STATISTIKA OTKRIVA

HRVATSKI GLAZBENI REKORDERI U NAŠIM ARENAMA Znate li koji je pjevač jedini rasprodao splitsku, a koji je prvi dva dana zaredom napunio zagrebačku?

Gibonni, Grašo, Severina, Mišo i Oliver pjevači su kojima je pošlo za rukom napuniti obje dvorane
 Tomislav Kristo / CROPIX

Zlatan Stipišić Gibonni, Petar Grašo, Severina, Mate Mišo Kovač i Oliver Dragojević domaći su glazbenici kojima je pošlo za rukom napuniti obje arene, kako onu zagrebačku tako i splitsku, što su dva najveća koncertna prostora u Hrvatskoj.

deset godina U deset godina postojanja Arene Zagreb i Spaladium Arene, što su otvorene uoči Svjetskog prvenstva u rukometu 27. prosinca 2019., u njima su nastupile brojne zvijezde i neka od najvećih svjetskih imena, koja su napokon imala kamo doći u Hrvatsku. No podaci o prodaji i dalje govore u prilog i domaćih i regionalnih glazbenika koji na blagajnama u većini slučajeva prolaze bolje od inozemnih zvijezda. Doduše, ulaznice za njih znaju biti i višestruko skuplje, što također igra veliku ulogu u broju prodanih karata.

Neki od domaćih umjetnika nastupili su i nekoliko puta u obje arene, no nije im svaki put pošlo za rukom dupkom napuniti dvoranu. Što se tiče splitske Spaladium Arene, jedini službeno rasprodan koncert bio je onaj pokojnog Olivera Dragojevića iz listopada 2010. rasprodao je Oliver i dva najavljena koncerta za prosinac 2017. Međutim, oni se nikada nisu održali, jer je bolest, nažalost, bila jača.

1000 na dan

Iznimno uspješna bila je i Severinina turneja “Dobrodošao u klub”. Za koncert u prosincu 2013. u Splitu kupljeno je više od 12 tisuća karata, u prosjeku po 1000 na dan, a da nije imala osobito jak marketing. Prodalo bi ih se i više, ali je prodaja zaustavljena zbog nekih zahtjeva...

Zagreb, 270613.

Trg bana Jelacica.

Tony Cetinski i Oliver Dragojevic odrzali su koncerte na Trgu bana Jelacica u sklopu dogadjaja Najveca europska gozba u organizaciji Lidla povodom ulaska Hrvatske u Europsku uniju.

Na fotografiji: Oliver Dragojevic i Tony Cetinski.

Foto: Marko Todorov / CROPIX
Marko Todorov / CROPIX / CROPIX
Zagreb, 270613.Trg bana Jelacica.Tony Cetinski i Oliver Dragojevic odrzali su koncerte na Trgu bana Jelacica u sklopu dogadjaja Najveca europska gozba u organizaciji Lidla povodom ulaska Hrvatske u Europsku uniju.Na fotografiji: Oliver Dragojevic i Tony Cetinski.Foto: Marko Todorov / CROPIX

Jelena Rozga pokorila je Spaladiumu Arenu prije Severine - u veljači 2011. - i prodala 13 tisuća ulaznica uz jak marketing i nošena popularnošću “Bižuterije”. Gibonni je dobro prošao u Spaladium Areni dva puta - 2010. prodao je više od 13 tisuća karata kad je izišao album “Toleranca”, a 2016. s Oliverom je predstavio album “Familija” pred 12 tisuća ljudi. U prosincu 2015. najveći koncertni prostor u Splitu napunila je i Doris Dragović, odlično su prošli i Petar Grašo i Madre Badessa (10 tisuća karata), a Mišo Kovač je i u Zagrebu i u Splitu imao više sreće kad je prvi put nastupao.

Primjerice, na prvi koncert u Spaladiumu 2014. stiglo mu je 13 tisuća ljudi, a 2009. u Areni Zagreb na nastupu mu je bilo više od 20 tisuća ljudi, barem se tako tvrdi na službenim stranicama dvorane. Mišo se tada uistinu veličanstveno odužio publici - pjevao je više od tri sata i otpjevao čak 41 pjesmu.

Roger Waters

Tony Cetinski ostati će upamćen kao prvi hrvatski pjevač koji je u Areni Zagreb održao dva koncerta zaredom. Bilo je to 2009., a Cetinski je time podigao ljestvicu za sve svoje kolege. Inače, prema službenim podacima Arene Zagreb, uz gore navedene, među najbolje prodavanim izvođačima su Parni valjak, Prljavo kazalište, 2Cellos i Hladno pivo. I cijeli niz regionalnih zvijezda. Tako je Željko Joksimović nedavno ponovio uspjeh Tonyja Cetinskog i dva dana zaredom nastupio u Areni.

Međutim, Halida Bešlića još nitko nije sustigao. Ovaj cijenjeni bosanskohercegovački umjetnik u Areni Zagreb nastupio je čak četiri puta. Dva dana zaredom 2009., 2014. te 2018. Taj prvi put ulaznice su planule u rekordnom roku. Ulaznice se odlično prodaju i kad nastupaju Đorđe Balašević, Zdravko Čolić, Dino Merlin, Saša Matić te Dubioza kolektiv.

Kad je riječ o stranim zvijezdama, vjerojatno najimpresivniji koncert, prava umjetnost i za oči i za uši, koji se održao u zagrebačkoj dvorani bio je onaj Rogera Watersa iz Pink Floyda koji je 2011. stigao s turnejom “The Wall”. Iako su karte bile vrlo skupe, najjeftinija 360 kuna, i premda nije bilo gotovo nikakve promocije tog koncerta, ulaznice su razgrabljene.

Obožavatelji su čak nudili drugim fanovima koji su uspjeli kupiti kartu i 1000 kuna za bilo koje mjesto u Areni jer čak ni preprodavači karata nisu se snašli dovoljno brzo, pa tih ulaznica praktički nije bilo na crnom tržištu. Waters je još jednom oduševio Arenu - 2018, a među najbolje posjećenim koncertima svjetskih zvijezda u dvjema domaćim arenama su i Justin Bieber, Beyonce, George Michael, Iron Maiden, Rammstein, Lady Gaga, Leonard Cohen i Andrea Bocelli.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 03:13