ROBOT NA POZORNICI

DUBIOZA KOLEKTIV PRVI BEND U REGIJI KOJI ĆE NASTUPATI S ROBOTOM Ja sam Robby Megabyte. Sastavili su me studenti, a Dubioza me zaposlila

 
 Sulejman Omerbašić

Dubioza kolektiv nedavno je postala prvi regionalni bend koji je u svojem singlu ugostio robota. Pjesmu “Take My Job Away” otpjevali su u duetu s Robbyjem Megabyteom.

Nije to bio marketinški trik, a nipošto ni izolirana suradnja; dapače, robot je dizajniran primarno s naumom da postane punopravni član benda. Tako će se ubuduće Dubioza, bend poznat po zaraznim ritmovima, pri produkciji, nastupima i na turnejama uz svoj trud i talent oslanjati i na umjetnu inteligenciju.

Iz Dubioze kažu da su robota napravili “uz pomoć dva posljednja studenta elektrotehnike koji nisu emigrirali u Njemačku”, no istina je da je njihovog Robbyja izradilo osam studenata Elektrotehničkog fakulteta u Sarajevu, okupljenih oko Kluba ugradbenih sistema.

- Klub imamo od 2016. i u njemu smo uvijek radili na raznim projektima. Jednog nas je dana pozvao dekan i rekao da Dubioza kolektiv želi da im izradimo robota. Na početku nam je sve bilo strano, no kad smo sjeli na dogovor s članovima benda, vrlo smo brzo shvatili što oni žele i krenuli na posao - priča nam Almir Bešić, koji je uz još sedam svojih kolega - Aminom Tihak, Aldinom Bundavicom, Adnanom Arnautovićem, Abdulahom Jamakom, Nerminom Čovićem, Mugdimom Đulimanom i Edinom Omerovićem - radio na projektu.

Sulejman Omerbašić
Na robotu su radili studenti Almir Bešić, Amin Tihak, Aldin Bundavica, Adnan Arnautović, Abdulah Jamak, Nermin Čović, Mugdim Đuliman i Edin Omerović

Langevinovo čedo

Oni su zapravo preuzeli već postojeći robotski projekt koji je napravio francuski kipar Gael Langevin, no u određenoj su ga mjeri modificirali kako bi robot imao točno onakve performanse kakve su zamislili.

- Počeli smo ga raditi krajem 2017. godine. Trebalo je 3D printerom napraviti dijelove, sastaviti i spojiti elektroniku tako da sve skupa bude funkcionalno. Pola godine smo samo printali dijelove, na dva 3D printera izradili smo oko 200 dijelova - priča nam Almir, dodajući da im je trebalo oko godinu dana da u potpunosti slože robota, a još su ga neko vrijeme nakon toga i testirali. Bilo je tu, kaže, metode pokušaja i pogrešaka, no vrlo su to uspješno odradili.

- Trebalo nam je neko vrijeme da shvatimo kako sve funkcionira, koje je filamente najbolje koristiti, u kojoj boji... Radili smo neke greške, a znalo nam se dogoditi i da nestane filamenta, pa smo morali čekati dulje razdoblje da bude dostavljen. Istodobno smo svi pohađali predavanja, seminare, pisali završne radove i ostalo, tako da nam ovo nije bila primarna okupacija. Isto tako, naš je fah više elektronika nego strojarstvo, ali smo puno toga naučili - kaže nam ovaj mladi elektrotehničar.

Lako je zaključiti da im je elektronički dio montiranja robota bio puno lakši. - Sastavili smo pločicu koja je nervo board, odnosno mozak robota. Ona kontrolira 29 servo motora koji se kreću na našu komandu. Robot je imao program koji omogućava artikuliranje pokreta, odnosno ples, no mi smo taj program značajno modificirali. U početku je bio prilično jednostavan, a mi smo programirali da dođe do intuitivnijih pokreta. Napravili smo da se nekoliko više-manje kompliciranih pokreta spoji u niz pa da to izgleda kao pravi ples - objašnjava Almir i dodaje da robot te svoje pokrete i pamti.

Sulejman Omerbašić

Iluzija govora

Među ostalim robotovim mogućnostima je i pomicanje usta, koje je usklađeno sa zvukom, pa izgleda kao da pjeva. - Zvuk dolazi iz zvučnika povezanog s kompjuterom i programom koji generira zvuk. Vrlo jednostavnim premještanjem tog zvučnika u robotova usta mogli bismo postići to da dobijemo iluziju stvarnoga govora - kaže nam Almir. Spot se snimao u travnju prošle godine, a on i kolege su bili prisutni na setu kako bi sve prošlo po planu. - Odličan je osjećaj vidjeti plodove svojega rada. Bili smo fascinirani produkcijom, time kako robot izgleda u spotu. Trenutno je on kod nas na remontu. Planiramo ga i dalje razvijati, a već se počeo i osamostaljivati. Dubioza ga planira voditi na turneje. Žele mu napraviti i pasoš, a mi se nadamo da će im ta birokratska borba uspjeti - zaključuje Almir.

A borbu za pasoš za njihovog Robbyja potvrđuju nam i sami članovi benda u šaljivom tonu. - Jedna od osnovnih funkcija koje smo mu isprogramirali je putovanje po turnejama - kaže nam Brano Jakubović, inače DJ u Dubioza kolektivu, pa nastavlja: - Na probleme smo naišli kad smo se uhvatili u koštac s legislativom BiH, koja ne prepoznaje robote kao individualce, već samo kao tehnološka pomagala. Mi smo stvorili prvog nezavisnog humanoidnog robota koji nije pomagalo.

kadar iz spota Dubioza Kolektiv

Trenutno tražimo način kako da robotu osiguramo pasoš. Da bi ga dobio, mora imati državljanstvo, a da bi dobio državljanstvo, mora se definirati kojem konstitutivnom narodu pripada. Budući da se robot nije izjasnio ni kao Bošnjak ni kao Srbin, a ni kao Hrvat, ispada da pripada redu ‘ostalih’ naroda, koji su ionako nedefinirana kategorija u BiH. Ovim putem apeliramo na ambasade svih zemalja na svijetu da nam se jave ako bi možda bili zainteresirani da daju državljanstvo Robby Megabyteu. Zbog svih problema s administracijom BiH, robot Robbye Megabyte je najavio osnivanje Robotske Demokratske Stranke - kaže.

Pojašnjava nam Brano još nešto o tome kako se Robby uklopio u njihovu glazbenu viziju. - Robotov glas je dizajniran uz pomoć četiri različita vocodera i digitalnog simulatora ljudskog glasa. Trenutno radimo na tome da robotov glas pošaljemo kroz posebno dizajniran plug-in koji bi internetom bio spojen na Google maps i Google translate. Tako bi robot automatski imao mogućnost da govori sve jezike svijeta u odnosu na to gdje se nalazi - govori Brano.

kadar iz spota Dubioza Kolektiv

Radi burek

Ali ne samo na turneji, nego i u kuhinji ili “kafani”. - Osim umjetničkih algoritama koje smo mu isprogramirali, a uz pomoć kojih robot može pjevati, plesati i glumiti, ugradili smo mu i neku vrstu programa za socijalne aktivnosti. Robot može uspješno sam napraviti sarmu, jufke za burek razvlači milimikronskom preciznošću, a posebno smo dizajnirali i algoritam za kafansku interakciju. U međuvremenu smo uočili i neke anomalije u njegovu ponašanju u odnosu na komande koje smo mu isprogramirali.

Eksperimentirali smo s podmazivanjem servo motora koji pokreću sve mehaničke dijelove robota. Kad smo umjesto motornog ulja upotrijebili ulje kanabisa, robotova motorika i kretnje bile su u određenoj mjeri drugačije i odstupale su od onoga što je isprogramirano. Kad smo robotove mikroprocesore izložili alkoholnim isparenjima, primijetili smo da se sam spaja na internet i nekontrolirano šalje poruke na različite dating siteove - kaže nam Brano.

Objašnjava nam da bi članovi Dubioze možda u bend umjesto Robbyja bili prihvatili i nekog pravog glazbenika, no problem im je stvorio već spomenuti odljev mozgova, koji im je česta tema.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 15:02