HOĆE LI SE POMIRITI?

GODINAMA U SVAĐI, A SAD U ISTOM ŽIRIJU 'PLESA SA ZVIJEZDAMA' Prva epizoda hit-emisije spojila je posvađane stručnjake...

'Zbog posla ćemo sjesti i s neprijateljem, odraditi profesionalno, a poslije svatko na svoju bandu'
 Nova TV

Zabavni show “Ples sa zvijezdama” vratio se na male ekrane nakon pet godina, uz očito oduševljenje publike.

S Nove TV javljaju da je prvu epizodu hit showa ispratilo više od 723.000 gledatelja. Zvijezde su se, kažu naši sugovornici iz žirija, odlično snašle u plesnim izazovima, a u prvoj su emisiji najveći broj bodova osvojili spisateljica i voditeljica Josipa Pavičić Berardini i njezin plesački partner te mentor Damir Horvatinčić.

- Od mene su dobili najviše bodova, i to baš zbog toga što su pokazali ples, a ne show. Odabrali su valcer, jedan od težih plesova po stilu i tu je Horvatinčić izvukao maksimum od svoje partnerice koja se kao mlada i bavila baletom pa ima baletno držanje. Koreografija je bila u skladu s njezinim znanjem te je ispala ravnopravan partner Horvatinčiću. To je presudilo - smatra jedan od članova žirija, plesač i koreograf Dinko Bogdanić. Međutim, pun je riječi hvale i za ostalu ekipu koja se sinoć premijerno pokazala u showu.

- Općenito, svi zajedno su se pokazali u punom svjetlu. Radili su s mentorima mjesec i pol dana, kao i sa svojim kostimografima, scenografima. Ipak je to ekipna stvar. Rekao bih da su se svi lijepo pokazali. Naravno, uvijek imate muzikalnije, manje muzikalnije, spretnije, manje spretne, veće i manje tremaše - objasnio je Bogdanić, dodavši da neki parovi ipak imaju prostora za napredak.

Stare svađe

- Recimo, Marko Šapina i Ecija Ojdanić. Oni bi trebali poraditi na zajedničkom nastupu, jer kad je ples u pitanju, morate biti kao jedan. Primijetio sam da oni nisu bili usklađeni u samom ritmu. Koreografija je bila prezahtjevna za početak tako da smatram da bi se mentor morao više posvetiti njoj, a ne misliti samo na sebe, Ecija ima ritam i fleksibilnost, ona je pokretna, ona može, ali on bi morao više izvući iz nje. Poanta je u tome da mentor mora predstaviti partnera u najboljem svjetlu, a ne obrnuto - smatra Bogdanić koji, usput budi rečeno, “sudačku klupu” dijeli s baletnom nacionalnom prvakinjom Almirom Osmanović.

Zagreb, 050319.
Ulica Rudolfa Kolaka 12.Nova TV predstavila nove kandidate showa Ples sa zvijezdama.
Na fotografiji: Dinko Bogdanic, Almira Osmanovic, Nicolas Quesnoit i Tamara Despot.
Foto: Darko Tomas / CROPIX
Darko Tomaš / CROPIX

Oni koji pobliže prate plesačku i kazališnu scenu mogli bi se sjetiti njihova medijskog “ratovanja” otprije nekoliko godina, kad je Bogdanić zamijenio Almiru Osmanović na mjestu ravnateljice baleta splitskog HNK (na istoj joj je poziciji zamijenio i u zagrebačkom HNK, u ranim dvijetisućitim godinama).

Osmanović je tada na jedan njegov intervju reagirala demantijem za koji je poslije tvrdila da je bio cenzuriran. Optuživala je svog sadašnjeg sudačkog kolegu da je onomad u novinama iznosio brojne neistine o njezinu radu u instituciji splitskog kazališta, sve kako bi, prema njezinim riječima, prikrio svoje nedostatke za koje je tvrdila da su vidljivi svima. On je pak tvrdio kako je žalosno da ga je “bivša prijateljica Almira Osmanović opet ocrnila”.

U tom trenutku već bivši v. d. ravnatelja Baleta HNK Split, Dinko Bogdanić, svoj rad u splitskom HNK ocjenjivao je uspješnim, tvrdeći da je “napravio brojne izvrsne predstave, ostavio odličan ansambl i izvrsne plesače”. U medijima je govorio da je njegova nekad jako dobra prijateljica Osmanović “ponovila scenarij iz njegove prošlosti u Zagrebu”, nagovorivši, prema njegovim riječima, neke ljude i plesače protiv njega te iskoristivši nešto što nije bilo rečeno, a kamoli izgovoreno, da ga ocrni.

U pozadini svega stajala je prijava rumunjske plesačice Alexandre Berte koja je tvrdila da ju je Bogdanić izvrijeđao na jednoj od proba, na čiju su se prijavu nadovezale još poneke plesačice. Bogdanić je tih dana u medijima odbacivao sve optužbe, tvrdeći da u svom radu traži red, rad i disciplinu, jer “bez toga u baletu doista nema uspjeha”.

- Kad poludim, iziđem, odem u ured. Vičem, što je normalno kad radite sa 60 ljudi. Moj je problem to što živim balet - govorio je 2016. godine Bogdanić.

Duboka je, dakle, i mutna povijest tih dvoje članova žirija koje je prst sudbine opet spojio za stolom, no to, tvrde oboje, ne utječe na njihov profesionalni rad u showu.

Družba i služba

- Gledajte, uvijek govorim, kad je profesija u pitanju, mogu sjediti i s eventualnim neprijateljima i razgovarati o profesiji. A poslije toga možemo izaći i svak´ na svoju bandu, kako bi rekli Dalmoši. Kako sam primijetio, svi četvero dajemo i slične ocjene, ukusi su nam na nivou. Među nama je jedna vrlo lijepa atmosfera i sve funkcionira kako treba - govori Bogdanić.

- Družba je družba, služba je služba - kratko nam je poručila Almira Osmanović pa se osvrnula na nastupe natjecatelja u showu.

- Sinoć smo ipak gledali emisiju uživo, to je važno reći. Svi naši celebrityji koji su nastupili nakon emisije komentirali su da im ništa dosad u životu nije bilo tako teško, iako su svi od njih naviknuti na kamere. Vodili su emisije, pjevali su... No, ples je drugo. To je posebna umjetnička kategorija u kojoj moraš biti perfektno pripremljen, tako da ti ne smetaju svjetla, klizav pod, kamere...

Vi morate u džepu imati tehniku kako biste se mogli njome poigravati. Nema tu improvizacije, moraš znati što radiš. Svi su divno odradili posao - nastavila je Osmanović, dodavši i da su baš svi natjecatelji ozbiljno radili na pripremi nastupa s mentorima.

- Radili su po cijele dane. Na sam dan emitiranja emisije, svi su bili cijeli dan na setu. Svi su, naravno, htjeli dati maksimum. Cijeli dan si napet, iščekuješ, a onda se upale kamere pa te, možda, pojede malo trema. Ili ti se otkopča kostim, posklizne ti se cipelica, što je u plesu vrlo prisutno. Sitnica ti može uzeti mnogo toga.

Na kraju su neki bili zadovoljni, neki pomalo tužni, jer su mislili da mogu više, što i mogu, ali takva je situacija. Generalno, izvedbeno su se pokazali super. Netko manje, netko više, ali mislim da su se baš svi odreda lijepo prikazali i osobno se baš veselim drugoj nedjelji. Ovo je bio mali uvod, mene zanima kako će ići dalje - rekla je Osmanović pa nam je objasnila još detalja o samom suđenju plesača.

Školski valcer

- Vidite, ako najavite da plešete jive, cha-cha-cha ili tango, posebno ćemo paziti na to što ste izveli od tog plesa. Mi smo tu da ocjenjujemo plesne sposobnosti u određenim plesnim disciplinama. Ako nama piše da je to valcer, onda gledamo koliko valcera zaista ima u koreografiji. U primjeru pobjedničkog para vidjeli smo Josipu Pavičić Berardini koja je od početka do kraja plesala valcer. Imala je lijepu postavu tijela, lijepo spuštena ramena, opuštene lopatice, fino izdužen vrat, dok je u okretima bila vrlo brza.

To je bilo najpribližnije školskom valceru. To su sitnice koje ljudi ne vide, pa se pitaju zašto je, recimo, Ivan Šarić dobio manje bodova. Ma on je izvrstan performer, imao je dobar nastup, ali koraka cha-cha-cha nije bilo, odnosno koraci su bili najslabije izvedeni dok je sve ostalo bilo fantastično - završila je Osmanović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 00:49