SREĆA U 'PRODUŽECIMA'

FOTO: NAJLJEPŠI DANI U ŽIVOTU DALIBORA MATANIĆA Amerikanci rade remake njegove serije koja je osvojila gledatelje: 'Navodno je zainteresiran Clooney'

S Daliborom Matanićem, međunarodno priznatim redateljem serija i filmova i ocem dvoje djece, razgovarali smo u jeku pregovora producenata za američki remake serije “Novine” te priprema za njegov novi hrvatski film. Do grla u poslu i privatnim obvezama, jedva je našao vremena za razgovor.

Snimanje druge sezone serije “Novine” odgođeno je za kraj godine. Koji su točno razlozi?

- Na HTV-u je u posljednje vrijeme bilo dosta promjena i pretumbacija, mirno smo čekali da se omogući budžet druge sezone i odgovorni ljudi HTV-a su se pritom jasno izrazili da su im Novine 2 kreativni prioritet tako da krećemo odmah iza Nove godine u snimanje.

Što ćemo gledati u novoj sezoni?

- Težište se prebacuje na političko djelovanje, nemilosrdnu političku kampanju uoči predsjedničkih izbora i sve prljave igre koje krase backstage ne samo hrvatske, nego i globalne političke scene. Mogu reći da poniremo dublje u intimu i mrak poznatih karaktera u njihovoj bitki ne bi li se izborili za istinu na terenu koji ju je itekako spreman zataškati.

Koja će se nova glumačka lica pojaviti?

- Upravo radimo na finaliziranju castinga, mogu reći samo da ulaze neka sjajna glumačka imena uz već postojeći provjereni cast, uglavnom pričamo o hrvatskim glumcima, eventualno neko regionalno ime.

Gdje je sve dosad serija plasirana u inozemstvo?

- Cijela priča s “Novinama” je, mogu slobodno reći, najjača što ju je HTV imao u svojoj povijesti, broj zemalja se stalno povećava, a već sad je iznos od prodaje premašio budžet druge sezone, tako da možemo reći da smo vrlo isplativ proizvod...

U kojoj je fazi realizacija američkog remakea scenarija?

- Distributeri su u američkim studijima pokrenuli proces remakea, sad je u pregovorima tko bi mogao raditi, zainteresiran je navodno kao producent i glumac George Clooney, a kad će se raditi, na njima je.

U Vodnjanu je na Halloween premijera vašeg novog filma “Egzorcizam” koji ide u kina u studenome. Sve je počelo od istoimene predstave u pulskom HNK, no zašto vas je tema toliko zainteresirala da ste se odlučili i na film?

- Vrlo mi je intrigantna ideja da se u borbi protiv modernog zla, dva vječna “neprijatelja” - religija i ateizam - trebaju u stvari udružiti. Mislim da je zbog te ideje vodilje publika tako dobro i reagirala na predstavu, jer istovremeno kritiziramo i Crkvu i ateizam u njihovim negativnostima i tražimo put ne bismo li bili bolji. Pojam zla, sotonskog sve je prisutniji u modernoj civilizaciji, bilo da gledate s pozicije vjernika ili ateista i sam čin pročišćavanja je neophodnost svakog pojedinca ne bi li se zaustavilo propadanje našeg planeta...

U jednom trenutku postaje nebitno u što vjerujete, bitno je da djelujete na ovaj svijet čistim principima i to je glavno oruđe u borbi protiv lošega. Paralelno s radom na predstavi upustili smo se u totalnu avanturu, snimanje no budget filma ne bismo li s oba medija obuhvatili ovu temu o kojoj se ne priča puno, ali svi su dobro svjesni da je itekako prisutna oko nas...

Radio sam nekoliko filmova koji su bili gerila (“Fine mrtve djevojke”, “Ćaća”), ali ovo je bila, blago rečeno, hipergerila i kako to obično biva, kad imate autore i suradnike koji grizu, uspijete realizirati projekt koji se mnogima na početku čini nezamislivim. Film traje 80 minuta i premijerno ga na Halloween prikazujemo u Vodnjanu, gdje je film i sniman, i tu otvaramo na jedan dan za javnost kino koje ne radi više od 40 godina, a 9. studenoga krećemo u sva hrvatska kina.

Ovo ljeto u Puli je bila posebna projekcija filma, a lani ste u vrijeme pulskog filmskog festivala bili zaokupirani serijom “Novine”. Kako se osjećate dok drugi dobivaju Zlatne arene, a vi samo gledate? Ili ste zadovoljni koliko ih dosad imate?

- Vrlo sam zadovoljan svojim brojem nagrada, i to ne samo ovih lokalnih, već onih puno važnijih internacionalnih, ali ne radi se umjetnost radi nagrada. Neka je filmova, neka je Zlatnih arena, znate već onu moju devizu: moraš voljeti tuđe filmove da bi se uopće mogao baviti filmom. Mi smo ove godine na Puli imali work in progress projekciju - pola “Egzorcizma” i jednu od najposjećenijih projekcija na festivalu i to je svima nama koji smo danima snimali po podrumima i mraku - najveća nagrada.

Moram primijetiti, a nimalo nisam usamljen u tome, da ovogodišnje izdanje festivala nije bilo na razini prethodnih. Bilo je niz propusta i začudnih odluka, odustalo se od internacionalnog sastava žirija što je imperativ, ponovno su festival zaobišli relevantni gosti iz svjetskog filma, raspored prikazanih filmova je vrlo upitan, što je maknulo inače divnu pulsku publiku od Arene itd. Na svima nama koji se bave filmom je da pomognu festivalu ne bi li iduće godine bio bolji.

Biste li iz ovogodišnje produkcije izdvojili film nekoga od kolega i zašto?

- Nisam gledao mnogo filmova, a od onih koje jesam dobro mi je legao Schmidtov “Agape”, jedan mali, lijepi ljubavni film, posebno mi se sviđa kako Branko i snimatelj Ruljančić “jazziraju” s kamerom i kadrovima kao redatelj i snimatelj u filmu.

U braku ste s glumicom Helenom Minić, imate kćer Lolu kojoj su dvije godine, a ovo ljeto rodio vam se i sin Max. Imate cannesku nagradu za “Zvizdana”, nekoliko Zlatnih arena... Glavni lik iz TV serije “Grlom u jagode” rekao bih “da ste konačno postali čovek”…

- Šalim se da sam svoju esencijalnu sreću ostvario u produžecima, ali to je vjerojatno još jedan motivator svima da se nikada ne prestanu nadati i vjerovati...

Kakve su vaše obaveze oko mlađeg i starijeg djeteta?

- Helena je predivna glumica koja je puno toga pokazala u glumi i sad je vrijeme da ona radi tako da preuzimam što je moguće više obveza, ali i kad oboje opalimo po gasu, bitno je samo sve dogovoriti i organizirati na vrijeme.

Imate li osjećaj da će muško dijete usporiti vaše ‘odrastanje’?

- Vjerujem da ne postoji osoba koju djeca nisu pomladila. To je najveći dar što nam se može dogoditi u životu i podsjeća nas da uživamo u svakoj sekundi. Pa makar bili najneozbiljniji na svijetu...

Imaju li imena djece inspiraciju u filmskim naslovima?

- Mislite “Run Lola Run”, “Mad Max”? Zvuči dobro, ali ipak je bilo instinktivno, htjeli smo imena koja su slavlje života i veselja. Uostalom, kao i pravi filmovi.

Koje “male” poslove imate, spotove, reklame, TV emisije i slično?

- Reklame, pisanje, analize, organiziranje premijera, ponovno pisanje itd. U našem poslu nikad nema stanke. Iako moram priznati da me sve više privlači to pecanje...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 09:54