FANOVI DIKTIRAJU TRENDOVE

HLADAN TUŠ ZA FRANKU BATELIĆ Pogledajte kako kladionice vide njezine izglede na Eurosongu, glavna favoritkinja im je Izraelka koja kokodače

 
Franka Batelić (lijevo) i Netta Barzilai (desno)

Premda su domaći glazbeni stručnjaci imali različita mišljenja o pjesmi “Crazy” autora Branimira Mihaljevića, kojom će nas naša eurovizijska predstavnica Franka Batelić u svibnju predstavljati na Eurosongu u Portugalu, sudeći po stanju na eurovizijskim kladionicama, izgledi za dobar plasman nisu veliki.

43 pjesme

Prema trenutačnom stanju na kladionicama, Franka i “Crazy” zauzeli su trideseto mjesto, svrstavajući se tako u donji dio Eurosong ljestvice jer se u Lisabonu natječu četrdeset i tri pjesme. Očito je da su bili u pravu mnogi naši glazbenici koji su upozoravali kako “Crazy” nije tipična eurovizijska pjesma i govorili da bi to mogao biti dvosjekli mač.

S druge strane, omjeri na kladionicama, naravno, mijenjaju se iz dana u dan i ne mogu biti siguran pokazatelj kako će netko proći na natjecanju, ali izvjesni putokaz ipak jesu jer se još nikad u povijesti Eurosonga nije dogodilo da netko tko je na kladionicama među posljednjima, u konačnici i pobijedi.

Mnogo toga, jasno, ovisi i o nastupu uživo, na samoj eurovizijskoj pozornici, a Franka i njezin tim otkrivaju da će se oko toga svojski potruditi. Dotad im zadovoljština možda može biti činjenica da “Crazy” stoji najbolje ako se gleda kako su se na kladionicama plasirale pjesme iz regije. Slovenija već danima drži uvjerljivo zadnje mjesto na većini kladionica, Crna Gora je na četrdeset i prvome mjestu, Srbija na trideset i sedmom, a Makedonija na trideset i prvome mjestu.

1,3 milijuna pregleda

Što se ovogodišnjih eurovizijskih favorita tiče, na kladionicama sjajno kotira Izrael. Njih će u Lisabonu predstavljati Netta Barzilai (25) sa skladbom “Toy” koju je predstavila ovog ponedjeljka i otad je pjesma skupila 1,3 milijuna pregleda (za usporedbu, Frankina “Crazy” pregledana je nešto više od 600 tisuća puta u desetak dana). Netta je pažnju publike privukla i time što u svojoj pjesmi pjeva, beatboxa i kokodače.

Zanimljivo da se Netta na veliku scenu probila pobjedom u petoj sezoni izraelskog natjecanja za talente HaKokhav HaBa. Uz Izrael, kladionice dobar plasman predviđaju i Estoniji, Češkoj, Bugarskoj, Australiji, Švedskoj, Nizozemskoj, Belgiji, Norveškoj...

Izravan prijenos

Prvo polufinale Eurosonga u kojem nastupa naša Franka održat će se 8. svibnja, a drugo je na rasporedu dva dana poslije. Veliko eurovizijsko finale bit će 12. svibnja, a sve tri večeri naša publika moći će pratiti u izravnom prijenosu na HRT-u.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 11:43