BURNE REAKCIJE

I MEĐUNARODNA JAVNOST SE PODIJELILA OKO ROKA I NJEGOVIH KRILA 'Volim vas, Hrvatska, ali pjesma vam je zastarjela, a krila su besmislena'

    AUTOR:
    • Klara Rožman

  • OBJAVLJENO:
  • 19.02.2019. u 21:00

Opatija, 160219.
Sportska dvorana Marino Cvetkovic.
Dora 2019. Izbor Hrvatskog predstavnika i pjesme za Eurosong.
Na fotografiji: Roko Blazevic.
Foto: Matija Djanjesic / CROPIX
Matija Djanjesic / CROPIX

Roko Blažević

Prve kritike  ljudi koji pasionirano prate Eurosong  Roku Blaževiću ne daju prevelike šanse u Izraelu

Izbor Roka Blaževića, koji će nas u Eurosongu predstavljati pjesmom “The Dream” autora Jacquesa Houdeka, podigao je mnogo prašine. Mišljenja o tome je li splitski maturant s pjesmom koju mu je napisao njegov mentor iz RTL-ova showa “Zvijezde” doista bio najbolji odabir na “Dori su”, blago rečeno, podijeljena.

Dok jedni smatraju da će se Roko s ovom baladom nošen na bijelim krilima ljubavi sigurno plasirati među top pet skladbi na Eurosongu, drugi tvrde da je pjesma staromodna, scenski nastup smiješan, te govore i pišu kako bi bilo mnogo bolje da smo u Izrael poslali Lorenu Bućan s pjesmom “Tower of Babylon” ili Luku Nižetića sa skladbom “Brutalero”.

Nakon domaćih snaga svoj stav o cijeloj priči izrazili su i inozemni obožavatelji Eurosonga. Učinili su to u komentarima na službenoj stranici Eurosonga i eurovizijskog Wiwibloggsa, na kojem je upravo Roko, prema anketi provedenoj prije “Dore”, prema mišljenju eurovizijskih obožavatelja, prikupio 33 posto glasova, ispred Luke Nižetića (21 posto glasova) i Lorene (18 posto glasova). No, nakon Rokove pobjede na istim stranicama se javljaju i oni koji misle drugačije.

- ‘Lighthouse’ Nine Kraljić je bio čaroban, Jacquesova pjesma ‘My Friend’ se istaknula, Frankin ‘Crazy’ je bio dobar, ali je izveden u jakoj konkurenciji. No, što je sad ovo? - pita zapanjeni komentator.

- Čemu služe ona krila? Čekala sam da se pomaknu, da Roko s njima poleti, da bilo što učine, ali nisam dočekala - piše druga komentatorica na Wiwibloggsu.

- Ne razumijem zašto ste toliko negativni? Na ovoj pjesmi piše ‘pobjeda’. Rokov vokal je fenomenalan, sve što se još treba napraviti jest pojačavanje aranžmana i instrumentalnog dijela kako bi se dobilo na dramatičnosti pjesme - kaže treći.

Sličnosti i razlike

Na Wiwibloggsu ima i onih koji su upozorili na veliku sličnost pjesme “The Dream” sa skladbom britanskog kantautora Benjamina Clementinea “Winston Churchill’s Boy”, kao i onih koji podsjećaju da su slična bijela krila na Eurosongu viđena prije 11 godina, kada su ih na sceni nosili predstavnici Azerbajdžana Elnur Hüseynov i Samir Javadzadeh. Na Wiwibloggsu su se oglasili i Lorenini obožavatelji koji su pokrenuli peticiju u kojoj traže da se na Eurosong umjesto Roka i Jacquesa pošalju Lorena i Huljići.

 

Sigurno finale

- Žiri i publika su izabrali tako da su mi smiješne ove peticije i pobune protiv pobjedničke pjesme. Kako god okreneš - ne valja. Imali smo interni izbor, nije valjalo. Imali smo ‘Doru’, opet ne valja - piše jedan komentator na stranici eurosong.hr, dok drugi tvrdi da je zbog Rokove pobjede poželio popiti neko alkoholno piće, premda inače ne pije.

- Pjesma je super. U finale ide sigurno. Glazba i aranžman su super. No Roko djeluje previše sam na sceni. Krila smetaju. Razumijem jedinstvenost, ali samo za ‘Doru’. Ovo djeluje kao ozbiljna pjesma, pa neka onda sve bude u skladu... Definitivno fale back vokali!... Neka Roku Jacques bude back vokal (ne treba se držati po strani, čovjek obožava Eurosong) - predlaže jedan eurovizijski obožavatelj.

- Nemam riječi! Pored ‘Brutalera’ i ‘Tower of Babylon’ ovo je pobijedilo? - još uvijek ne vjeruje njegov kolega na stranici eurosong hr., a identično misli i komentator na službenom Instagram profilu Eurosonga:

- Volim vas, Hrvatska, ali ovo nije dobro, žao mi je. 10 godina prekasno, zvuči kao da je iz 2009. Ali sretno iz Belgije... - poručuju ljubitelji Eurosonga.

Na sve ovo oglasio se i Jacques Houdek.

- Ima tih hejtera, malo ih je, ali su glasni. Rokova je pobjeda - pobjeda pristojnosti, kulture, muzikalnosti, skladbe, kvalitete. Naša je to publika prepoznala, njoj je već dosta pornjave, nastupa u grudnjaku i gaćicama - kaže Jacques, očito ciljajući na Lidiju Bačić. Osvrnuo se i na Lorenu Bućan i njene navijače.

- Roko je pobijedio premoćno, i od žirija i od publike, imao je dvostruko više glasova od sjajne Lorene. Kako je to onda ona bila bolja? - napisao je skladatelj pjesme “The Dream” na Facebooku, poručujući svima da je ponekad dovoljno samo čestitati.

A Roko Blažević, nakon što je iskreno i od srca zahvalio onima koji su navijali i glasali za njega, napravio je upravo to, pa čestitao i drugim kandidatima, a posebno Loreni Bućan i Luki Nižetiću.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo