USPJEŠNA PAŽANKA

FOTO: MOŽDA I NAJLJEPŠA NAŠA MANEKENKA NOSI ODJEĆU SLAVNOGA SVJETSKOGA DIZAJNERA Hrvatica među Armanijevim muzama

Midikennov model kojeg smo viđali na naslovnicama Marie Clairea, osvanuo je u novom editorijalu magazina Red, i to u glavnoj ulozi, noseći odjeću slavnoga svjetskoga dizajnera
 Jure Miskovic / HANZA MEDIA

Lijepa Helena obnovila je vezu s Redom. Tako glasi nova vijest iz modnog svijeta, vezana uz Midikennov model Helenu Šopar koja je osvanula u editorijalu poznatog magazina Red, i to u glavnoj ulozi, noseći odjeću slavnoga svjetskoga dizajnera Giorgia Armanija. Naočita brineta taj je editorijal snimila na poziv glavne urednice Reda, Sarah Bailey, koja slavi 20. godišnjicu rada te je za tu priliku izabrala 20 modela s kojima joj je u dugoj karijeri bilo najdraže raditi.

- Za Red magazine sam snimala dva dana u Londonu. Prvi dan smo radili editorijal koji je snimao Brian Daly, dok sam drugi dan snimala s Jontyjem Daviesom. Izuzetna mi je čast što me je glavna urednica, u povodu proslave svoje 20. godišnjice rada, odabrala među svojih 20 modela s kojima joj je bilo najljepše raditi - kaže Helena koja se sjajno snašla u Londonu u koji se doselila prije dvije godine kako bi mogla uživati u društvu svog dečka, menadžera Vjeke Zadre, s kojim je u višegodišnjoj sretnoj ljubavnoj vezi.

Ima li Helena, koja je poznata kao marljiva djevojka i radoholičarka, uopće vremena za izlaske i koja su joj najdraža mjesta u Londonu?

- Ako nisam na nekom snimanju, obično odrađujem castinge ili se bavim mojom SOPAR kolekcijom. Večernje izlaske Vjeki i meni je najdraže provesti u kinu, pogledati show na West Endu ili otići na večeru u Soho House. Najdraža mjesta u Londonu su mi slastičarnica Amorino na Kings Roadu, Farmers Market subotom na Pimlico Roadu, a subotom volim otići na doručak u Dayles Ford, što se već pretvorilo u svojevrsni ritual - govori 31-godišnjakinja koja zavidnu liniju zahvaljuje genima, prvenstveno svoje tete Sineve i bake Mire.

Novalja, 110811.
Nasa najuspjesnija manekenka Helena Sopar vec je neko vrijeme priznato ime u svijetu vrhunske mode. Trenutno odmara u rodnoj Novalji na Pagu.
Foto: Jure Miskovic / CROPIX
Jure Miskovic / HANZA MEDIA

Tvrdi da sve jede

- Sestra Tamara i ja imamo sreće da možemo jesti bilo što i da nam se ništa ne prima - ističe Helena koja se, zapravo, u svijetu mode našla slučajno.

Rođena je 28. siječnja 1986. godine. Odrasla je u Novalji na otoku Pagu. Još kao djevojčica maštala je o tome kako će postati glumica i odseliti se u New York. Kao veliki modni potencijal otkrivena je u zagrebačkom McDonald’su, i to kad je imala nepunih 15 godina.

- Zaustavila me Ana Atelj, scout i bivši model agentice Ane Gojanović, u McDonald’su u zagrebačkoj Jurišićevoj. Tako je sve počelo, ali kako su se moji roditelji protivili da se počnem baviti modom prije negoli završim srednju školu, čekala sam do završetka gimnazije kako bih ostvarila svoje snove. Nakon završetka zagrebačke Pete gimnazije i upisa na Prirodoslovno-matematički fakultet, otišla sam u New York na tri mjeseca i tamo ostala deset godina - kroz smijeh kaže Helena koja je odmah zabljesnula u modnom svijetu.

Radila je s fotografima kao što su Patrick Demarchelier, Steven Klein, Oliviero Toscani, Daniel Jackson, Nagi, Liz Collins, Jonty Davies... Radila je svjetske beauty kampanje za Bobby Brown, Clarins, La Roche Posay, Yves Rocher, Avon, Aveeno... Snimala je kampanje za DKNY donje rublje, Triumph, Exte, Mariella Burani, Minelli, Aigner, Lucky Brand, Anthropologie, Redken, Cambio, Olivier Strelli, Natori, Perrier, Guilty Brotherhood, Macy’s, Born, Marks & Spencer’s, Old Navy...

Novalja, 110811.
Nasa najuspjesnija manekenka Helena Sopar vec je neko vrijeme priznato ime u svijetu vrhunske mode. Trenutno odmara u rodnoj Novalji na Pagu.
Foto: Jure Miskovic / CROPIX
Jure Miskovic / HANZA MEDIA

Marie Claire

Tri puta osvanula je na naslovnici francuskog časopisa Marie Claire, iza nje su editorijali za talijanski, indijski, španjolski i latinoamerički Vogue, američki i australski Marie Claire, talijanski i britanski Elle, Flair, L’officiel, V Magazine, D Magazine, ID Magazine, Votre Beaute, Amica, Harpes Bazaar, Glamour, Blackbook Magazin, Red Magazine... Ima li uzore u svom poslu?

- Cindy Crawford mi je odmalena manekenski uzor. Ima veliku, dugotrajnu karijeru koju je predano i marljivo odradila - kaže Helena koja, premda je prešla tridesetu, djeluje iznimno mladoliko, kao da ima dvadesetak godina. U čemu je tajna?

- Hvala na komplimentu. Nisam sigurna da je točno tako, ali živim uredan i aktivan život. Moj jedini porok je čokolada - priznaje uspješna mlada žena iza koje je suradnja s najpoznatijim svjetskim modnim imenima.

Koje joj je snimanje dosad bilo najneobičnije?

Novalja, 241210.
Helena Sopar, manekenka iz Novalje vec cetiri godine je stanovnica New Yorka, gdje svojim egzoticnim izgledom bez problema dobiva nove poslove, medju posljednjima je kampanja za H&M, a odnedavno se probija u u glumackom svijetu. 
Foto: Jure Miskovic / CROPIX
Jure Miskovic / HANZA MEDIA

Modna linija

- Bilo je toga... Od snimanja ljetne kolekcije na minus 20 stupnjeva na Sjevernom polu do snimanja zimskih kaputa na 50 stupnjeva u Dolini smrti, a tu su i kampanje za kupaće kostime koje sam snimala mokre kose na vrhu nebodera u New Yorku na minus 15 stupnjeva Celzijevih - prisjeća se Helena.

S dvije godine mlađom sestrom Tamarom pokrenula je modnu liniju SOPAR koja je ostavila zapažen trag i o kojoj su pisali priznati svjetski magazini. Je li točno da su složne sestre pune četiri godine kreirale i svoju ljubav prema dizajnu čuvale samo za sebe?

- Istina je da već dugi niz godina dizajniramo same za sebe. Odlučile smo krenuti u nešto više jer su nas na tom putu ohrabrili moji kolege i brojni prijatelji. Uz to, napravile smo to u trenutku kad smo osjetile da možemo odvojiti dovoljno vremena da se ozbiljno posvetimo razvoju brenda - objašnjava manekenka čiji je modni brend inspiriran kombinacijom njezina i sestrina stila.

- Iako nas dvije imamo potpuno modne različite stilove, ova naša kombinacija se očito svidjela klijenticama. Inspiraciju crpimo sa svih strana, iz svakodnevnog života, sa snimanja, iz naše tradicije, rodnog Paga, naših najdražih dizajnera... Inspiracija nas tjera na rad te istinski uživamo stvarajući nove kolekcije - govori Helena koja je zahvaljujući svom poslu imala priliku proputovati dobar dio svijeta.

Novalja, 241210.
Helena Sopar, manekenka iz Novalje vec cetiri godine je stanovnica New Yorka, gdje svojim egzoticnim izgledom bez problema dobiva nove poslove, medju posljednjima je kampanja za H&M, a odnedavno se probija u u glumackom svijetu. 
Foto: Jure Miskovic / CROPIX
Jure Miskovic / HANZA MEDIA

Otočić na Bahamima

Gdje joj se najviše svidjelo?

- Mali otočić Harbour Island na Bahamima oborio me s nogu! Prijevozno sredstvo im je golf-auto, plaža koja se prostire duž cijelog otoka je ružičasto-zlatna, lokalni stanovnici su nevjerojatno ljubazni, nema gužve... Pravi mali raj na zemlji! - opisuje Helena koja je uz sve svoje uspjehe imala priliku ostvariti i djevojački san, i to tri puta. Prije šest godina počela se, naime, baviti i glumom. Pojavila se u filmu u kojemu je glumio Brian Geraghty, nominiran za Oscara za ulogu u filmu “Hurtlocker”, a bio je, uz Denzela Washingtona, “kopilot” u filmu “Flight”. Helenin drugi film “In Between Engagements” snimljen je 2014. godine u Chicagu, u režiji hrvatskog redatelja Dominika Sedlara, s legendarnim Armandom Assanteom u glavnoj ulozi.

- Prije toga sam u New Yorku završila tri tečaja u Schreiberovoj glumačkoj školi, a snimila sam i dva kratka i jedan dugometražni film. Međutim, trenutačno uz manekenstvo i vođenje SOPAR linije nemam previše vremena da se posvetim glumi, što nipošto ne znači da ću je potpuno zapostaviti - kaže Helena Šopar.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 18:38