

'Kad bi bilo više njih kao ti', napisala je jedna njezina pratiteljica, a Iva joj je odgovorila sljedećim riječima:

- Draga, gledam jutros izjave pojedinaca, zgrožena sam. To sad više nema veze sa Istanbulskom, bojim ih se.

Nadovezala se i Suzy Josipović, vlasnica modne agencija i autorice popularne kuharice.

#zaistanbulsku _____________________________________________________________ “Ovim se Zakonom osigurava zaštita i promicanje jednakosti kao najviše vrednote ustavnog poretka Republike Hrvatske, stvaraju se pretpostavke za ostvarivanje jednakih mogućnosti i uređuje zaštita od diskriminacije na osnovi rase ili etničke pripadnosti ili boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, članstva u sindikatu, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog naslijeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije...” Konvencija Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji ...

Objavu dijeli I V A • R A D I Ć (@iva___radic)

- 21. stoljeće. Ne mogu shvatiti da postoje oni koji nas vuku u devetnaesto, osamnaesto, a pogotovo ne razumijem da žena ide protiv žene, to nikako ne mogu shvatiti... ponekad mi se čini da živim u nekom paralelnom svijetu, napisala je.

Naša popularna manekenka i dekoratkerka filmskih setova Anita Dujić koja je na privremenom radu u Londonu napisala je kako nakon nedavnih događaja ozbiljno razmišolja o tome da se ne vrati. Iva joj je kratko poručila: 'Ne vraćaj se'.

Potom je vlasnica Journala potanko iznijela svoje mišljenje o ovoj temi, kao odgovor Suzy Josipović.

- Draga moja, od primitivaca koje nam je TV izvukao kao One koje se pozivaju da su ugroženi poradi homoseksualaca i nas koji ne mislimo kao oni, nisam drugo niti očekivala, ali što ćemo sa ženama koje se pozivaju da su “cosmopolite” koje ti i ja znamo, koje zajedno sa svojim muževima “hodočaste“ po tim skupovima po Zagrebu, skrivaju se iza vjere i ljubavi Božje, pružaju ruke uz #mir s vama? Pritom sa onima od kojih su kao ugroženi lažno grade odnose, dvolično su građani cijeloga svijeta! A nisu zaštitile različitost... Eto njih pozivam da javno kažu u kojoj su mjeri ugroženi i od čega? Da li su tih 100 lampiona pušteni u spomen na žene kojih više nema među nama, ili je to više radi dekoracije uz prosvjed na Splitskoj rivi!? Možda su zaslužile? Možda su izazvale svog partnera? Možda? Te žrtve ne postoje...? Bolje je u to vjerovati. Jer naravno... za sve postoji objašnjenje i opravdanje... ona je to zaslužila... žena protiv žene.. strahota, emotivno je napisala Iva Radić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 08:57