MLADEN BODALEC

FRONTMEN PRLJAVOG KAZALIŠTA O KONCERTU POVODOM VELIKOG JUBILEJA 'Nastupamo na stadionu u Kranjčevićevoj, Maksimir nas je ‘93. odbio'

 
 Darko Tomaš / CROPIX

Velikim koncertom na stadionu u Kranjčevićevoj 31. svibnja Prljavo kazalište proslavit će 40 uspješnih rockerskih godina. Bit će to završetak obljetničke turneje za bend koji je niknuo u radničkoj Dubravi, snimio 14 studijskih albuma, osam koncertnih i 10-ak kompilacijskih izdanja. Prljavo kazalište postalo je za ta četiri desetljeća prava institucija, posebno kada je u pitanju Zagreb, pa nije ni neobično što će svoj “grande finale” imati upravo na Dan grada.

Bend se nedavno vratio s turneje u Australiji, kroz tjedan dana kreću na svoju desetu američku turneju, a u međuvremenu dok se smiruje “jet lag” te sliježu dojmovi s putovanja, započeli su i s pripremama za Kranjčevićevu.

- Veliki je to izazov, 40 godina Prljavog kazališta, svi smo vrlo uzbuđeni i u dobrom raspoloženju. Projekt je to koji zahtjeva stvarno puno organizacije, treba riješiti puno stvari, a mi smo počeli osmišljavati kako prilagoditi naš repertoar jednom velikom obljetničkom nastupu.

Njihova mjesta

Imat ćemo dvije pozornice. Koncert će krenuti s manjeg “stagea” i u tih prvih 15-ak minuta prisjetit ćemo se te prve faze grupe, kada je sve i počelo, te davne ‘77., ‘78. Bit će to u svakom slučaju retrospektiva svega onog što je bend radio kroz ovih 40 godina, a neke pjesme ćemo prvi put izvesti u ovom sastavu - najavljuje Mladen Bodalec.

Član Prljavog kazališta koji je 1985. zamijenio Davorina Bogovića, posebno je uzbuđen što će grupa proslaviti svoj rođendan upravo u Kranjčevićevoj, na mjestu na kojem je zadnji put bio 1983. na koncertu velikih Dire Straitsa. Od tada, uz pokoju iznimku na tom stadionu, premda se nalazi u središtu Zagreba, koncerata praktički i nije bilo. Bit će vjerojatno to i zadnji nastup na tom mjestu, ako ništa drugo na starom stadionu, jer glasine kolaju od renovacije do potpunog rušenja tog mjesta. Prljavci su inače uvijek preferirali mjesta koja nisu standardno koncertna, poput svojedobno Dolca ili nastupa ispred Zagrebačke katedrale. Zašto sad Kranjčevićeva?

- Pretpostavljam da dobar dio razloga leži u tome da kada smo 1993. htjeli nastupiti u Maksimiru na Dinamovom stadionu nismo prošli. Nakon toga se više nismo ni zamarali, ali od tada počeli smo razmišljati o drugom stadionu, onom u Kranjčevićevoj. Tako da mislim da je to razlog zašto je sada upravo Kranjčevićeva u pitanju - objašnjava Bodalec.

Karte idu odlično, a dok se kockice polako slažu za zagrebački nastup, pjevač Prljavaca još je pod dojmom australske avanture. Ništa neobično, jer ipak tamo nisu nastupali 20-ak godina.

Plus 37

- Nastupili smo u pet gradova, s tim da smo odradili dva koncerta u Melbourneu. Posjet je bio odličan, bila su to izvanredna rockerska mjesta bez janjećih glava - odgovara uz smijeh.

Doduše dobrano je izgorio na jakom australskom suncu, jer nije ispoštovao, kaže, obiteljski dogovor da namaže kremom za sunčanje čelo i nos. A i nije se bilo lako priviknuti na plus 37 koliko je sada na tom kontinentu, a još manje povratak na zagrebačkih minus 13. No kako turneje i dalje doživljavaju kao gimnazijalci maturalce, one popratne nezgode brzo se zaboravljaju pa svi jedva čekaju sjevernoameričku turneju. Nakon toga slijede im gaže po Njemačkoj i Hrvatskoj i potom Kranjčevićeva na koju se non-stop u razgovoru vraćamo, jer kao i svaki open air koncert on sa sobom nosi rizike, poput onog banalnog, ali vrlo presudnog - kakvo će vrijeme biti toga dana...

Najljepši trenutak

- Želimo napraviti veliku produkciju, na europskom nivou, kao veliki strani bendovi. I ako ništa drugo nervozu ti ulijeva tehnički aspekt nastupa. Čovjek se treba i kondicijski pripremiti da možete dva, dva i pol sata izdržati, dosta energije zahtijevaju takvi koncerti, jer naši nastupi su sve samo ne festivalskog tipa. Dosta bude znoja, dinamike, ali to je ono što te motivira i naprosto ti ne dâ mirno spavati - objašnjava Bodalec.

U bendu su, nastavlja, svi sportski tipovi, uvijek je u njima bilo dovoljno akumulirane energije koju bi na scenu onako baš muški iznijeli. On osobno, sada kondiciju održava na orbitreku, odvozi dobrih 50 minuta, kako bi mogao “odvoziti” i nastup. Koji je za njega osobno bio najljepši period u grupi?

- Bend je stvarno imao velikih momenata, no za mene, bez sumnje kada sam došao u Prljavce. U grupu sam stigao sedam, osam godina nakon Davorina Bogovića, a njega je bilo teško naslijediti. Bogović je bio već etablirana faca, a bend je prodavao sportske dvorane pa ta cijela stvar nije bila najjednostavnija. Da, bi je to veliki izazov, ali za mene i ostvarenje mojih snova doći u tako jedan veliki rock’n’roll bend - zaključio je na kraju Bodalec.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 22:07