GRUPA GODINE

DRAŽEN ŽERIĆ ŽERA 'Iz iskustva dobro znam da je nada varljiva'

Crvena jabuka, jedan od najvećih regionalnih bendova, upravo promovira album “Nocturno”, a eterom odjekuju pjesme “Grade moj”, “Čuj to” i ‘Berlin”
 Dorian Horvat / CROPIX

Jedan od najvećih regionalnih pop-rock bendova, Crvena jabuka, upravo je objavio album “Nocturno”, koji uz vrhunsku produkciju nudi moderan zvuk i čvrste gitarske rifove začinjene prepoznatljivim vokalom Dražena Žerića Žere. Balade tog benda publiku ne ostavljaju ravnodušnim, a radijskim eterom posljednjih tjedana odjekuju singlovi - “Grade moj”, “Čuj to” i “Berlin”.

Malo nade

Sve to, naravno, prepoznali su i članovi žirija nagrade Zlatni Studio, pa su glazbenici iz Crvene jabuke nominirani u kategoriji za najbolju grupu godine. No, Žera je uvjeren da nagrada na kraju ipak neće doći u njihove ruke.

- Nominacija nam znači mnogo, kao i svim normalnim ljudima. Drago mi je što smo nominirani, ali iskustvo mi govori da se ne treba previše nadati priznanju nakon trideset i pet godina rada. Činjenica je da smo tijekom protekla tri i pol desetljeća rijetko bili nominirani za bilo koju nagradu, pa nas je ova nominacija poprilično iznenadila. Zahvaljujemo na nominaciji, od srca - govori lider Crvene jabuke, grupe kojoj su konkurenti za nagradu Detour, Psihomodo Pop, Zaprešić Boys i Pravila igre. Kako će glazbenici iz Crvene jabuke proslaviti nagradu ako je ipak osvoje?

- Pošto znam da nećemo dobiti nagradu, nećemo ni pripremati proslavu - ne da se Žera.

- Ali tko god dobije Zlatni Studio, veselit ću se s njim. Sarajlija sam, veseli me bilo čiji uspjeh, priznanje ili nagrada - tvrdoglavo nastavlja Žera, čiju publiku pozivamo da ga razuvjeri na najbolji mogući način, svojim glasovima za Crvenu jabuku, grupu iza koje je godina koja je bila u znaku velikih uspjeha.

- Godina 2018. bila je u znaku uspješnih koncerata. Svirali smo na svim kontinentima osim Afrike i Azije, a svirat ćemo i na oproštaju od 2018. godine pa ćemo Novu godinu dočekati na Forumu u Puli. Ovu, 2018. godinu pamtit ćemo i po tome jer smo uspjeli završiti naš novi album ‘Nocturno’ - kaže Žera.

OVDJE MOŽETE DATI SVOJ GLAS ZA ZLATNI STUDIO 2019

Romantična duša

“Nocturno” je njihov dvadeseti album, s petnaest novih pjesama, a naslovna “Nocturno” kojom počinje i završava album snimljena je u dvije verzije, akustičnoj i električnoj. Svojim baladama poput naslovne pjesme, kao i skladbama “Pjesma o tebi” i “Još ljubav postoji” bend ni ovaj put neće iznevjeriti romantične duše, a u pjesmama “Grade moj” i “Wilsonovo” Crvena jabuka ponovo nas vodi kroz sarajevske ulice.

- Na našim koncertima uvijek je puno ljubavi u zraku, puno pjevanja, jako puno mladosti, puno novih ljudi... Ukratko: cijeli svijet u jednoj kolijevci. Što se novog albuma tiče, mislim da je njime Crvena jabuka pokazala da je to zreo, iskusan bend. Ostali smo u prepoznatljivom pop-rock izričaju, bez utjecaja trendova. Ali, za utjecajima se nikad nismo povodili, uvijek smo bili i ostali svoji. Pjesme koje su na albumu prije svega su iskrene, opisuju život normalnog čovjeka, bez mistike, bez foliranja - kaže Žera iza čijeg je benda u 2018. godini i sedma turneja po Australiji.

- Bilo je super! Uvijek nešto novo otkriješ, a atmosfera je na nastupima bila sjajna. Jedino nas je ubilo, ali baš ubilo, dugo putovanje do tamo. To stvarno nije bilo humano! Ali, dobra ekipa i topla atmosfera na koncertima u Australiji sve su te muke otjerali i jedva čekam sljedeće putovanje - govori glazbenik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 23:09