NEDJELJOM U DVA

GORAN BARE KOD STANKOVIĆA Otkrio zašto ga je razočarao Gibonni, kako se posvađao sa Satanom Panonskim, zašto se nerado sjeća rodnih Vinkovaca...

Goran Bare
 Ranko Šuvar / CROPIX

Glazbenik Goran Bare (53) gostovao je u ovotjednoj HRT-ovoj emisiji Nedjeljom u 2 te je u razgovoru s voditeljem Aleksandrom Stankovićem otkrio da će nadolazeći koncert koji će se održati u Zagrebu na Šalati biti, za njega, atipično velik.

- Za moj stil bit će velik. Na nekoliko pjesama nastupit će i orkestar. Pozornica i rasvjeta bit će dobri, pripremili smo i zanimljivu kulisu u vidu projekcija filmova i sličica. Sve će biti na višem nivou nego prije, rekao je Bare. - Jedva čekam koncert. Kiša? Ona nas ne može omesti. U Zagrebu dvije, tri godine nisam održao normalan koncert. Šalatu sam odabrao jer mi je kul. Dugo nisam održao koncert koji bi zadovoljio moje kriterije.

Bare je na početku emisije rekao da je karijera glazbenika jedina za njega te da ne bi bio sretniji kao, primjerice, bravar. - Ja ne znam variti. Ja tamo nisam ništa naučio. Ne znate vi kakve su škole bile u Jugoslaviji. Meni su dali da na dva papira nacrtam rešetke za brisanje cipela. Moj me nastavnik to tražio, ne znam zašto, rekao je.

Kada nastupa, Bare kaže doživi svojevrsni trans te da se na pozornici osjeća najbolje. - Kao klinac sam bio toliko opsjednut time. Sestra mi je iz Zagreba donijela nekoliko ploča. Htio sam da mi sve kupi od The Rolling Stonesa. Sestra je vidjela da me to veseli pa mi je kupovala. Ostavila mi je gramofon poslije. "Crazy Mama" od The Rolling Stonesa me uvela u sve to. Opčinila me, rekao sam da to želim radit, dodao je.

Bare, kaže, ne želi biti uzor djeci. - To što ja radim nije za djecu. Radije slušajte narodnjake, dodao je i konstatirao da se na popularnost nikada do kraja nije navikao. - Jednom prilikom me na jednoj benzinskoj crpki zgrabila jedna žena. 'Evo ga, evo ga' vikala je, kada da je uhvatila neku životinju. Ja sam s njom pokušao razgovarati, ali me uopće nije slušala.

Bare se prisjetio kako je to bilo svirati bas gitaru s pokojnim Satanom Panonskim. - Bili smo prijatelji, on i ja. Nije volio da mu sviraju pravi glazbenici, to su morali biti neki polupriučeni glazbenici. (Bubnjar Majki Željko Korozija) i ja s njim smo imali problema jer nije imao ni sluha ni ritma. Morali smo ga stalno loviti. Mi sviramo normalno, a on ode. Nije imao dobu i ritam, ispričao je Bare i dodao da su se on i Satan razišli kada mu je ovaj rekao da će ga "progutati mrak". To je, kaže, bio rezultat sukoba na nacionalnoj osnovi.

Stanković i Bare dotaknuli su se uvjerljivosti, na što je Bare rekao da se uvjerljivost u glazbi može postići isključivo iskrenošću. - Možeš biti svoj, ne podilaziti kompromisima. Možeš biti svoj, ako si dovoljno hrabar. To sam pokupio od Iana Curtisa. Ne možeš pričati o nečemu ako to nisi iskusio, možeš dati svoje mišljenje, ali pričati kako je to. Moraš to iskustiti da bi o tome pjevao, rekao je i konstatirao da ga je Gibonni, s kojim je surađivao, u tom pogledu razočarao. - Gibonni kao umjetnik nije loš. Od svih pjevača na estradi, on je najbolji. No, jednostavno sam shvatio da je jedno tamo, drugo tamo. Ima više lica i maski. To mi se nije svidjelo. Bio sam previše bezobrazan prema njemu. Ispričavao sam mu se, ali valjda je previše tašt da bi to primio.

Bare, međutim, nije htio previše govoriti o bivšem menadžeru Tomislavu Tomici Petroviću. - Ne bih htio čovjeku raditi probleme. Ali, kad smo imali 20. godišnjicu izdavanja 'Vrijeme je da se krene', svi akteri su u tome sudjelovali osim njega, dodao je.

Upitan o trenutnim trendovima u glazbi i dominaciji hip hopa, Bare je rekao da su mu rani sastavi koji su dominirali 80-im godinama prošlog stoljeća bili dobri, ali da je gangsterski rap koji se 90-ih nametnuo kao dominantan "sve pokvario". - Grandmaster Flash & the Furious Five, Afrika Bambaataa i Public Enemy bili su mi dobri, rekao je Bare, ali i priznao da nije čuo nijednu pjesmu Vojka V. - Svejedno, samo ti Vojko rokaj. Mlad si rokaj, samo daj, poručio mu je Bare u Nedjeljom u 2.

Bare drži da cajke kao takve nisu problem. - Meni je zgražanje nad njima veći problem. Što je pop muzika? Postoje umjetnici koji od toga naprave nešto vrijedno? U većini slučajeva to je to zvuk od tri minute. Te cajke i to, to nema veze s narodnom glazbom. To je kao svjetski mainstream. Samo se drukčije pjeva. Jezik radi glazbu. Produkcija je isto kao Beyonce. Nema nikakve razlike. (Jelena) Karleuša i ona su iste. Samo je Beyonce ljepša, rekao je Bare.

Premda je svojevremeno pjevao za političare i stranke, Bare danas smatra da se s političarima "ne treba družiti". - Ja sam bio budala pa sam vjerovao. Mnogi su vjerovali. Kad se danas sretnemo nije nam ugodno o tome pričati. Situacija je bila loša. Znaš dobro kako je bilo. To je bila grozota od zemlje, nisam htio živjeti u toj zemlji. Račan je sa svojim idejama povukao. Mislio sam da će krenuti 100 posto, ali ništa, rekao je Bare i dodao da od toga nije nešto osobito zaradio, ali da je postao popularniji.

Bare drži da bi domaći političari u komunikaciji i ophođenju s Europskom unijom trebaju biti agilniji, lukaviji. - Mi kao uplašena klinka, samo drhtimo. Ako imamo te ljude tamo, neka izvuku nešto, rekao je Bare i dodao da ga najviše ljuti neaktivnost hrvatskog naroda. - Kod nas oni izvezu svoje traktore od milijun eura ili kuna i ništa ne naprave.

Crkva ga, kaže, plaši, i to od malih nogu. - Zamislite, petogodišnjak dođe u crkvu i vidi raspelo. To je dovoljno da zbriše. Jedino ako je majka tamo uz njega da se pobrine da ne pobjegne, dodao je Bare i rekao da istovremeno zavidi ljudima koji vjeruju. - Oni su uvjereni da Bog postoji i da je to tako kako im Crkva govori. Ajde da su u skladu s vremenom. Oni još uvijek briju na srednjovjekovne priče. Vatra, pakao, đavao, Bog. To je kao Crvenkapica, kao priča za malu djecu. Biblija je toliko tupava knjiga. Izvinjavam se vjernicima.

Kao i prije 10 godina, Bare i dalje ne vjeruje da slobode nema. - Najslobodniji sam bio prije rata. Političari su se tada vjerojatno bavili s tim. Spremao se rat. Pustili su klince nek tamburaju, istamburat će oni svoje, rekao je i dodao da se Vinkovaca nerado sjeća. - Tamo mi je preminula supruga, za sve sam im bio kriv. Kad su mi prijatelji poginuli u prometnoj nesreći, optužili su me da sam im dao drogu, ja drogu nisam nikada nikome dao. Drogu sam kupovao za sebe i za nikoga drugoga.

Unatoč svemu što je proživio, glazbenik kaže da je ponosan na sve što je napravio. - Ponosan sam na sve svoje postupke, pa i gluposti. Kad ideš do jaja, mora biti i gluposti. Ponosan sam što se nisam prodao. Meni je bilo super. Ja ću i ovako i onako riknuti za desetak godina. Ljut sam na ljude u ovoj zemlji jer su toliko pasivni, kao da im se to ne događa, dodao je.

Glazbenik kaže da danas osim glazbe uživa u ženama, putovanjima i moru te da na moru najviše uživa kada oko njega u krugu od 200 metara nema nikoga.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. travanj 2024 10:51